Super romige en snelle maisrisotto met champignons

          Risotto met mais en champignons

Mais is een van de lievelingsgroenten van mijn zoontje en risotto houdt hij ook erg van. Kortom: daar moest een succesreceptje voor gemaakt worden. Deze maisrisotto is super romig van smaak. De combinatie met champignons is werkelijk heerlijk. Ik ben kritisch als het aankomt op risotto, maar deze ga ik zeker vaker maken! Oh ja en nog meer goed nieuws: hij staat binnen 30 minuten op tafel!

[ingredients title=”Dit heb je nodig voor 4 personen]

  • 1 ui
  • 1 groot blik mais (300 gram)
  • 2 maiskolven, vers of voorverpakt
  • 100 ml droge witte wijn
  • 320 gram risotto
  • 250 gram champignons
  • 100 gram parmezaanse kaas
  • 3 groentenbouillon blokjes
  • Olijfolie
  • 75 gram roomboter
  • Zout
  • Peper
  • 1 handje met verse salie

[/ingredients]

[directions title=”Zo maak je het”]

  1. Als je verse maiskolven hebt, kook deze dan eerst gaar in een pan of stoomoven. In de stoomoven duurt dit ongeveer 60 minuten. In de pan gaat het iets sneller.
  2. Doe het blikje mais in een blender, samen met 1,5 liter water. Blend het geheel tot het een glad geheel is. Doe het maiswater in een pan, samen met de bouillonblokjes en breng aan de kook. Eenmaal aan de kook zet je het vuur uit.
  3. Verwarm een hapjespan, smelt 25 gram roomboter, samen met 2 eetlepels olijfolie. Snipper intussen de ui en bak deze 2 minuten in het boter/olie mengsel. Voeg de risottorijst toe aan de uitjes en bak deze mee totdat de korrels glazig zijn. Meestal is dit na 1-2 minuten. Blus af met de witte wijn en blijf goed roeren. Zet je pan nu wat lager, op middenhoog vuur.
  4. En dan nu je maisbouillon! Als de wijn verdampt is, giet je wat bouillon bij de rijst totdat deze net onder water staat. Roer de rijst goed door en laat de bouillon opgenomen worden door de rijst. Als de rijst weer bijna droog staat, herhaal je deze stap met opgieten van de bouillon net zo lang totdat de rijstkorrels gaar zijn. De rijst mag een lichte bite hebben. Dit duurt meestal zo’n 20-30 minuten. Is je bouillon eerder op? Maak dan nog wat nieuwe bouillon, zoveel totdat je rijst gaar is.
  5. Snij intussen de champignons in partjes en bak deze gaar in olijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Doe de champignons in een bakje.
  6. Pak je champignonpan (zonder champignons) en doe hier het restant van de roomboter in. Leg de salieblaadjes in de boter en zet op laag vuur. Laat de smaak van de salie gedurende 2-3 minuten. goed opnemen in de boter. Laat je boter niet zwart worden. Haal de salieblaadjes uit je boter.
  7. Snij vervolgens de maiskorrels van je maiskolven.
  8. Nu breng je de risotto op smaak met de salieboter, de parmezaanse kaas (houd nog wat apart voor garneren), maiskorrels, champignons, zout en peper. Garneer met wat parmezaanse kaas.

[/directions]

Extra kidsproof tips:

  • Lust jouw kind geen mais en/of champignon? Probeer dan een andere groente. Spinazie, gegrilde paprika, champignon, pompoen, mais; het kan allemaal!
  • Je kunt de groenten ook pureren voordat je ze bij de risotto doet. Zo zijn de groenten onzichtbaar en krijgt de risotto een leuk kleurtje.
  • De stap met de witte wijn kun je achterwege laten als je dat geen prettig idee vindt voor je kids. De alcohol verdampt bijna volledig door het koken, maar er blijft altijd nog 5-10% alcohol aanwezig in de risotto. In plaats van witte wijn gebruik je wat extra bouillon, smaakt nog steeds heerlijk!
  • Voor een extra romige risotto, voeg je 100 ml creme fraiche toe bij stap 8.
Pin it Print
Tortilla mango zwarte bonen avocado feta Wraps met mango en zwarte bonen en pittige mayo
Homemade falafel uit de oven Foodblog vegetarisch kidsproof

Een reactie op “Super romige en snelle maisrisotto met champignons

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.