Deze spinazietaart komt oorspronkelijk uit het '30 minuten' kookboek van Jamie Oliver. Een heerlijke vegetarische taart met spinazie, feta en pijnboompitten. Super smaakvol en makkelijk om te maken.
Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een ronde ovenschaal klaar (20-24 cm doorsnee).
Spinazie
Bak de roomboter in een grote pan. Was de spinazie en voeg deze beetje bij beetje toe aan de roomboter totdat alle spinazie in de pan is. Bak de spinazie nog even totdat alles mooi geslonken is. Breng op smaak met zout en peper.
Doe de spinazie in een vergiet en druk het vocht goed uit de spinazie. Laat de spinazie goed afkoelen en pak de spinazie vervolgens met je handen en wring goed uit totdat al het vocht eruit is. Neem deze stap heel serieus, anders krijg je een natte spinazietaart en dat wil je niet :).
Je kunt er nog voor kiezen om de spinazie te blenden zodat je een wat fijner spinaziemengsel hebt. Ik vind zelf grove spinazie het lekkerst, maar mijn kids houden daar niet van, dus ik blend het spinaziemengsel tegenwoordig. Zet de spinazie even apart.
Eimengsel
Bak de pijnboompitten in een pan bruin in een paar minuten.
Doe de eieren in een kom en roer goed door met een vork. Kruimel de feta erover en doe de geraspte kaas, de pijnboompitten en de oregano erbij. Doe er wat nootmuskaat en zout en peper naar smaak over. Roer goed door. Zet het eimengsel nog even apart.
Bodem
Zet een bakje klaar met de olijfolie en een kwastje.
Neem een vel bakpapier, kreuk deze en leg daarna op het aanrecht. Besmeer met olijfolie. Leg hierop een laag filodeegbladen. De randen van de filodeeg mogen overlappen. Smeer het deeg in met olijfolie en bestrooi met wat zout en cayennepeper. Leg een tweede laag filodeeg erop en herhaal de stap met olijfolie, zout en cayennepeper. Herhaal dit tot je filodeeg op is.
Leg nu de lap met filodeeg en het bakpapier in het midden van je ovenschaal. De randen van het deeg vallen over de schaal heen, dat geeft niet, dat lossen we later op.
Leg de spinazie op het filodeeg en doe het eimengsel erover. Verdeel netjes over het deeg en vouw de flappen naar binnen zodat je de taart mooi afdekt. Bestrijk nog een keer met olijfolie. Bak de taart nu ongeveer 25 minuten op 180 graden goudbruin.
Notes
Mijn kids zijn geen groot fan van spinazie, maar als ik de spinazie blend, dan eten ze het toch op!