Witlof met ham en kaas is waarschijnlijk het meest gemaakte recept met witlof in Nederland. Wist je dat je ook zonder ham een heerlijk gerecht kunt maken? Check het recept om te zien hoe makkelijk het is om witlof met gesmolten kaas uit de oven te maken.
Voorbereidingstijd5 minutenmin
Bereidingstijd15 minutenmin
Totale tijd20 minutenmin
Gang: Bijgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: Oven, Vegetarisch, Witlof, Witlof met kaas
Servings: 4personen
Calories: 76kcal
Author: Nienke
Ingrediënten
1kilowitlof
75gramgeraspte kaas
gekruide paneermeel
zout
peper
Optioneel
30gramroomboter
gekookte of gebakken aardappels, om erbij te serveren
Instructies
Verwarm de oven voor op grillstand en zet een ovenschaal klaar.
Was de witlof en snij de onderkant van iedere stronk. Snij de stronken in de lengte doormidden. Kook de witlof in een pan met kokend water in ongeveer 10 minuten beetgaar. De witlof hoeft niet volledig gaar te zijn, want je zet het straks nog in de oven.
Leg de halve witlofstronken in de ovenschaal. Breng op smaak met wat zout en peper. Verdeel de geraspte kaas erover en strooi vervolgens wat paneermeel over de witlof. Wil je een sausje / jus erbij hebben? Voeg dan wat klontjes roomboter toe.
Schuif de ovenschaal in de oven en bak ongeveer 5 minuten op grillstand totdat de kaas mooi goudbruin en gesmolten is.
Serveren
Serveer met gekookte of gebakken aardappels.
Notities
Witlof en kinderen.. they love it or hate it. Houdt je kind niet van witlof, dan is de gesmolten kaas misschien je redding. Serveer er anders een bakje rauwkost bij, zodat je kind in elk geval wat groente binnen krijgt.