Dit is een heerlijk vegetarisch recept voor boboti. Boboti wordt traditioneel gegeten in Zuid-Afrika en is van origine een vleesgerecht. Dit gerecht is een fijne vega variant, met linzen, sperziebonen, appel, gedroogde abrikozen en rijst. Een perfecte vega ovenschotel!
Voorbereidingstijd10 minutenmin
Bereidingstijd45 minutenmin
Totale tijd55 minutenmin
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Zuid-Afrikaans
Trefwoord: Boboti, Linzen, Sperziebonen
Servings: 4personen
Calories: 560kcal
Author: Nienke
Ingredients
250gramrijst
500gramsperzieboon
olijfolie
1ui
2teentjesknoflook
4theelepelskerriepoeder
3theelepelskurkuma
1mespuntjekaneel
2appel
265gramlinzenuitlekgewicht; blik van 400 gram
100gramgedroogde abrikozen
50gramrozijnen
3eieren
250mlmelk
3laurierblaadjes
Instructions
Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een ovenschaal klaar.
Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zet even apart.
Dop de boontjes en kook 5 minuten in kokend water gaar. Giet af en spoel goed af met koud water. Zet de boontjes even apart.
Verwarm een flinke scheut olijfolie in een hapjespan. Snij de ui en knoflook fijn en bak deze een paar minuten in de olijfolie.
Snij de appel en gedroogde abrikozen in stukjes en doe in de pan. Voeg de kerrie, kurkuma en kaneel toe. Doe ook de uitgelekte linzen, rozijnen en 200 ml water in de pan. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
Roer de sperziebonen door het boboti prutje en breng op smaak met zout en peper.
Doe de melk in een kom of maatbeker. Voeg de eieren toe en roer goed los. Breng op smaak met zout en peper en roer de laurierblaadjes erdoor.
Doe de gekookte rijst in de ovenschaal en verdeel hierover het bonen-linzen mengsel. Giet de losgeklopte eieren erover. Plaats de ovenschaal ongeveer 30 minuten in de oven totdat het eimengsel is gestold en de korst mooi goudbruin kleurt.
Notes
Mijn kinderen houden van ovenschotels. Zodra het in de oven is geweest; weet ik dat ik een goede kans van slagen heb.
Dat geldt natuurlijk niet voor ieder kind. Vervang de sperziebonen eventueel door broccoli.
De abrikozen kun je eventueel vervangen door ander gedroogd fruit of extra rozijnen.