Deze vegetarische paddenstoelen wijnsaus is onmisbaar bij een kerst diner. Je maakt de saus eenvoudig zelf van wijn, paddenstoelen bouillon en pastinaak.
We beginnen met de wijnsaus. Snij 1 sjalotje fijn. Verwarm de vegan boter in een steelpan. Fruit de sjalot in de boter en bak ongeveer 1 minuut.
Schil de pastinaak en snij in grove stukjes. Voeg de pastinaak, het laurierblad, de suiker en de blaadjes van de rozemarijn toe aan de ui. Roer goed door en bak ongeveer 2 minuten.
Roer de bloem erdoor en laat 3 minuten stoven op middelhoog vuur. Blijf roeren.
Voeg de bouillon, rode wijn, sojasaus, balsamico azijn en mosterd toe. Laat de saus ongeveer 20 minuten pruttelen zonder deksel.
Verwijder het laurierblad en de rozemarijn uit de saus en pureer de saus met een staafmixer totdat je een mooie egale saus hebt.
Notes
De wijn in de saus kun je eventueel achterwege laten en vervangen door een extra eetlepel balsamico azijn.