Vegan bietentartaar met edamame puree en tempeh kruimels
Vegan bietentartaar: een ideaal plantaardig voorgerecht voor kerst. Je maakt deze bietentartaar heel eenvoudig zelf met voorgekookte bietjes. De edamame puree en tempeh kruimels maken dit vegan feestje helemaal af en zorgen voor de nodige eiwitten.
Voorbereidingstijd5 minutenmin
Bereidingstijd20 minutenmin
Totale tijd25 minutenmin
Gang: Voorgerecht
Keuken: Fusion, Hollands
Trefwoord: Biet, Bietentartaar, Kerst, Vegan
Servings: 4personen
Calories: 216kcal
Author: Nienke
Equipment
Serveer ring van 8 of 9 cm.
Ingredients
Voor de bietentartaar
500grambiet
2eetlepelsbalsamico azijnik gebruik balsamico vijgenazijn, voor een lekkere zoete twist
0,5rode ui
1kleineappelik had een appel van 75 gram
2theelepelskappertjes
2theelepelsvocht van kappertjes
Voor de edamame puree
300gramedamame boondiepvries
6eetlepelswater
2eetlepelsvegan mayonaise
1eetlepelcitroensap
1theelepelvegan mosterd
1eetlepelolijfolie
2theelepelsvocht van kappertjes
1handjeverse dille
1teentjeknoflook
zout
peper
Tempeh
125gramtempeh
4eetlepelszonnebloemolie
3eetlepelsketjap
Overig
4handjesslanaar keuze
1handjegranaatappel
een paardille takjes
Instructions
Giet de bietjes af en snij in kleine blokjes van maximaal 0,5x0,5 cm. Schil de appel en snij fijn. Schil de ui en snij fijn. Hak de kappertjes fijn. Voeg de appel, ui, kappertjes en balsamico azijn en vocht van de kappertjes toe aan de bietjes. Breng op smaak met zout en peper. Zet even apart.
Edamame puree
Laat de edamame bonen ontdooien. Ik doe dit door ze even in een badje met kokend water te leggen, maar je kunt de zak ook gewoon wat eerder uit de vriezer halen. Doe de ontdooide edamame bonen in een blender of keukenmaler. Giet het water erover en voeg ook de vegan mayo, olijfolie, mosterd, vocht van kappertjes, citroensap, knoflook en dunne dille takjes toe. Pureer tot een mooie puree, zo grof of fijn als je zelf wil. Breng op smaak met zout en peper.
Tempeh
Snij de tempeh in plakjes van iets minder dan 0,5 cm dik. Snij vervolgens in kleine blokjes. Verwarm de zonnebloemolie in een koekenpan. Doe de tempeh kruimels erin als de olie warm is. Bak in ongeveer 5 minuten goudbruin. Roer tussendoor goed door. Schep de tempeh uit de pan en leg op een keukenpapier, zodat de olie goed kan uitlekken. Haal de olie uit de pan. Doe de tempeh nog even terug in de pan. Voeg de ketjap toe en bak nog even 2 minuten met de ketjap. Haal uit de pan.
Opmaken
Giet de bietjes nogmaals af, om te voorkomen dat er teveel vocht op het bord komt. Verdeel wat blaadjes sla en dille over de borden. Zet een serveerring op een bord en vul met 2 eetlepels bieten. Druk de bietjes plat met de onderkant van een lepel, zodat de hele ring goed gevuld is. Doe vervolgens twee eetlepels edamame puree erop en smeer dit goed uit, zodat de hele ring gevuld is en de bovenkant vlak is. Strooi wat tempeh over de edamame puree. Haal de ring eraf, maak deze schoon en doe hetzelfde met de overige borden. Garneer met wat granaatappelpitjes.
Notes
Voor de kinderen kun je ervoor kiezen om óf alleen de bieten, of alleen de edamame puree te serveren.
In plaats van een gewone serveerring, kun je een ster of kerstboom vorm gebruiken om te serveren. Dat maakt het voor kinderen vaak extra leuk om te eten.