Stamppot met spruitjes, zoete aardappel en (vegan) feta

         Spruitjes stamppot

Stamppot met spruitjes en zoete aardappel

Het gehele jaar door tover ik stampotten op tafel. Wat mij betreft kun je een stamppot namelijk geheel aanpassen naar de groente van het seizoen. Zoete aardappel is het hele jaar door goed verkrijgbaar, maar door de twist met de spruitjes wordt deze stamppot een echt winters kostje.

Zoete aardappel stamppot

Deze winterse stamppot is gemaakt op basis van zoete aardappel. Ik ben dol op zoete aardappel en verwerk het maar al te graag in mijn stamppotten. Zoals deze vegetarische zoete aardappel stamppot met raapstelen, postelein stamppot met zoete aardappel of hutspot met pastinaak en zoete aardappel.

Stamppot met vegan feta

Wist je dat je deze stamppot ook helemaal vegan kunt maken? Door de feta te vervangen door een plantaardige Griekse witte kaas heb je met een kleine verandering een volledige vegan maaltijd op tafel getoverd! Tegenwoordig zijn vegan varianten op feta goed verkrijgbaar in de supermarkt, dus dat is al helemaal top!

Kidsproof stamppot

Spruitjes in een stamppot? Heel erg kidsproof klinkt het niet, maar daar heb ik een oplossing voor bedacht! Deze stamppot is namelijk erg makkelijk aan te passen door simpelweg de spruitjes apart te koken en deze pas later toe te voegen. De zoete aardappel stamppot met paprika, amandelen en feta is van zichzelf namelijk al super smakelijk. De zoete aardappel en de paprika zijn beide zoete ingrediënten en daardoor zelfs mega kidsproof.

Een andere optie is om de spruitjes te vervangen door een groente die je kind wel lust, zoals bijvoorbeeld broccoli.

Snelle en makkelijke vegetarische stamppot

Ingrediënten voor zoete aardappel stamppot

Wat een snelle en makkelijke maaltijd meestal kenmerkt is een korte ingrediëntenlijst. Iets wat voor deze zoete aardappel stamppot zeker geldt! Voor dit recept heb je nodig:

  • 1,5 kilo zoete aardappels
  • 1 kilo spruitjes
  • 1 paprika
  • 1 blokje groente bouillon
  • 150 gram (vegan) feta
  • 100 gram amandelen
  • zout
  • (chili) peper
  • olijfolie
Spruitjes stamppot

Stamppot met spruitjes en zoete aardappel

Dit is een lekker gezond 's winterse stamppot met zoete aardappel en spruitjes. Een lichte comfort food maaltijd. Deze stamppot is super makkelijk om te maken en staat binnen 20 minuten op tafel.
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: Spruitjes, spruitjes stamppot, Stamppot, Vegan, Vegetarisch, Zoete aardappel
Porties: 4 personen
calorieën: 244kcal
Auteur: Nienke – Foxilicious

Ingrediënten

  • 1,5 kilo zoete aardappels
  • 1 kilo spruitjes
  • 1 paprika
  • 1 blokje groente bouillon
  • 150 gram (vegan) feta
  • 100 gram amandelen
  • zout
  • (chili) peper
  • olijfolie

Instructies

  • Schil de zoete aardappels en snij in blokjes. Hoe kleiner de blokjes, des te korter de kooktijd.
  • Was de spruitjes, verwijder de kontjes en eventueel de buitenste blaadjes en snij ze doormidden.
  • Was de paprika en snij in blokjes.
  • Doe de zoete aardappel, spruitjes en paprika in een pan met kokend water. Voeg het bouillonblokje toe. Kook alles zo'n 8-12 minuten (afhankelijk van hoe groot je aardappels en spruitjes zijn). Giet af en bewaar 4 eetlepels van het kookvocht.
  • Hak de amandelen in de tussentijd grof in een vijzel of een kruidenmaler van de keukenmachine of staafmixer.
    Verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan en rooster hierin de amandelen voor ongeveer 3 minuten.
  • Stamp de aardappels en spruitjes grof met een aardappel stamper. Voeg 4 eetlepels kookvocht, 2 eetlepels olijfolie en verkruimelde (vegan) feta toe. Breng op smaak met zout en (chili)peper.
  • Serveer de stamppot met de geroosterde amandelen.

Kidsproof tips

  • Niet alle kinderen zijn gek op spruitjes. Die van mij in elk geval (meestal) niet. Dat hangt nog wel eens van hun bui af. 
  • Je geeft heel eenvoudig een kidsproof twist aan deze stamppot door de spruitjes in een apart pan te koken en wat extra paprika toe te voegen. Zo heeft je kind een stamppot met paprika en zoete aardappel en kun je voor de rest van het gezin de spruitjes erdoor stampen. 
  • Je kunt de spruitjes ook vervangen door broccoli. Het recept lijkt dan een beetje op dit recept

Voedingswaarde

Calories: 244kcal | Carbohydrates: 7g | Protein: 11g | Fat: 20g | Saturated Fat: 7g | Cholesterol: 33mg | Sodium: 420mg | Potassium: 200mg | Fiber: 3g | Sugar: 3g | Vitamin A: 335IU | Vitamin C: 1mg | Calcium: 251mg | Iron: 1mg

Disclaimer

Dit recept kan affiliate links bevatten. Dit zijn links naar producten of websites, waarbij ik een kleine commissie krijg als jij via die link een aankoop doet. Hiervoor betaal jij niets extra’s. Het is eigenlijk de perfecte manier om Foxilicious te steunen, zonder dat het jou iets kost.

Heb je dit recept gemaakt? Super leuk!Maak een foto en deel deze op Instagram @foxilicious.nl en tag #foxilicious
Spruitjes stamppot
Stamppot met spruitjes en zoete aardappel
Wat vind je van dit recept?
Pin it Print
Hartige taart met tomaat en geitenkaas Vegetarische galette met tomaat en geitenkaas
Vegetarische pasta met champignon-roomsaus Vega pasta met paddenstoelen

Een reactie op “Stamppot met spruitjes, zoete aardappel en (vegan) feta

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *