Wat is een buddha bowl en waarom is het zo’n goed idee?
Een buddha bowl is een voedzame maaltijd. Het combineert granen, groenten, een eiwitbron en een heerlijke dressing. Het handige is dat je oneindig kunt variëren met wat je in huis hebt. Voor deze vegan buddha bowl gebruik ik haverrijst, spruitjes, knapperige tofu en een romige pindadressing. Het resultaat? Een gezonde en kleurrijke maaltijd die niet alleen lekker is, maar er ook fantastisch uitziet.
Buddha bowl met haverrijst: een duurzaam en voedzaam alternatief
Sinds ik haverrijst ontdekte, gebruik ik het eigenlijk altijd als vervanger voor gewone rijst. Ik werk samen met Fazer Willja, en ben echt enthousiast over hun haverrijst. Het bevat meer eiwitten en vezels dan gewone rijst, en het heeft een veel lagere klimaatimpact. Haverrijst wordt in Europa geteeld, wat zorgt voor minder transport en een lagere waterbehoefte. Ideaal voor wie een duurzamer alternatief zoekt. Bovendien is het veelzijdig: ik gebruik het niet alleen in bowls zoals deze, maar ook om risotto of pilav mee te maken, of om te serveren bij een curry. In het kader van mijn samenwerking met Fazer Willja heb ik al meerdere recepten ontwikkeld met haverrijst.
Haverrijst koop je in Nederland trouwens bij Jumbo en Dirk.
Hoe maak je een winterse buddha bowl?
Een winterse buddha bowl is ideaal om seizoensgroenten te eten. Door groenten uit het seizoen te gebruiken, ben je niet alleen duurzaam bezig, maar vaak ook voordeliger uit. Bovendien zijn seizoensgroenten op hun lekkerst!
Voor dit recept koos ik voor spruitjes en rode kool, twee typische wintergroenten die je bowl een mooie kleur en bite geven. De tofu zorgt voor een knapperige textuur, en de pindadressing voegt net dat beetje pit en romigheid toe. Heb je andere groenten in huis? Geen probleem! Wortels, geroosterde pompoen of zelfs bietjes werken ook perfect in een buddha bowl.
Welke toppings gebruik je in een buddha bowl?
Een goede buddha bowl draait om balans: een combinatie van granen, eiwitten, groente (en eventueel fruit), een smaakvolle dressing en een finishing touch met garnituur.
- Voor de granen kun je denken aan haverrijst, granenmix, quinoa, rijst, noedels of zelfs pasta.
- Voor de eiwitten kies ik altijd plantaardige opties zoals tofu, tempeh, seitan, linzen of kikkererwten.
- Qua groente houd ik van variatie: 3 tot 5 verschillende soorten die in het seizoen zijn. Denk bijvoorbeeld aan paprika, komkommer, tomaat, pompoen, gegrilde courgette of gewoon een handje verse sla. Als je van een zoete touch houdt, kun je ook fruit toevoegen, zoals mango of granaatappelpitjes.
- Voor de dressing kun je alle kanten op. In dit recept gebruik ik een romige pindadressing, maar een vinaigrette, misodressing, sesamdressing of tahinidressing werkt ook prima.
- Tot slot maak je het geheel af met een lekkere garnering. Zelf gebruik ik vaak bosui, maar noten, zaden of pitten zoals zonnebloempitten en pompoenpitten zijn ook heerlijk. Verse kruiden zoals koriander of peterselie geven de bowl nog net wat extra smaak. Zo kun je je bowl precies aanpassen aan jouw smaak!
Tips voor een kleurrijke buddha bowl
Wat een buddha bowl zo aantrekkelijk maakt, is het kleurrijke plaatje op je bord. Daarom is het slim om verschillende kleuren groenten te kiezen. Een mix van rauwe en geroosterde groenten zorgt daarnaast voor extra textuur. Voor de finishing touch kun je je bowl garneren met bosui, sesamzaadjes en een partje limoen. Zo heb je in een handomdraai een gerecht dat niet alleen lekker smaakt, maar ook prachtig oogt.
Probeer deze buddha bowl eens en deel jouw variant met mij in de reacties!
Vegan buddha bowl met haverrijst, tofu en veel groente en pindadressing
Ingrediënten
Knapperige tofu
- 200 gram tofu
- 2 eetlepel maizena
- 3 eetlepel zonnebloemolie
- zout
- peper
Toppings
- 120 gram haverrijst
- 150 gram spruit
- 2 eetlepel olijfolie
- 10 stuks radijs
- 1 avocado
- 100 gram rode kool vers
- 80 gram spinazie vers
Pindadressing / saus
- 50 gram pindakaas
- 50 ml water
- 1 theelepel srirachasaus
- 0,5 eetlepel sojasaus
- 0,5 eetlepel sesamolie
- 0,5 eetlepel limoensap
Optioneel, om te garneren
- bosui
- sesamzaadjes
- limoen in partjes
Instructies
Voor de knapperige tofu
- Laat het vocht uit de tofu trekken door de tofu tussen twee keukenpapiertjes te leggen en iets zwaars erop te plaatsen en 10 minuten te laten staan. Of voor de snelle, iets minder effectieve methode: knijp het vocht voorzichtig uit de tofu.
- Snijd de tofu in blokjes van ongeveer 1 x 1 cm.Doe de tofublokjes in een kom, strooi de maizena eroverheen en voeg een snuf zout en peper toe. Schud de kom zodat de blokjes gelijkmatig bedekt zijn.
- Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur.Bak de tofublokjes in 10-15 minuten goudbruin en knapperig. Schep of schud regelmatig zodat alle kanten gelijkmatig bakken.
Voor de overige toppings
- Verwarm de oven voor op grillstand en leg een bakplaat met bakpapier klaar.Maak de spruiten schoon, verwijder de onderkant en halveer ze.Leg de spruiten op de bakplaat en besprenkel met olijfolie, zout en peper.Grill de spruiten in de oven in 5-10 minuten gaar. Haal uit de oven en zet apart.
- Kook de haverrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet apart. De haverrijst is zowel warm, lauw, als koud lekker in de bowl.
- Was de radijsjes en snijd ze in dunne plakjes.Snijd de avocado in plakjes.Snijd de rode kool in dunne reepjes.Was de spinazie.
Pindadressing maken
- Meng de pindakaas, water, srirachasaus, sojasaus, sesamolie en limoensap tot een romige dressing. Voeg eventueel wat extra water toe als de dressing te dik is.
Serveren
- Verdeel de haverrijst over kommen of diepe borden.Verdeel de spinazie, rode kool, gegrilde spruitjes, radijsjes, avocado en knapperige tofu-blokjes over de kommen.Schenk de dressing over de buddha bowl.
Optioneel, om te garneren
- Garneer eventueel met bosuitjes, sesamzaadjes en een partje limoen.
Kidsproof tips
- Zo’n buddha bowl is een ideaal gerecht met kinderen. Serveer alle toppings in losse schaaltjes op tafel en geef ze een bord om hun eigen regenboog bowl te maken. Dit maakt het eten extra leuk en aantrekkelijk.Â
- Maak de dressing eventueel iets minder pittig, bijvoorbeeld door een aparte dressing te maken zonder srirachasaus, of door minder sriracha te gebruiken in de dressing. Je kunt eventueel ook iets zoets toevoegen aan de dressing zoals agave siroop, honing of gembersiroop).Â
Review