Deze maisrisotto is een super verrassend vegetarisch risotto recept. Het is heerlijk romig en zoet en heeft een lekkere bite. Je maakt het eenvoudig zelf met maiskolven, mais uit blik en risottorijst. Ook perfect om met kinderen te eten.
Voorbereidingstijd5 minutenmin
Bereidingstijd25 minutenmin
Totale tijd30 minutenmin
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: Kidsproof, Mais, Risotto, Vegetarisch
Servings: 4personen
Calories: 527kcal
Author: Nienke
Ingrediënten
4eetlepelsolijfolie
1ui
300grammais uit blik
2maiskolven; vers, of voorverpakt
100mldroge witte wijn
320gramrisottorijst
100gramParmezaanse kaas
2blokjesgroente bouillon+ 1 liter kokend water
250gramchampignon
1theelepelrozemarijngedroogd
zout
peper
Instructies
Als je verse maiskolven hebt, kook deze dan eerst gaar in een pan of stoomoven. In de stoomoven duurt dit ongeveer 60 minuten. In de pan gaat het iets sneller.
Doe het blikje mais in een blender, samen met het water dat je nodig hebt voor de bouillon. Blend het geheel tot het een glad geheel is. Doe het maiswater in een pan, samen met de bouillonblokjes en breng aan de kook. Eenmaal aan de kook zet je het vuur uit.
Verwarm een hapjespan met de helft van de olijfolie.Snipper intussen de ui en bak deze 2 minuten in de olie. Voeg de risottorijst toe aan de uitjes en bak deze mee totdat de korrels glazig zijn. Meestal is dit na 1-2 minuten. Blus af met de witte wijn en blijf goed roeren. Zet je pan nu wat lager, op middenhoog vuur.
En dan nu je maisbouillon! Als de wijn verdampt is, giet je wat bouillon bij de rijst totdat deze net onder water staat. Roer de rijst goed door en laat de bouillon opgenomen worden door de rijst. Als de rijst weer bijna droog staat, herhaal je deze stap met opgieten van de bouillon net zo lang totdat de rijstkorrels gaar zijn. De rijst mag een lichte bite hebben. Dit duurt meestal zo'n 20-30 minuten. Is je bouillon eerder op? Maak dan nog wat nieuwe bouillon, zoveel totdat je rijst gaar is.
Zet een koekenpan op het vuur en verwarm met de rest van de olijfolie. Snij de champignons in plakjes. Bak de champignons gaar in de olijfolie. Breng op smaak met de rozemarijn en zout en peper. Zet apart
Grill eventueel de maiskolven in een grillpan of grillijzer. Dit hoeft niet, maar het ziet er altijd erg mooi uit. Snij vervolgens de maiskorrels van je maiskolven.
Roer de kaas en de champignons door de risotto. Breng op smaak met zout en peper. Garneer met de mais van de maiskolven en wat Parmezaanse kaas.
Notities
Deze risotto eten mijn kinderen erg graag. Mais is lekker zoet en risotto is lekker romig van smaak. Smullen dus.
Houdt jouw kind niet van stukjes? Gebruik dan geen maiskolven en een dubbele hoeveelheid mais uit blik. Pureer de mais tot een egale saus en roer dit door de risotto als het bijna gaar is. Zo heb je een lekkere maisrisotto zonder stukjes.