Dit is een lekker gezond 's winterse stamppot met zoete aardappel en spruitjes. Een lichte comfort food maaltijd. Deze stamppot is super makkelijk om te maken en staat binnen 20 minuten op tafel.
Schil de zoete aardappels en snij in blokjes. Hoe kleiner de blokjes, des te korter de kooktijd.
Was de spruitjes, verwijder de kontjes en eventueel de buitenste blaadjes en snij ze doormidden.
Was de paprika en snij in blokjes.
Doe de zoete aardappel, spruitjes en paprika in een pan met kokend water. Voeg het bouillonblokje toe. Kook alles zo'n 8-12 minuten (afhankelijk van hoe groot je aardappels en spruitjes zijn). Giet af en bewaar 4 eetlepels van het kookvocht.
Hak de amandelen in de tussentijd grof in een vijzel of een kruidenmaler van de keukenmachine of staafmixer. Verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan en rooster hierin de amandelen voor ongeveer 3 minuten.
Stamp de aardappels en spruitjes grof met een aardappel stamper. Voeg 4 eetlepels kookvocht, 2 eetlepels olijfolie en verkruimelde (vegan) feta toe. Breng op smaak met zout en (chili)peper.
Serveer de stamppot met de geroosterde amandelen.
Notities
Niet alle kinderen zijn gek op spruitjes. Die van mij in elk geval (meestal) niet. Dat hangt nog wel eens van hun bui af.
Je geeft heel eenvoudig een kidsproof twist aan deze stamppot door de spruitjes in een apart pan te koken en wat extra paprika toe te voegen. Zo heeft je kind een stamppot met paprika en zoete aardappel en kun je voor de rest van het gezin de spruitjes erdoor stampen.