Vegetarische boboti met linzen

          Zuid-Afrikaanse boboti vegetarisch

Zuid-Afrikaanse ovenschotel, zonder pakjes en zakjes

Boboti ken je misschien wel van de pakjes wereldgerechten. Het is een Zuid-Afrikaanse klassieker met gehakt, ei, melk en kurkuma.

De boboti van de wereldgerechten wordt gemaakt met sperziebonen en dat vind ik zelf wel een mooie toevoeging. Voor mij is een maaltijd pas af, als er een flinke portie groente in is verwerkt. Dus ik ging aan de slag met mijn eigen versie van de boboti: een vegetarische boboti met linzen.

Linzen als vleesvervanger

Linzen vind ik een heerlijke vleesvervanger. Het is eiwitrijk en heeft qua kleur en structuur wat weg van gehakt. Ik gebruik het daarom vaker als gehaktvervanger. Zo heb ik bijvoorbeeld mijn eigen vega pasta bolognese met linzen gemaakt en mijn vega moussaka met linzen. In deze boboti komen de linzen ook echt goed tot z’n recht.

Vegetarische boboti meal preppen

Ovenschotel staan bij ons regelmatig op tafel. Dit komt omdat je ze zo fijn van tevoren klaar kunt maken. Na een drukke werkdag hoef je ze alleen nog maar in de oven te schuiven. I-deaal wat mij betreft! Op mijn website vind je daarom veel vegetarische ovenschotels. Probeer bijvoorbeeld deze Tex Mex ovenschotel met orzo, of deze ovenschotel met krieltjes en broccoli. Een lekkere vega lasagne mag natuurlijk ook niet ontbreken.

Zuid-Afrikaanse boboti vegetarisch

Vegetarische boboti met linzen

Dit is een heerlijk vegetarisch recept voor boboti. Boboti wordt traditioneel gegeten in Zuid-Afrika en is van origine een vleesgerecht. Dit gerecht is een fijne vega variant, met linzen, sperziebonen, appel, gedroogde abrikozen en rijst. Een perfecte vega ovenschotel!
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 55 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Zuid-Afrikaans
Trefwoord: Boboti, Linzen, Sperziebonen
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 250 gram rijst
  • 500 gram sperziebonen
  • olijfolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 theelepels kerriepoeder
  • 3 theelepels kurkuma
  • 1 mespuntje kaneel
  • 2 appels
  • 265 gram linzen uit blik uitlekgewicht; blik van 400 gram
  • 100 gram gedroogde abrikozen
  • 50 gram rozijnen
  • zout
  • peper
  • 3 eieren
  • 250 ml melk
  • 3 laurierblaadjes

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een ovenschaal klaar.
  • Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zet even apart.
  • Dop de boontjes en kook 5 minuten in kokend water gaar. Giet af en spoel goed af met koud water. Zet de boontjes even apart.
  • Verwarm een flinke scheut olijfolie in een hapjespan.
    Snij de ui en knoflook fijn en bak deze een paar minuten in de olijfolie.
  • Snij de appel en gedroogde abrikozen in stukjes en doe in de pan. Voeg de kerrie, kurkuma en kaneel toe. Doe ook de uitgelekte linzen, rozijnen en 200 ml water in de pan. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Roer de sperziebonen door het boboti prutje en breng op smaak met zout en peper.
  • Doe de melk in een kom of maatbeker. Voeg de eieren toe en roer goed los. Breng op smaak met zout en peper en roer de laurierblaadjes erdoor.
  • Doe de gekookte rijst in de ovenschaal en verdeel hierover het bonen-linzen mengsel. Giet de losgeklopte eieren erover. Plaats de ovenschaal ongeveer 30 minuten in de oven totdat het eimengsel is gestold en de korst mooi goudbruin kleurt.

Kidsproof tips

  • Mijn kinderen houden van ovenschotels. Zodra het in de oven is geweest; weet ik dat ik een goede kans van slagen heb.
  • Dat geldt natuurlijk niet voor ieder kind. Vervang de sperziebonen eventueel door broccoli. 
  • De abrikozen kun je eventueel vervangen door ander gedroogd fruit of extra rozijnen. 

Voedingswaarden

Zout: 99mg | Calcium: 206mg | Vitamine C: 25mg | Vitamin A: 2055IU | Suiker: 36g | Vezels: 14g | Kalium: 1218mg | Cholesterol: 128mg | Calorieën: 560kcal | Verzadigd vet: 2g | Vet: 6g | Eiwitten: 21g | Koolhydraten: 111g | Iron: 6mg

Disclaimer

Dit recept kan affiliate links bevatten. Dit zijn links naar producten of websites, waarbij ik een kleine commissie krijg als jij via die link een aankoop doet. Hiervoor betaal jij niets extra’s. Het is eigenlijk de perfecte manier om Foxilicious te steunen, zonder dat het jou iets kost.

Heb je dit recept gemaakt? Super leuk!Maak een foto en deel deze op Instagram @foxilicious.nl en gebruik hashtag #foxilicious
Pin it Print
Vegetarisch weekmenu Gekarameliseerde wortels
Vegetarisch weekmenu – week 38 Vegetarische pasta met prei

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling