Latkes, of fritters zijn helemaal hip. Het zijn een soort groenten pannenkoekjes en een super lekkere manier om groente te verwerken in je maaltijd. Ik maakte deze pastinaak latkes: een heerlijk vegetarisch bijgerecht.
Schil de pastinaak en de aardappels. Was ze en rasp ze met een keukenrasp of food processor. Rasp ook de pecorino. Meng de ingredienten in een kom.
Schil de rode ui en snij deze fijn. Hak de basilicum fijn en doe ze in de kom.
Klop de eieren en voeg toe aan de kom. Doe ook de bloem en bakpoeder erbij. Breng op smaak met zout en peper. Kneed alle ingredienten nu tot 1 grote bol.
Maak nu kleine bolletjes ter grootte van ongeveer een pingpongbal door steeds een stukje van de grote bol te halen en met je handen te rollen tot een kleine bol. Druk het bolletje een beetje plat en daar is je eerste latke! Ik haalde 12 latkes uit het 'deeg'. Je kunt er ook voor kiezen om iets grotere of kleinere pannenkoekjes te maken.
Zet de latkes even in de koelkast zodat ze wat harder worden en minder snel uit elkaar vallen. 15 minuten is meestal genoeg.
Bak de latkes in een scheut olijfolie in een koekenpan, ongeveer 5 minuten per kant, tot de pannenkoeken mooi goudbruin kleuren.
Notes
Groentenpannenkoeken zijn een super handige manier om kinderen onbewust wat groente toe te stoppen. Deze latkes zijn daarom dus echt een super kidsproof gerecht.
Kan jouw kind de smaak van pastinaak echt niet verdragen? Vervang deze dan door wortel.