Zo maak je zelf sudtiroler knodel. Een ideaal no waste recept uit de bergen. Makkelijk, vegetarisch en ontzettend lekker!
Voorbereidingstijd10 minutenmin
Bereidingstijd20 minutenmin
Totale tijd30 minutenmin
Gang: Hoofdgerecht, Lunch, Voorgerecht
Keuken: Italiaans, Südtirol
Trefwoord: knodel, knoedel, Vegetarisch
Servings: 8knodel
Calories: 249kcal
Author: Nienke
Ingrediënten
Groente vulling
100gramspinazierauw
OF
90gramrode bietrauw
OF
100gramgroente restjesje kunt knodel maken met alle restjes die je in huis hebt! Super leuk no waste recept dus.
Overig
50mlwater
1kleineui
50gramboter
300gramoud brood
4ei
125-150mlmelkof plantaardig alternatief
50gramParmezaanse kaasgeraspt, of plantaardig alternatief
1handjeverse kruidenfijngesneden, zoals bieslook, peterselie, basilicum
Om te serveren
25gramboter
25 gramParmezaanse kaasgeraspt
(kool)salade
Instructies
Pureer de spinazie of rode biet rauw met wat water tot een glad mengsel. Je kunt eventueel extra water toevoegen als het nog te dik is om te pureren.
Snij de ui fijn. Doe de boter in een steelpan en voeg de ui toe. Bak de ui goudgeel in ongeveer 4 minuten.
Snij of scheur het oud brood in kleine stukjes en doe in een grote kom.
De de melk en eieren in een andere kom en klop ze samen tot een glad mengsel. Giet het mengsel over het oud brood en meng dit alvast met een spatel.
Voeg de spinazie of rode biet toe. Voeg ook het ui-boter mengsel, de verse kruiden en de Parmezaanse kaas toe. Roer goed door. Is het deeg erg vochtig? Voeg dan wat extra oud brood toe. Is het deeg erg droog? Voeg dan een beetje water toe. Laat het deeg 10 minuten rusten.
Maak nu met je hand knodel balletjes, met een diameter van ongeveer 5-6 cm. Je kunt ze in principe zo groot of klein maken als je zelf wilt.
Kook de knodel 20 minuten in een pan met kokend water. Of, stoom de knodel in 20 minuten gaar in de stoomoven op 100 graden.
Verwarm het laatste beetje boter in een pan.
Leg de knodel op een bord of schaal. Schenk de warme boter over de knodel en garneer met Parmezaanse kaas. Serveer de knodel met (kool)salade.
Notities
Mijn dochter is gek op spinazieknodel. Mijn zoon vindt de rode biet knodel heel erg lekker.
Ze hebben zelf meegedaan met de knodel kookworkshop in Carezza. Ze weten dus welke ingredienten er in knodel zitten. Dat helpt voor kinderen vaak.
Laat je kind helpen om de knodel balletjes te maken. Dat is leuk én zorgt ervoor dat je kind nieuwsgierig wordt om de zelfgemaakte knodel te proeven.