Kombucha is mijn favoriete drankje! Ik heb het een paar jaar geleden ontdekt. Er zijn tegenwoordig heerlijke kombucha’s op de markt. In de supermarkt kun je tegenwoordig ook kombucha kopen in blikjes of flesjes. Helaas wordt hier bij sommige merken soms stevia aan toegevoegd. Dat vind ik zelf een hele nare smaak geven. Ik ben zelf fan van Yaya kombucha en Butcha (no spon). Helaas zijn blikjes kombucha best duur, maar daar is een oplossing voor. Je kunt het namelijk zelf maken! Ik ben samen met mijn schoonmoeder inmiddels een tijdje aan het experimenteren met zelf kombucha maken. Het is ontzettend leuk om te doen en je hebt nu een super goedkoop alcoholvrij drankje. In deze blog deel ik je alles wat je moet weten om zelf kombucha te maken. Ik heb het zorgvuldig, samen met mijn schoonmoeder, samengesteld. Onderaan de pagina vind je het recept voor het maken van kombucha met daarin de precieze hoeveelheden en werkwijze. Veel succes!

Wat is kombucha?

Kombucha is een gefermenteerde thee die wordt gemaakt met behulp van een symbiotische cultuur van bacteriƫn en gist, ook wel bekend als een SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast).

Kombucha wint de laatste jaren steeds meer populairteit vanwege de gezondheidsvoordelen. Het staat bekend als een gezonde alcoholvrije drank.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

āœ“ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

āœ“ Makkelijk om te maken

āœ“ Binnen 15-25 minuten op tafel

āœ“ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Waarom is kombucha gezond?

Kombucha wordt gemaakt door een fermentatieproces. Hierdoor zijn er een aantal gezondheidsvoordelen. Het is een gefermenteerde drank die probiotica bevat. Dit zijn gunstige bacteriƫn die kunnen helpen bij het bevorderen van een gezonde darmflora en de spijsvertering kunnen ondersteunen.

Zo maak je zelf kombucha
Kombucha zelf maken

Wat heb je nodig om zelf kombucha te maken?

Wil je aan de slag met kombucha? Dan heb je groene of zwarte thee nodig van goede kwaliteit. Ik gebruik zelf altijd verse thee. Daarnaast heb je (biologische) rietsuiker nodig, kombucha en een scoby. De precieze hoeveelheden en werkwijze staan hieronder in het recept uitgewerkt.

Wat is een scoby?

Een scoby, is een gelatineachtige zwam die wordt gebruikt bij het maken van kombucha. De scoby fungeert als de basis voor fermentatie en is de “moeder” van kombucha, omdat het de goede bacteriĆ«n en gisten bevat die nodig zijn om suiker en thee om te zetten in de karakteristieke zure en bruisende drank.

De scoby voedt zich met de suiker in de thee en zetten deze om in zuren en andere verbindingen, zoals ethanol en koolzuur, tijdens het fermentatieproces. Hierdoor ontstaat de unieke smaak, textuur en koolzuurhoudende eigenschappen van kombucha.

Tijdens het fermentatieproces wordt er een nieuwe scoby aangemaakt. Na het proces heb je dus altijd 2 scoby’s die je weer opnieuw kunt gebruiken.

Hoe kom ik aan een scoby?

Het handigste is om een scoby te vragen aan een vriend of kennis die zelf al kombucha maakt. Op internet zijn ook fora en website waar scoby’s aangeboeden worden. Je kunt ook een 150 ml kombucha met daarin wat moedercultuur (dat nog geen zwam is) gebruiken en daarmee zelf je scoby creeeren.

Hoe lang duurt het om kombucha te fermenteren?

Het fermentatieproces van kombucha duurt ongeveer 7-21 dagen. Proef na 7 dagen of de kombucha al goed is. Smaakt het nog steeds naar zoete thee? Laat het dan verder fermenteren totdat het de gewenste smaak heeft. Hoe langer je laat fermenteren, hoe zuurder het wordt.

Hoe warmer het in huis is, hoe sneller het fermentatieproces gaat. In de zomer kan het dus ook sneller gaan dan in de winter.

Hoe kan ik extra smaak toevoegen aan kombucha?

Je kunt kombucha extra smaak geven door een zogeheten ‘na fermentatie’. Als je de kombucha klaar is, voeg dan wat vers fruitsap, gember of verse kruiden toe bij het bottelen. Laat de fles afgesloten staan voor 1-2 dagen en zet het daarna in de koelkast voor gebruik. Het is een kwestie van experimenteren om je favoriete kombucha smaak te ontdekken.

Hoe moet ik kombucha bewaren?

Bewaar je gebottelde kombucha altijd afgesloten in de koelkast. Normaal gesproken blijft zelfgemaakte kombucha enkele weken tot enkele maanden goed in de koelkast. Het is belangrijk om goed te ruiken en te proeven voordat je zelfgemaakte kombucha consumeert om te zorgen dat het nog steeds goed is.

Hoe kan ik mijn scoby bewaren?

Een scoby kun je gebruiken om een nieuwe batch kombucha te maken, maar je kunt de scoby ook bewaren. Doe de scoby in een afsluitbare bak of pot, met een laagje kombucha. Zet het op een donkere plek. Je kunt ook meerdere scoby’s in deze pot bewaren. Dit noemen ze vaak een scoby hotel.
Zorg ervoor dat de pot goed schoon is voordat je de scoby erin doet en werk altijd met schone handen!

Veel voorkomende problemen bij het maken van kombucha

Veelvoorkomende problemen bij het maken van kombucha zijn onder andere schimmelvorming, ongewenste geuren, te zoete of te zure smaak, en problemen met de scoby, zoals kleurveranderingen of beschadiging. Deze problemen kunnen meestal worden opgelost door schoon te werken (schone handen, schone materialen) en op kamertemperatuur te ferementeren.

Zo maak je zelf kombucha
Verse thee trekken om kombucha te maken

Zelf kombucha maken: een gids voor thuisbrouwers

Ben jij gek op kombucha? Wist je dat het eigenlijk heel eenvoudig is om zelf kombucha te maken? Met thee, suiker en een kombucha zwam / scoby maak je zelf de lekkerste kombucha.
4.67 van 3 stemmen
Totale tijd: 14 dagen
GangDrank
TrefwoordFermentatie, Fermenteren, Kombucha
Porties2000 mililiter

Keukengerei

  • 1 grote glazen kan Als je dit recept volgt, heb je een kan nodig van ongeveer 3 liter. Er gaat 2 liter kombucha in. Daarnaast heeft de kombucha ademruimte nodig.

    Ik gebruik een glazen limonadetap met kraantje.

  • 1 theedoek / kaasdoek
  • flessen om de kombucha te bottelen na fermentatie

Ingrediƫnten

  • 200 gram suiker ik gebruik biologische rietsuiker
  • 0,5 liter kokend water
  • 1,5 liter water op kamertemperatuur
  • 10 gram thee zwart, wit of groen (geen rooibos of kruidenthee)
  • 1 kombucha zwam / scoby
  • 50 ml kombucha

Instructies

  • Reinig je werkplek en je materialen goed voordat je gaat fermenteren.
  • Roer eerst de suiker door de het kokend water totdat deze is opgelost.
    Laat de thee dan 15 minuten trekken in het warme zoete water.
    Schenk daarna de rest van het water erbij en laat de theezakjes er nog 5 minuten in hangen. De thee is nu mooi ingetrokken en dusdanig afgekoeld, dat je verder kunt met het recept.
  • Doe de zoete thee in een grote kan en voeg ook het beetje kombucha toe. Leg de zwam in de zoete thee.
  • Dek de kan af met een theedoek (geen deksel!).
    Laat de kombucha 7-14 dagen fermenteren (afhankelijk van de grootte van je scoby). Tijdens het fermenteren wordt er een tweede scoby aangemaakt.
    Proef na een week hoe de kombucha smaakt. Doe dit met een schone lepel of een schoon rietje. Is ie nog zoet? Laat dan nog langer staan. Is is al zuur, dan is je kombucha klaar.
    Let op: in de zomer gaat het fermentatieproces vaak sneller door de hogere kamertemperatuur.
  • Is je kombucha goed? Bottel je kombucha dan in afsluitbare flessen en bewaar in de koelkast.
    De scoby's kun je bewaren met 150 ml kombucha in een afsluitbare pot, of je kunt ze meteen gebruiken om een nieuwe lading kombucha te maken volgens bovenstaand recept.
  • Voor een extra smaakje, kun je de kombucha nog laten 'na fermenteren'. Voeg als je de kombucha gaat bottelen bijvoorbeeld vers fruitsap toe, of kruiden of gember. Laat de flessen nog 2-4 dagen op een donkere plek staan. Daarna kun je het bewaren in de koelkast en nuttigen.

Kidsproof tips

In het algemeen kan kombucha ook worden gedronken door kinderen. Het is echter goed om te weten dat kombucha een gefermenteerde drank is met een lage alcoholinhoud. De kombucha in de supermarkt bevat minder dan 0,5% alcohol en is daardoor veilig om te drinken voor kinderen en zwangeren. Bij het thuis brouwen van kombucha kan het zijn dat er een hoger alcoholpercentage vrij komt. Wees hier dus voorzichtig mee bij kinderen en zwangeren.Ā 
Ā