Vegan buddha bowl met haverrijst, tofu en veel groente en pindadressing
Maak deze kleurrijke vegan buddha bowl met haverrijst, spruitjes, knapperige tofu en een romige pindadressing. Gezond, duurzaam, superlekker en binnen 30 minuten op tafel!
Laat het vocht uit de tofu trekken door de tofu tussen twee keukenpapiertjes te leggen en iets zwaars erop te plaatsen en 10 minuten te laten staan. Of voor de snelle, iets minder effectieve methode: knijp het vocht voorzichtig uit de tofu.
Snijd de tofu in blokjes van ongeveer 1 x 1 cm.Doe de tofublokjes in een kom, strooi de maizena eroverheen en voeg een snuf zout en peper toe. Schud de kom zodat de blokjes gelijkmatig bedekt zijn.
Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur.Bak de tofublokjes in 10-15 minuten goudbruin en knapperig. Schep of schud regelmatig zodat alle kanten gelijkmatig bakken.
Voor de overige toppings
Verwarm de oven voor op grillstand en leg een bakplaat met bakpapier klaar.Maak de spruiten schoon, verwijder de onderkant en halveer ze.Leg de spruiten op de bakplaat en besprenkel met olijfolie, zout en peper.Grill de spruiten in de oven in 5-10 minuten gaar. Haal uit de oven en zet apart.
Kook de haverrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet apart. De haverrijst is zowel warm, lauw, als koud lekker in de bowl.
Was de radijsjes en snijd ze in dunne plakjes.Snijd de avocado in plakjes.Snijd de rode kool in dunne reepjes.Was de spinazie.
Pindadressing maken
Meng de pindakaas, water, srirachasaus, sojasaus, sesamolie en limoensap tot een romige dressing. Voeg eventueel wat extra water toe als de dressing te dik is.
Serveren
Verdeel de haverrijst over kommen of diepe borden.Verdeel de spinazie, rode kool, gegrilde spruitjes, radijsjes, avocado en knapperige tofu-blokjes over de kommen.Schenk de dressing over de buddha bowl.
Optioneel, om te garneren
Garneer eventueel met bosuitjes, sesamzaadjes en een partje limoen.
Notities
Zo'n buddha bowl is een ideaal gerecht met kinderen. Serveer alle toppings in losse schaaltjes op tafel en geef ze een bord om hun eigen regenboog bowl te maken. Dit maakt het eten extra leuk en aantrekkelijk.
Maak de dressing eventueel iets minder pittig, bijvoorbeeld door een aparte dressing te maken zonder srirachasaus, of door minder sriracha te gebruiken in de dressing. Je kunt eventueel ook iets zoets toevoegen aan de dressing zoals agave siroop, honing of gembersiroop).