Vegetarische gratin met witlof en aardappelschijfjes. Dit is een ideaal vegetarisch bijgerecht voor kerst. De gratin is makkelijk om te maken en handig om van tevoren te meal preppen.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet een ovenschaal klaar en vet deze in met boter of olijfolie.
Was de aardappels goed (eventueel met een schoon schuursponsje). Snij de aardappels in plakjes. Doe in een pan met kokend water en kook in ongeveer 8-10 beetgaar. De aardappels mogen nog een lichte bite hebben. Ze garen later nog verder in de oven. Giet de aardappels af en bestrooi met wat zout.
Was de witlof en snij in de lengte doormidden. Snij vervolgens in de lengte in reepjes. Verwarm de roomboter in een koekenpan en bak de witlof hierin voor ongeveer 5 minuten. Breng op smaak met zout en peper.
Doe de kookroom in een kom. Voeg de helft van de geraspte kaas toe en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Roer het ei er goed door.
Doe de witlof in de ovenschaal en leg de aardappelschijfjes erop. Giet het roommengsel er voorzichtig over en strooi de rest van de geraspte kaas erover. Bak de gratin in ongeveer 20 minuten goudbruin in de oven. Eet smakelijk!
Notes
Mijn kinderen vonden deze gratin heerlijk. Eerlijk is eerlijk; ze hebben niet alle witlof opgegeten, maar het goede nieuws is dat ze er iets van gegeten hebben. De aardappeltjes vonden ze om te smullen!
Je kunt de gratin eventueel zonder witlof maken en een bakje rauwkost voor de kids erbij serveren.