Maak een gezonde en heerlijke vegan burrito zonder pakjes en zakjes. Dit recept zit vol verse ingrediënten en is makkelijk te bereiden. Perfect voor lunch of diner!
Voorbereidingstijd5 minutenmin
Bereidingstijd15 minutenmin
Totale tijd20 minutenmin
Gang: Hoofdgerecht, Lunch
Keuken: Mexicaans, Tex Mex
Trefwoord: Burrito, Vegan, Vegetarisch, Zonder pakjes en zakjes
Servings: 6personen
Calories: 547kcal
Author: Nienke
Ingrediënten
6grote wrapsvolkoren
3eetlepelzonnebloemolie
1ui
2teentjeknoflook
200gramvegan gehakt
2paprika
0,5courgette
250gramcherrytomaat
70 gramtomatenpuree
150-200mlwater
2eetlepelcreme fraicheof plantaardig alternatief zoals haver fraiche, vegan roomkaas of soja yoghurt
1eetlepelgerookte paprikapoeder
1theelepelgemalen komijnzaad
1theelepelgemalen korianderzaad
0,5thelepelcayennepeperof minder, als je niet te pittig wilt
0,5theelepelkerriepoeder
400gramkidneyboonuit blik
200gramzwarte boonuit blik
200grammaisuit blik
zout
peper
100gramgeraspte kaasof plantaardig alternatief
Guacamole
2avocado
0,5rode ui
1tomaat
1handjeverse koriander
1eetlepelzonnebloemolie
0,5eetlepelcitroensap
zout
peper
Optioneel
tabasco of chipotle sausvoor extra spice
Instructies
Voorbereiding
Snijd eerst alle groenten: ui, knoflook, paprika, courgette en cherrytomaten. Dit maakt het kookproces makkelijker en sneller.Giet de bonen en mais alvast af en zet deze apart.
Bakken van de basis
Verhit de zonnebloemolie in een grote pan op middelhoog vuur.Voeg de fijngesneden ui en knoflook toe en bak deze 2-3 minuten tot ze glazig zijn.
Voeg het plantaardige gehakt toe en bak het gedurende 3-4 minuten tot het lichtbruin is.
Voeg vervolgens de gesneden paprika en courgette toe. Bak deze samen met het gehakt nog eens 6-7 minuten, tot de groenten zacht beginnen te worden.
Voeg de cherrytomaten toe en bak nog 2 minuten mee.
Maken van de saus
Voeg de tomatenpuree, het water en de specerijen (korianderzaad, komijnzaad, gerookte paprikapoeder, kerriepoeder en cayennepeper) toe. Roer goed door zodat alle smaken zich kunnen mengen.
Roer de crème fraîche erdoor en laat het geheel 5 minuten zachtjes pruttelen op laag vuur.
Voeg de uitgelekte kidneybonen, zwarte bonen en mais toe aan de pan. Roer alles goed door en laat nog 2-3 minuten op laag vuur staan zodat de smaken goed kunnen intrekken. Zet daarna het vuur uit.
Guacamole
Terwijl de vulling pruttelt, maak je de guacamole. Prak de avocado’s in een kom en voeg de fijngesneden rode ui, tomaat en koriander toe.Roer de zonnebloemolie en de limoensap door de guacamole en breng op smaak met zout, peper en eventueel wat tabasco of chipotle voor extra pit.
Vullen en rollen van de burrito
Leg een grote wrap op een vlakke ondergrond. Schep 2 flinke lepels guacamole iets onder het midden van de wrap in een horizontale lijn, waarbij je de zijkanten vrijlaat.
Verdeel vervolgens een paar flinke scheppen van het bonenmengsel over de guacamole.Verdeel hier wat geraspte kaas over.
Vouw de zijkanten van de wrap naar binnen, vouw de onderkant over de vulling heen en rol de wrap strak op naar boven.
Bakken van de burrito
Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Leg de burrito met de naad naar beneden in de pan en bak hem aan beide kanten (of vier zijden) lichtbruin en krokant. Dit duurt slechts een paar minuten, dus blijf erbij om te voorkomen dat de burrito verbrandt.
Serveren
Snijd de burrito’s doormidden en serveer ze direct. Eet smakelijk!
Notities
Mijn kinderen eten hun vingers op bij deze burrito's.
Verwacht je problemen met de vulling? Dan is het misschien leuker om de burrito's niet te rollen, maar alle losse ingredienten in aparte bakjes op tafel te serveren en je kind zelf de wrap te laten beleggen. Zo'n Mexicaanse monkey platter is altijd een succes!