Ben jij gek op kombucha? Wist je dat het eigenlijk heel eenvoudig is om zelf kombucha te maken? Met thee, suiker en een kombucha zwam / scoby maak je zelf de lekkerste kombucha.
Totale tijd14 dagend
Gang: Drank
Trefwoord: Fermentatie, Fermenteren, Kombucha
Servings: 2000mililiter
Calories: 0.4kcal
Author: Nienke
Equipment
1 grote glazen kan Als je dit recept volgt, heb je een kan nodig van ongeveer 3 liter. Er gaat 2 liter kombucha in. Daarnaast heeft de kombucha ademruimte nodig.
Ik gebruik een glazen limonadetap met kraantje.
1 theedoek / kaasdoek
flessen om de kombucha te bottelen na fermentatie
Ingredients
200gramsuikerik gebruik biologische rietsuiker
0,5literkokend water
1,5literwater op kamertemperatuur
10gramtheezwart, wit of groen (geen rooibos of kruidenthee)
1kombucha zwam / scoby
50mlkombucha
Instructions
Reinig je werkplek en je materialen goed voordat je gaat fermenteren.
Roer eerst de suiker door de het kokend water totdat deze is opgelost.Laat de thee dan 15 minuten trekken in het warme zoete water.Schenk daarna de rest van het water erbij en laat de theezakjes er nog 5 minuten in hangen. De thee is nu mooi ingetrokken en dusdanig afgekoeld, dat je verder kunt met het recept.
Doe de zoete thee in een grote kan en voeg ook het beetje kombucha toe. Leg de zwam in de zoete thee.
Dek de kan af met een theedoek (geen deksel!). Laat de kombucha 7-14 dagen fermenteren (afhankelijk van de grootte van je scoby). Tijdens het fermenteren wordt er een tweede scoby aangemaakt. Proef na een week hoe de kombucha smaakt. Doe dit met een schone lepel of een schoon rietje. Is ie nog zoet? Laat dan nog langer staan. Is is al zuur, dan is je kombucha klaar. Let op: in de zomer gaat het fermentatieproces vaak sneller door de hogere kamertemperatuur.
Is je kombucha goed? Bottel je kombucha dan in afsluitbare flessen en bewaar in de koelkast. De scoby's kun je bewaren met 150 ml kombucha in een afsluitbare pot, of je kunt ze meteen gebruiken om een nieuwe lading kombucha te maken volgens bovenstaand recept.
Voor een extra smaakje, kun je de kombucha nog laten 'na fermenteren'. Voeg als je de kombucha gaat bottelen bijvoorbeeld vers fruitsap toe, of kruiden of gember. Laat de flessen nog 2-4 dagen op een donkere plek staan. Daarna kun je het bewaren in de koelkast en nuttigen.
Notes
In het algemeen kan kombucha ook worden gedronken door kinderen. Het is echter goed om te weten dat kombucha een gefermenteerde drank is met een lage alcoholinhoud. De kombucha in de supermarkt bevat minder dan 0,5% alcohol en is daardoor veilig om te drinken voor kinderen en zwangeren. Bij het thuis brouwen van kombucha kan het zijn dat er een hoger alcoholpercentage vrij komt. Wees hier dus voorzichtig mee bij kinderen en zwangeren.