Witlof met kaas uit de oven

         Witlof met ham en kaas vegetarisch

Witlof met kaas recept

Het meest bekende witlof recept is waarschijnlijk met witlof met ham en kaas uit de oven. Voor mij ook een echte jeugdherinnering! Heerlijk vond ik dat vroeger. Maar wist je dat witlof met kaas ook heel erg lekker is? Mijn geheime ingrediënt is gekruid paneermeel. Dat zorgt voor een verrassende twist in dit gerecht. Met maar weinig ingrediënten tover je dit heerlijke bijgerecht op tafel! Ook deel ik in deze blog andere recepten voor nóg meer witlof inspiratie!

Witlof met ham en kaas vegetarisch
Witlof met gesmolten kaas uit de oven

Witlof bereiden

Witlof is ontdekt in België. Daar noemen ze het ook wel witloof of Brussels loof. Tegenwoordig is deze groente het hele jaar door goed verkrijgbaar in de Nederlandse supermarkt. Na aankoop kun je deze groente wel 1 a 2 weken in de groentelade van je koelkast bewaren. Gelukkig kun je er heerlijk veelzijdige gerechten mee maken, dus wellicht red de witlof het niet eens om 2 weken in de koelkast te blijven liggen! Verwijder de buitenste bladeren en eventueel de harde kern. Witlof leent zich goed om te koken, grillen of rauw te eten. De smaak van de groente is wat bitter, wat kinderen vaak minder lekker vinden. Maar door deze te gratineren met kaas (zoals in dit recept) of een lekkere dressing (bij een salade) is de combinatie hemels!

Ingrediënten witlof met kaas

  • 1 kilo witlof
  • 75 gram geraspte kaas
  • gekruide paneermeel
  • zout
  • peper

Optioneel

  • 30 gram roomboter
  • gekookte of gebakken aardappels, om erbij te serveren

Meer recepten met witlof

Quiche met witlof en brie
Met witlof en kaas kun je echt toveren. Het is niet voor niets dat witlof met kaas uit de oven zo vaak wordt gegeten. Ik wilde eens iets anders proberen en maakte deze vegetarische quiche met witlof en brie. Nog steeds met de succes ingrediënten witlof en kaas, maar dan anders. Een heerlijk vegetarisch voorgerecht of lekker als bijgerecht met een frisse salade!
Bekijk recept
Witlof en kaas uit de oven
Salade met wiflof, druiven en perzik met mosterdmayonaise dressing
Witlofsalade is een lekker fris bittere salade. Lekker knapperig en super gezond. Deze witlofsalade is wat minder bitter doordat er perzik en druiven in zit. De koolrabi zorgt voor wat extra groente. Koolrabi is heel zacht van smaak en past heel goed bij witlof. Een lekkere vegetarische salade, die je ideaal kunt serveren als bijgerecht, voorgerecht of lunch.
Bekijk recept
Vegetarische witlofsalade
Gekarameliseerde witlof
Deze witlof smaakt heerlijk zoet. Het bittere van de witlof verdwijnt wat naar de achtergrond. Een fantastisch vegetarisch bijgerecht.
Bekijk recept
Vegetarische witlof
Witlof met ham en kaas vegetarisch

Witlof met gesmolten kaas uit de oven

Witlof met ham en kaas is waarschijnlijk het meest gemaakte recept met witlof in Nederland. Wist je dat je ook zonder ham een heerlijk gerecht kunt maken? Check het recept om te zien hoe makkelijk het is om witlof met gesmolten kaas uit de oven te maken.
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Gang: Bijgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: Oven, Vegetarisch, Witlof, Witlof met kaas
Porties: 4 personen
calorieën: 76kcal
Auteur: Nienke – Foxilicious

Ingrediënten

  • 1 kilo witlof
  • 75 gram geraspte kaas
  • gekruide paneermeel
  • zout
  • peper

Optioneel

  • 30 gram roomboter
  • gekookte of gebakken aardappels, om erbij te serveren

Instructies

  • Verwarm de oven voor op grillstand en zet een ovenschaal klaar.
  • Was de witlof en snij de onderkant van iedere stronk. Snij de stronken in de lengte doormidden. Kook de witlof in een pan met kokend water in ongeveer 10 minuten beetgaar. De witlof hoeft niet volledig gaar te zijn, want je zet het straks nog in de oven.
  • Leg de halve witlofstronken in de ovenschaal. Breng op smaak met wat zout en peper.
    Verdeel de geraspte kaas erover en strooi vervolgens wat paneermeel over de witlof. Wil je een sausje / jus erbij hebben? Voeg dan wat klontjes roomboter toe.
  • Schuif de ovenschaal in de oven en bak ongeveer 5 minuten op grillstand totdat de kaas mooi goudbruin en gesmolten is.

Serveren

  • Serveer met gekookte of gebakken aardappels.

Kidsproof tips

  • Witlof en kinderen.. they love it or hate it. Houdt je kind niet van witlof, dan is de gesmolten kaas misschien je redding. Serveer er anders een bakje rauwkost bij, zodat je kind in elk geval wat groente binnen krijgt. 

Voedingswaarde

Calories: 76kcal | Carbohydrates: 1g | Protein: 5g | Fat: 6g | Saturated Fat: 4g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 2g | Cholesterol: 20mg | Sodium: 116mg | Potassium: 19mg | Fiber: 1g | Sugar: 1g | Vitamin A: 193IU | Vitamin C: 1mg | Calcium: 135mg | Iron: 1mg

Disclaimer

Dit recept kan affiliate links bevatten. Dit zijn links naar producten of websites, waarbij ik een kleine commissie krijg als jij via die link een aankoop doet. Hiervoor betaal jij niets extra’s. Het is eigenlijk de perfecte manier om Foxilicious te steunen, zonder dat het jou iets kost.

Heb je dit recept gemaakt? Super leuk!Maak een foto en deel deze op Instagram @foxilicious.nl en tag #foxilicious
Wat vind je van dit recept?
Pin it Print
Vegan tempeh burger Vegan tempeh burger met zwarte boon
Pompoen mac ‘n cheese Pastaschotel met pompoen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *