Kerskrans tulband met gehaktbrood van linzen en pastinaak
Deze kerstkrans is het perfecte vegetarische hoofdgerecht voor kerst. De krans met linzen, paddenstoelen, pastinaak en noten is super smaakvol en ook nog eens gezond. Maak de krans met een tulband bakvorm. Dit recept kun je ook maken met een cakevorm. Ook geschikt voor vleeseters!
Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een ingevette tulband vorm en een bakplaat met bakpapier. Bestrooi de ingevette tulband met wat bloem. Mijn tulband heeft een diameter van 18 cm. Je kunt ook een cakevorm van 18 cm gebruiken, dat heeft dezelfde inhoud.
Groente bakken
Schil de ui en knoflook en snij fijn. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een hapjespan en fruit hierin de ui en knoflook.
Snij de paddenstoelen grof en voeg toe aan de ui. Bak ongeveer 5 minuten. Breng op smaak met zout en peper. Haal uit de pan en zet de paddenstoelen even apart.
Schil de pastinaak. Snij 125 gram in grove stukjes en snij 50 gram pastinaak in flinterdunne plakjes (voor de garnering).
Verwarm nog een scheut olijfolie in de pan. Bak hierin de 125 gram grof gesneden pastinaak voor 2 minuten. Breng op smaak met zout en peper. Voeg 125 ml water en het halve bouillonblokje toe en laat dit even pruttelen totdat de bouillon is droog gekookt. Giet eventueel het laatste restje bouillon af.
Mixen en mengen
Doe de pastinaak in de food processor. Voeg ook de noten en de blaadjes van het rozemarijn takje toe aan de pastinaak en maal het geheel totdat het grove korrels zijn geworden. Doe het geheel in een grote schaal.
Doe nu de paddenstoelen in de food processor. Giet de linzen goed af in een vergiet (anders wordt het te vochtig!). Voeg de linzen en zout en peper toe en maal fijn. Pas op dat je niet te fijn maalt, want dan verliest het z'n structuur en wordt het een puree. Doe het paddenstoelen-linzenmengsel in de grote schaal.
Voeg de sojasaus, balsamico azijn en panko toe en kneed met je handen tot een dik deeg. Is je deeg erg kruimelig? Doe dan de helft van het deeg nog even in de food processor en maal wat fijner tot een puree. Roer dit daarna weer door het deeg. Is je deeg erg nat? Voeg dan wat extra panko toe.Proef het deeg en breng eventueel extra op smaak met zout, peper, rozemarijn en/of sojasaus.
Doe het deeg in de tulband vorm en druk goed aan zodat de bovenkant (wordt straks de onderkant) mooi glad is. Bak de tulband 35-40 minuten in de oven.
Pastinaakchips
We gaan intussen verder met de pastinaak chips. Besprenkel de flinterdunne pastinaak plakjes flink met olijfolie en stooi wat zout erover. Verdeel de pastinaak over de bakplaat. Schuif de bakplaat 20 minuten in de oven, onder de tulband.
Garneren
Laat de tulband minimaal 15 minuten rusten. Verwijder de vorm voorzichtig.
Garneer de tulband met de pastinaak chips en nog wat takjes rozemarijn.