Een heerlijke vegetarische lasagne met rode saus vol groente en een bechamelsaus met verse spinazie. Hier maak je mensen blij mee! Deze ovenschotel is handig om te meal preppen en op te warmen na een drukke werkdag.
Voorbereidingstijd10 minutenmin
Bereidingstijd40 minutenmin
Totale tijd50 minutenmin
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: Groene lasagne, Kidsproof, Vegetarisch
Servings: 4personen
Calories: 391kcal
Author: Nienke
Ingredients
Marinara saus
1ui
1teentjeknoflook
1paprika
250gramchampignon
1courgette
1eetlepeItaliaanse kruidengedroogd
zout
peper
1eetlepelwitte balsamico azijn
2eetlepelstomatenpuree
400gramtomatenblokjes
200mlwater
2theelepelhoningof plantaardig alternatief, zoals ahornsiroop of agavesiroop
olijfolie
Bechamelsaus
400gramspinazie
75gramroomboterof plantaardig alternatief
75grambloem
300ml(plantaardige) melk
400mlwater
1blokjegroente bouillon
nootmuskaat
Overig
lasagnebladen
75gramgeraspte kaasof plantaardig alternatief
Instructions
Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een ovenschaal klaar.
Verwarm een scheut olijfolie in een hapjespan. Laat hierin de spinazie slinken. Breng de spinazie op smaak met zout en peper. Haal de spinazie uit de pan en zet even apart.
Verwarm opnieuw een flinke scheut olijfolie in de hapjespan. Snij de ui en knoflook fijn en bak in de olie. Was de paprika's en courgette en snij in blokjes. Snij de champignon in partjes. Doe de groente in de pan en bak in ongeveer 5-8 minuten gaar. Breng op smaak met zout en peper en 1 eetlepel Italiaanse kruiden.
Doe de tomatenpuree, de balsamico azijn en de tomatenblokjes bij de groente, samen met 200 ml water. Laat de saus ongeveer 10 minuten pruttelen totdat de groente mooi gaar zijn en de saus is ingedikt.
Maak intussen de bechamelsaus. Smelt de boter in een pannetje. Roer vervolgens de bloem door de gesmolten boter. Blijf goed roeren en voeg steeds scheutjes melk en vervolgens water toe totdat een gladde saus ontstaat. Voeg het bouillonblokje toe en laat kort koken. Let op dat de saus niet aankoekt aan de bodem van de pan. Je kunt de saus eventueel dunner maken door wat water toe te voegen. Roer de spinazie door de bechamelsaus en breng eventueel extra op smaak met zout en peper en nootmuskaat.
Roer een theelepel honing en 2 eetlepels bechamelsaus (zonder spinazie) door de rode saus. Breng de saus eventueel extra op smaak met zout en peper en Italiaanse kruiden.
Schep een laag rode saus in de ovenschaal. Leg hierop een laag lasagnevellen, dan weer een laag rode saus. Herhaal dit tot de saus op is. Doe ergens in het midden 1 laag met bechamelsaus tussen 2 lagen lasagnevellen. Eindig met een laag lasagnevellen en schenk hierop de rest van de bechamelsaus. Strooi de geraspte kaas erover. Bak de lasagne in ongeveer 30 minuten gaar in de oven.
Notes
Mijn kinderen zijn gek op lasagne in alle vormen en maten. Als ik iets verkoop onder de noemer van lasagne, dan eten ze het. Zelfs als er courgette en spinazie in zit, wat Joppe eigenlijk niet lekker vindt.
Werkt de lasagne truc niet voor jouw kinderen? Maak deze lasagne dan met groente waarvan je weet dat je kind ze lekker vindt. Bijvoorbeeld met wortels.
Een andere optie is om de rode saus te pureren, zodat je geen stukjes meer in de saus hebt. Dat scheelt vaak een hoop discussie.