Vegetarische paddenstoelen-wijnsaus

          Kerst hoofdgerecht vegetarisch

Lekker bij een kerstdiner

Dit is een heerlijke saus die perfect is bij een kerstdiner. Serveer bijvoorbeeld met een beef wellington, of een kerstkrans van ‘gehaktbrood’ met linzen of met een pastinaakpuree en gebakken paddenstoelen. De saus is is gemaakt met pastinaak, paddenstoelen bouillon en wijn.

Kidsproof versie

De wijn in de saus is flink ingekookt, dus de alcohol is flink verdampt. Mocht je het voor kinderen toch een bezwaar vinden, dan kun je de wijn prima achterwege laten en vervangen door een eetlepel balsamico azijn.

Kerst hoofdgerecht vegetarisch

Paddenstoelen-wijnsaus

Deze vegetarische paddenstoelen wijnsaus is onmisbaar bij een kerst diner. Je maakt de saus eenvoudig zelf van wijn, paddenstoelen bouillon en pastinaak.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht, Voorgerecht
Keuken: Fusion
Trefwoord: Champignons, Kerst, Kerstdiner, Paddenstoelen, Vegetarisch, Wijnsaus
Porties: 6 personen

Ingrediënten

Paddenstoelen-wijnsaus

  • 1 sjalotje
  • 30 gram plantaardige boter
  • 100 gram pastinaak
  • 2 theelepels bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel bloem
  • 250 ml paddenstoelen bouillon
  • 50 ml rode wijn
  • 1 eetlepel donkere balsamico azijn
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 0,5 theelepel mosterd
  • 1 laurierblaadje
  • 1 takje verse rozemarijn

Instructies

Wijnsaus

  • We beginnen met de wijnsaus. Snij 1 sjalotje fijn. Verwarm de vegan boter in een steelpan. Fruit de sjalot in de boter en bak ongeveer 1 minuut.
  • Schil de pastinaak en snij in grove stukjes. Voeg de pastinaak, het laurierblad, de suiker en de blaadjes van de rozemarijn toe aan de ui. Roer goed door en bak ongeveer 2 minuten.
  • Roer de bloem erdoor en laat 3 minuten stoven op middelhoog vuur. Blijf roeren.
  • Voeg de bouillon, rode wijn, sojasaus, balsamico azijn en mosterd toe. Laat de saus ongeveer 20 minuten pruttelen zonder deksel.
  • Verwijder het laurierblad en de rozemarijn uit de saus en pureer de saus met een staafmixer totdat je een mooie egale saus hebt.

Kidsproof tips

  • De wijn in de saus kun je eventueel achterwege laten en vervangen door een extra eetlepel balsamico azijn.

Voedingswaarden

Zout: 215mg | Calcium: 6mg | Vitamine C: 3mg | Vitamin A: 214IU | Suiker: 2g | Vezels: 1g | Kalium: 73mg | Cholesterol: 11mg | Calorieën: 60kcal | Verzadigd vet: 3g | Vet: 4g | Eiwitten: 1g | Koolhydraten: 4g | Iron: 1mg

Disclaimer

Dit recept kan affiliate links bevatten. Dit zijn links naar producten of websites, waarbij ik een kleine commissie krijg als jij via die link een aankoop doet. Hiervoor betaal jij niets extra’s. Het is eigenlijk de perfecte manier om Foxilicious te steunen, zonder dat het jou iets kost.

Heb je dit recept gemaakt? Super leuk!Maak een foto en deel deze op Instagram @foxilicious.nl en gebruik hashtag #foxilicious

Overzicht van de lekkerste vegetarische kerstrecepten

Ik heb een paar handige overzichten gemaakt van kerstrecepten, zodat je makkelijk je eigen menu kunt samenstellen.

Daarnaast heb ik ook een paar kerstmenu’s voor je klaar staan met gerechten die ik zelf heb geselecteerd. Zo hoef je zelf helemaal niet meer na te denken over het samenstellen van een menu. Handig toch?!

Pin it Print
Ovenschotel zuurkool stamppot 10 x de lekkerste vegetarische ovenschotels
Vegetarisch weekmenu – week 44 Vegetarische maaltijdsoep met mais

3 reacties op “Vegetarische paddenstoelen-wijnsaus

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling