Zuid-Afrikaanse ovenschotel, zonder pakjes en zakjes

Boboti ken je misschien wel van de pakjes wereldgerechten. Het is een Zuid-Afrikaanse klassieker met gehakt, ei, melk en kurkuma.

De boboti van de wereldgerechten wordt gemaakt met sperziebonen en dat vind ik zelf wel een mooie toevoeging. Voor mij is een maaltijd pas af, als er een flinke portie groente in is verwerkt. Dus ik ging aan de slag met mijn eigen versie van de boboti: een vegetarische boboti met linzen.

Linzen als vleesvervanger

Linzen vind ik een heerlijke vleesvervanger. Het is eiwitrijk en heeft qua kleur en structuur wat weg van gehakt. Ik gebruik het daarom vaker als gehaktvervanger. In deze boboti komen de linzen ook echt goed tot z’n recht.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

āœ“ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

āœ“ Makkelijk om te maken

āœ“ Binnen 15-25 minuten op tafel

āœ“ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Vegetarische boboti meal preppen

Ovenschotel staan bij ons regelmatig op tafel. Dit komt omdat je ze zo fijn van tevoren klaar kunt maken. Na een drukke werkdag hoef je ze alleen nog maar in de oven te schuiven. I-deaal wat mij betreft! Op mijn website vind je daarom veel vegetarische ovenschotels.

Vegetarische boboti met linzen

Dit is een heerlijk vegetarisch recept voor boboti. Boboti wordt traditioneel gegeten in Zuid-Afrika en is van origine een vleesgerecht. Dit gerecht is een fijne vega variant, met linzen, sperziebonen, appel, gedroogde abrikozen en rijst. Een perfecte vega ovenschotel!
3.67 van 6 stemmen
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 55 minuten
KeukenZuid-Afrikaans
TrefwoordBoboti, Linzen, Sperziebonen
Porties4 personen

Ingrediƫnten

  • 250 gram rijst
  • 500 gram sperzieboon
  • olijfolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 theelepels kerriepoeder
  • 3 theelepels kurkuma
  • 1 mespuntje kaneel
  • 2 appel
  • 265 gram linzen uitlekgewicht; blik van 400 gram
  • 100 gram gedroogde abrikozen
  • 50 gram rozijnen
  • 3 eieren
  • 250 ml melk
  • 3 laurierblaadjes

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een ovenschaal klaar.
  • Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zet even apart.
  • Dop de boontjes en kook 5 minuten in kokend water gaar. Giet af en spoel goed af met koud water. Zet de boontjes even apart.
  • Verwarm een flinke scheut olijfolie in een hapjespan.
    Snij de ui en knoflook fijn en bak deze een paar minuten in de olijfolie.
  • Snij de appel en gedroogde abrikozen in stukjes en doe in de pan. Voeg de kerrie, kurkuma en kaneel toe. Doe ook de uitgelekte linzen, rozijnen en 200 ml water in de pan. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Roer de sperziebonen door het boboti prutje en breng op smaak met zout en peper.
  • Doe de melk in een kom of maatbeker. Voeg de eieren toe en roer goed los. Breng op smaak met zout en peper en roer de laurierblaadjes erdoor.
  • Doe de gekookte rijst in de ovenschaal en verdeel hierover het bonen-linzen mengsel. Giet de losgeklopte eieren erover. Plaats de ovenschaal ongeveer 30 minuten in de oven totdat het eimengsel is gestold en de korst mooi goudbruin kleurt.

Kidsproof tips

  • Mijn kinderen houden van ovenschotels. Zodra het in de oven is geweest; weet ik dat ik een goede kans van slagen heb.
  • Dat geldt natuurlijk niet voor ieder kind. Vervang de sperziebonen eventueel door broccoli.Ā 
  • De abrikozen kun je eventueel vervangen door ander gedroogd fruit of extra rozijnen.Ā