Dit is de lekkerste appeltaart die ik ken. Een appel plaattaart met een bodem van havermout. Laat je niet misleiden door de havermout. Deze taart is alles behalve gezond. Maar hij is echt heel lekker, dus dan mag het wel een keer ongezond toch?
Voorbereidingstijd15 minutenmin
Bereidingstijd1 uuruur5 minutenmin
Totale tijd1 uuruur20 minutenmin
Gang: Snack, Tussendoortje
Keuken: Hollands
Trefwoord: Appeltaart, Havermouttaart, Plaattaart
Servings: 20stukjes
Calories: 414kcal
Author: Nienke
Ingrediënten
1250gramappelbijvoorbeeld goudreinetten of elstars
2theelepelskaneel
2eetlepelscitroensap
500gramzelfrijzend bakmeel
500gramlichte basterdsuiker
400gramroomboter
250gramhavermout
1ei
Instructies
Verwarm de oven voor op 160 graden. Leg een bakplaat met bakpapier klaar.
Schil de appels en snij in dunne plakjes of rasp ze. Ik gebruik hiervoor de foodprocessor van de keukenmachine, maar het kan ook met een handrasp of een mes. Besprenkel de appels met citroensap en kaneel.
Smelt de boter en doe deze samen met het zelfrijzend bakmeel, eieren, havermout en suiker in een kom. Kneed de ingrediënten tot een soepel deeg. Ik doe dit in de keukenmachine, lekker makkelijk, maar het kan ook met de hand.
Bedek de bodem van de bakplaat met het deeg. Gebruik een deegroller om het deeg te rollen, of maak het deeg met je handen plat. Het deeg mag wel zo'n 2 centimeter dik zijn. Aan de zijkanten mag het deeg wat hoger zijn, zodat je een mooie korst krijgt. Verdeel vervolgens de appels over het deeg en garneer met wat havermout.
Bak de taart ongeveer 65 minuten in de oven op 160 graden totdat hij goudbruin is en de korst gaar is. De korst voelt wat zacht aan als hij uit de oven komt. Dit is normaal. Als je de taart even laat afkoelen, wordt ie vanzelf lekker hard. Eet smakelijk!
Notities
Welk kind lust er nou geen appeltaart?
Laat de havermout als garnering eventueel achterwege voor de kids.