Deze vegan burrito is een heerlijke smaakbommetje. De tempeh zorgt voor een lekkere bite. Doordat de tempeh lekker is gekruid, heb je een super goede Tex Mex beleving bij deze burrito. De burrito is helemaal plantaardig en gevuld met tomaat, mais, avocado en zwarte bonen. Lekker, gezond en voedzaam dus.
Voorbereidingstijd10 minutenmin
Bereidingstijd10 minutenmin
Totale tijd20 minutenmin
Gang: Diner, Lunch
Keuken: Tex Mex
Trefwoord: Burrito, Kidsproof, Vegan
Servings: 4burrito's
Calories: 360kcal
Author: Nienke
Ingrediënten
30gramzilvervliesrijst
4groente tortilla's (biet of wortel)van Santa Maria
130gramzwarte boonuitlekgewicht; uit blik van 200 gram
1tomaat
0,5avocado
140grammaisuitlekgewicht; uit blik van 150 gram
60gramvegan creme fraichebijvoorbeeld haver fraiche. Alternatief: vegan mayonaise
4eetlepelszonnebloemolie
2eetlepelswater
zout
peper
Optioneel
2handjessla
0,5rode uifijn gesneden
Instructies
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet even apart.
Doe de Burrito Seasoning Mix in een schaaltje en voeg 0,5 eetlepel zonnebloemolie en 2 eetlepels water toe. Roer goed door.
Snij de tempeh en plakken van ongeveer 3 mm dik. Verwarm 3 eetlepels zonnebloemolie in een koekenpan en laat goed heet worden. Bak hierin de tempeh plakken aan beide kanten ongeveer 4-5 minuten, totdat de tempeh mooi goudbruin kleurt. Bestrijk vervolgens de tempeh (terwijl het nog in de pan ligt) met de Burrito Seasoning. Draai de tempeh om en bestrijk ook de andere kant met de seasoning. Draai nog eens om zodat de seasoning aan beide kanten wordt ingebakken. Haal de tempeh uit de pan.
Giet de zwarte bonen af en doe in een bakje. Prak de bonen grof en roer de rest van de Burrito Seasoning erdoor.
Verwijder de schil en pit van de avocado en prak de avocado in een bakje. Breng op smaak met zout en peper.
Was de tomaat en snij in kleine blokjes. Giet de mais af.
Burrito's opmaken en vouwen
Leg de tortilla's op het aanrecht of een plank neer en smeer in met de vegan crème fraiche. Leg hierop wat sla (dit laat ik bij de kids achterwege, maar zelf vind ik het wel heel lekker). Verdeel de geprakte bonen over de sla en vervolgens de mais, een schepje zilvervliesrijst, wat gesneden tomaat en geprakte avocado. Leg 2 plakken tempeh op de toppings en eventueel wat fijngesneden rode ui (dit laat ik achtwege bij de kids).
Vouw de zijkanten een stukje naar binnen en rol de tortilla vervolgens vanaf de onderkant naar de bovenkant op tot een burrito. Hulp nodig bij het rollen? Bekijk hier hoe je een burrito oprolt.
Notities
Ik heb deze burrito's samen met Joppe gemaakt. Hij vond het heel leuk om te helpen en om te leren hoe je een burrito kunt oprollen zodat je het kunt eten zonder te knoeien. Het is dus zeker een tip om dit samen met je kind te maken.
Pas de vulling aan op de ingrediënten die jouw kind heel lekker vindt. Andere vulling opties zijn bijvoorbeeld: paprika, komkommer, julienne gesneden wortels etc.