Witlof is in Nederland onlosmakelijk verbonden met ham en kaas uit de oven, maar er is zoveel lekkers vegetarisch te maken met witlof. Eerder maakte ik deze quiche met witlof en brie en een ovenschotel met aardappelpuree en witlof. Ook als salade vind ik witlof heerlijk. Maar als gratin vind ik witlof misschien wel het lekkerst! En dat recept deel ik hier.

Kerst bijgerecht

Ik maakte deze witlofgratin om jou te inspireren voor de feestdagen Deze gratin staat namelijk prachtig op de kersttafel en is heel makkelijk om te bereiden. Je kunt het ook ideaal van tevoren klaar maken. Kortom; een topper van een kerst bijgerecht!

Meal preppen van kerst gerechten

Deze gratin kun je van tevoren klaar maken en hoef je alleen nog maar ter plekke te bakken in de oven. Met 20 minuten staat het dan op je kersttafel. Hoe gaat dat meal preppen dan in z’n werk? Je kunt de aardappels wassen, snijden en koken. De witlof was, snij en bak je. Vervolgens doe je de witlof en aardappels in de ovenschaal en giet je het roommengsel erover. Dek de ovenschaal af met vershoudfolie of een deksel en bak de ovenschaal tijdens het kerstdiner in de oven. Ik zou dit bijgerecht maximaal 2 dagen van tevoren meal preppen. Het meest ideale is om 1 dag of de ochtend van tevoren het eten voor te bereiden.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

āœ“ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

āœ“ Makkelijk om te maken

āœ“ Binnen 15-25 minuten op tafel

āœ“ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

#verspillingsvrij

Doe jij ook mee met een #verspillingsvrije kerst? Jaarlijks gooien we zoveel eten weg en dat is zonde voor je eigen portemonnee en het milieu! Zeker met kerst zijn we geneigd om veel te veel eten te maken, want je wil niet dat je gasten met een lege maag zitten. Op deze website vind je allerlei tips om minder te verspillen. Ik probeer mijn kerstrecepten zoveel mogelijk te voorzien van verspillingsvrije tips om je te helpen! Hieronder lees je hoe je minder kunt verspillen bij dit gerecht.

Pas de porties aan

Met kerst zijn we geneigd om te veel te koken. Dat is op zich niet heel vreemd, want we eten niet elke dag een diner met meerdere gangen. De meeste recepten gaan er niet van uit dat je nog meer gangen of nog meer bijgerechten eet (ik maak me daar zelf ook schuldig aan). Wees daarom kritisch op de porties bij een recept.

Pas het aantal bijgerechten en de hoeveelheid per bijgerecht aan op het aantal personen dat je aan tafel hebt. Omdat je vaak meerdere gangen eet, kun je uitgaan van tussen de 100 en 200 gram groente per persoon. Halveer eventueel de hoeveelheden uit het recept als je graag meerdere bijgerechten wilt serveren.

Restjes recepten

Deze gratin kun je de volgende dag nog wel eten. Maak er een lekkere salade bij en je hebt weer een volwaardige maaltijd.

Vegetarische witlofgratin

Vegetarische gratin met witlof en aardappelschijfjes. Dit is een ideaal vegetarisch bijgerecht voor kerst. De gratin is makkelijk om te maken en handig om van tevoren te meal preppen.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 35 minuten
GangBijgerecht
KeukenFusion, Hollands
TrefwoordGratin, Kerst, Kidsproof, Vegetarisch, Witlof
Porties4 personen

Ingrediƫnten

  • 450 gram aardappel
  • 30 gram roomboter
  • 500 gram witlof
  • 200 ml kookroom
  • 1 ei
  • 50 gram geraspte kaas
  • nootmuskaat
  • zout
  • peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet een ovenschaal klaar en vet deze in met boter of olijfolie.
  • Was de aardappels goed (eventueel met een schoon schuursponsje). Snij de aardappels in plakjes. Doe in een pan met kokend water en kook in ongeveer 8-10 beetgaar. De aardappels mogen nog een lichte bite hebben. Ze garen later nog verder in de oven. Giet de aardappels af en bestrooi met wat zout.
  • Was de witlof en snij in de lengte doormidden. Snij vervolgens in de lengte in reepjes. Verwarm de roomboter in een koekenpan en bak de witlof hierin voor ongeveer 5 minuten. Breng op smaak met zout en peper.
  • Doe de kookroom in een kom. Voeg de helft van de geraspte kaas toe en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Roer het ei er goed door.
  • Doe de witlof in de ovenschaal en leg de aardappelschijfjes erop. Giet het roommengsel er voorzichtig over en strooi de rest van de geraspte kaas erover.
    Bak de gratin in ongeveer 20 minuten goudbruin in de oven. Eet smakelijk!

Kidsproof tips

  • Mijn kinderen vonden deze gratin heerlijk. Eerlijk is eerlijk; ze hebben niet alle witlof opgegeten, maar het goede nieuws is dat ze er iets van gegeten hebben. De aardappeltjes vonden ze om te smullen!
  • Je kunt de gratin eventueel zonder witlof maken en een bakje rauwkost voor de kids erbij serveren.Ā 

Overzicht van de lekkerste vegetarische kerstrecepten

Ik heb een paar handige overzichten gemaakt van kerstrecepten, zodat je makkelijk je eigen menu kunt samenstellen.

kerst vegetarisch
Vegetarisch kerstdiner
Kerst bijgerecht witlof gratin
Vegetarische witlofgratin