Dit is echt de allerlekkerste appeltaart! Ik ben zelf niet zo van het bakken (ik kook liever), maar mijn moeder des te meer. Zij bakt altijd de taarten als er verjaardagen zijn. Super lief en vooral super lekker! De taarten van mijn moeder zijn zelfs beroemd in onze vriendengroepen! Deze appeltaart met havermout is mijn persoonlijke favoriet. Vandaag, op mijn moeders verjaardag, deel ik het recept.

Laat je trouwens niet misleiden door de havermout. Dit doet vermoeden dat dit een gezonde taart is, maar niets is minder waar! Deze taart zit vol met suiker en boter en bevat dus de nodige calorien, maar geloof me, iedere calorie in deze taart is de moeite waard! 

Oma’s appel havermouttaart

Dit is de lekkerste appeltaart die ik ken. Een appel plaattaart met een bodem van havermout. Laat je niet misleiden door de havermout. Deze taart is alles behalve gezond. Maar hij is echt heel lekker, dus dan mag het wel een keer ongezond toch?
4.29 van 7 stemmen
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 5 minuten
Totale tijd: 1 uur 20 minuten
GangSnack, Tussendoortje
KeukenHollands
TrefwoordAppeltaart, Havermouttaart, Plaattaart
Porties20 stukjes

Ingrediënten

  • 1250 gram appel bijvoorbeeld goudreinetten of elstars
  • 2 theelepels kaneel
  • 2 eetlepels citroensap
  • 500 gram zelfrijzend bakmeel
  • 500 gram lichte basterdsuiker
  • 400 gram roomboter
  • 250 gram havermout
  • 1 ei

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160 graden. Leg een bakplaat met bakpapier klaar.
  • Schil de appels en snij in dunne plakjes of rasp ze. Ik gebruik hiervoor de foodprocessor van de keukenmachine, maar het kan ook met een handrasp of een mes. Besprenkel de appels met citroensap en kaneel.
  • Smelt de boter en doe deze samen met het zelfrijzend bakmeel, eieren, havermout en suiker in een kom. Kneed de ingrediënten tot een soepel deeg. Ik doe dit in de keukenmachine, lekker makkelijk, maar het kan ook met de hand.
  • Bedek de bodem van de bakplaat met het deeg. Gebruik een deegroller om het deeg te rollen, of maak het deeg met je handen plat. Het deeg mag wel zo'n 2 centimeter dik zijn. Aan de zijkanten mag het deeg wat hoger zijn, zodat je een mooie korst krijgt.
    Verdeel vervolgens de appels over het deeg en garneer met wat havermout.
  • Bak de taart ongeveer 65 minuten in de oven op 160 graden totdat hij goudbruin is en de korst gaar is. De korst voelt wat zacht aan als hij uit de oven komt. Dit is normaal. Als je de taart even laat afkoelen, wordt ie vanzelf lekker hard. Eet smakelijk!

Kidsproof tips

  • Welk kind lust er nou geen appeltaart?
  • Laat de havermout als garnering eventueel achterwege voor de kids. 

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99