Verwarm de oven op 180 graden en zet alvast een ovenschaal klaar.
Schil de aardappels, snij de in vieren en kook ze in ongeveer 15 minuten gaar met een blokje groentebouillon. Giet de aardappels af, hou een klein beetje kookvocht apart.
Verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan op het fornuis. Was intussen de witlof. Snij de witlof doormidden en vervolgens in stukjes. Bak de witlof in de olijfolie in ongeveer 8 minuten.
Pureer de aardappels met een stamppot stamper. Voeg (plantaardige) melk en 2 eetlepels (of meer naar smaak) kookvocht toe. De puree mag lekker smeuïg worden. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Voeg eventueel nog een klontje boter toe voor extra romigheid.
Schil de appel, snij deze in kleine stukjes en roer door de puree. Roer oook de witlof door de puree. Verdeel de puree over de ovenschotel. Garneer met geraspte kaas en paneermeel. Kruimel de walnoten over de schotel.
Bak de witlofschotel nu in ongeveer 15 minuten goudbruin in de oven. Eet smakelijk!
Notities
Witlof is niet altijd een kindervriend. Door de witlof te bakken en in de oven te doen, wordt hij zacht van smaak, dus dat geeft bij de meeste kinderen nog een kans.