‘Gehaktbrood’ van linzen

Ik heb altijd al een keer een vegetarische versie van gehaktbrood willen maken. Linzen zijn een heerlijk ingrediƫnt om gehaktbrood mee te maken. Als je het combineert met noten, dan krijg je een prachtige structuur. Ik voegde er paddenstoelen en pastinaak aan toe voor wat extra smaak. Al met al is dit een heerlijk gehaktbrood.

Vegetarisch hoofdgerecht kerst
Vegetarische kerstkrans van linzen, paddenstoelen, pastinaak en noten

Zelfgemaakte paddenstoelen-wijnsaus

Het gehaktbrood is van zichzelf al heel lekker op smaak, maar ik raad je echt aan om er een paddenstoelen-wijnsaus bij te maken. Dat combineert namelijk ontzettend lekker bij de dit gehaktbrood. Deze saus is sowieso heel erg lekker om te serveren bij een kerst hoofdgerecht. Vorig jaar serveerde ik het bij mijn beet wellington met kerst en dat was ook een super combi. De wijnsaus is trouwens ook erg lekker bij gebakken paddenstoelen.

Paddenstoelen-wijnsaus
Deze vegetarische paddenstoelen wijnsaus is onmisbaar bij een kerst diner. Je maakt de saus eenvoudig zelf van wijn, paddenstoelen bouillon en pastinaak.
Bekijk recept

Serveer het ‘gehaktbrood’ met pastinaakpuree

Ik serveer een lekkere pastinaakpuree bij dit gehaktbrood. Een super lekkere combinatie. Daarnaast vind ik het lekker om wat lekkere groente te serveren bij deze tulband. Denk bijvoorbeeld aan sperziebonen en gekarameliseerde wortel.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

āœ“ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

āœ“ Makkelijk om te maken

āœ“ Binnen 15-25 minuten op tafel

āœ“ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Pastinaak puree
Deze pastinaak puree is een heerlijk bijgerecht. Met pastinaak en aardappel maak je heel simpel deze lekkere puree. Bekijk het recept voor een koolhydraatarme en plantaardige optie.
Bekijk recept

Tulbandvorm als kerstkrans

Ik heb dit gehaktbrood gemaakt in een tulbandvorm. Dat ziet er namelijk prachtig uit op de kersttafel. De perfecte tulband maak je met een tulband van 18 cm diameter. Dan krijg je een mooie hoge tulband. Snij er vervolgens plakjes van en serveer 2-3 plakjes per persoon. In totaal kunnen er 4-6 personen van eten. Je kunt ook een grotere tulbandvorm gebruiken. Op de foto zie je een tulbandvorm van 25 cm diameter. Daarvoor heb ik dubbele hoeveelheden van de ingrediƫnten gebruikt. Met een diameter van 25 cm kun je 8-12 personen blij maken aan tafel.

Heb je geen tulbandvorm? Je kunt dit gehaktbrood ook maken met een cakevorm. Met deze hoeveelheid ingrediƫnten heb je een bakvorm van 18 cm lang nodig.

Kerst tijdens corona

Het kerstdiner ziet er dit jaar misschien anders uit dan normaal. We zitten met wat minder mensen aan tafel. Het is handig om rekening te houden met de porties. Deze tulband is geschikt voor 4-6 personen. Heb je minder mensen aan tafel? Ga dan voor een kleinere bakvorm en pas de ingrediƫnten aan. In het recept kun je eenvoudig zelf de porties aanpassen. De hoeveelheid ingrediƫnten worden dan automatisch doorgerekend.

‘Gehaktbrood’ meal preppen

Ik vind het zelf altijd lekker om met kerst gerechten te maken waar je tijdens het diner weinig werk aan hebt. Zo kun je zelf lekker genieten van het eten, in plaats van ploeteren in de keuken. Met dit gehaktbrood kan dat natuurlijk. Je kunt dit brood helemaal van tevoren maken en dan afgedekt in de koelkast bewaren, om vervolgens tijdens het kerstdiner te bakken in de oven.

Kerstdiner ideeƫn

Dit gehaktbrood is heerlijk met pastinaak puree. Serveer er wat lekkere groente bij en je hebt een fantastisch feestelijke kerstmaaltijd. Ik heb mijn favoriete bijgerechten voor kerst voor je op een rij gezet. Wil je voor een volledig vegetarisch kerstdiner gaan? Tof! bekijk mijn kerst voorgerechten hier. Mijn favo nagerechten vind je hier.

Kerskrans tulband met gehaktbrood van linzen en pastinaak

Deze kerstkrans is het perfecte vegetarische hoofdgerecht voor kerst. De krans met linzen, paddenstoelen, pastinaak en noten is super smaakvol en ook nog eens gezond. Maak de krans met een tulband bakvorm. Dit recept kun je ook maken met een cakevorm. Ook geschikt voor vleeseters!
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Oventijd: 35 minuten
Totale tijd: 1 uur 5 minuten
GangBijgerecht, Hoofdgerecht
KeukenFusion
TrefwoordGehaktbrood, Kerst, Kerstdiner, Kerstkrans, Linzen, Tulband, Vegetarisch
Porties6 personen

Ingrediƫnten

  • olijfolie
  • 1 kleine ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 gram paddenstoel naar keuze
  • 175 gram pastinaak of zoete aardappel
  • 0,5 blokje paddenstoelen bouillon alternatief: groente bouillon
  • 175 gram walnoten en/of pecan noten gemixed, ongezout
  • 395 gram linzen uit blik, uitlekgewicht; 1 blik van 400 gram en 1 blik van 200 gram
  • 1 takje verse rozemarijn
  • 1/3 theelepel zout
  • 1/3 theelepel peper
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel donkere balsamico azijn
  • 50 gram panko

Om bij te serveren

  • paddenstoelen-wijnsaus zie hier voor het fantastische recept
  • pastinaak puree zie hier voor het recept

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een ingevette tulband vorm en een bakplaat met bakpapier.
    Bestrooi de ingevette tulband met wat bloem. Mijn tulband heeft een diameter van 18 cm. Je kunt ook een cakevorm van 18 cm gebruiken, dat heeft dezelfde inhoud.

Groente bakken

  • Schil de ui en knoflook en snij fijn.
    Verwarm een flinke scheut olijfolie in een hapjespan en fruit hierin de ui en knoflook.
  • Snij de paddenstoelen grof en voeg toe aan de ui. Bak ongeveer 5 minuten. Breng op smaak met zout en peper. Haal uit de pan en zet de paddenstoelen even apart.
  • Schil de pastinaak. Snij 125 gram in grove stukjes en snij 50 gram pastinaak in flinterdunne plakjes (voor de garnering).
  • Verwarm nog een scheut olijfolie in de pan. Bak hierin de 125 gram grof gesneden pastinaak voor 2 minuten. Breng op smaak met zout en peper. Voeg 125 ml water en het halve bouillonblokje toe en laat dit even pruttelen totdat de bouillon is droog gekookt. Giet eventueel het laatste restje bouillon af.

Mixen en mengen

  • Doe de pastinaak in de food processor. Voeg ook de noten en de blaadjes van het rozemarijn takje toe aan de pastinaak en maal het geheel totdat het grove korrels zijn geworden. Doe het geheel in een grote schaal.
  • Doe nu de paddenstoelen in de food processor.
    Giet de linzen goed af in een vergiet (anders wordt het te vochtig!). Voeg de linzen en zout en peper toe en maal fijn.
    Pas op dat je niet te fijn maalt, want dan verliest het z'n structuur en wordt het een puree. Doe het paddenstoelen-linzenmengsel in de grote schaal.
  • Voeg de sojasaus, balsamico azijn en panko toe en kneed met je handen tot een dik deeg.
    Is je deeg erg kruimelig? Doe dan de helft van het deeg nog even in de food processor en maal wat fijner tot een puree. Roer dit daarna weer door het deeg.
    Is je deeg erg nat? Voeg dan wat extra panko toe.
    Proef het deeg en breng eventueel extra op smaak met zout, peper, rozemarijn en/of sojasaus.
  • Doe het deeg in de tulband vorm en druk goed aan zodat de bovenkant (wordt straks de onderkant) mooi glad is.
    Bak de tulband 35-40 minuten in de oven.

Pastinaakchips

  • We gaan intussen verder met de pastinaak chips. Besprenkel de flinterdunne pastinaak plakjes flink met olijfolie en stooi wat zout erover. Verdeel de pastinaak over de bakplaat. Schuif de bakplaat 20 minuten in de oven, onder de tulband.

Garneren

  • Laat de tulband minimaal 15 minuten rusten. Verwijder de vorm voorzichtig.
  • Garneer de tulband met de pastinaak chips en nog wat takjes rozemarijn.
  • Serveer de tulband met pastinaak of aardappel puree, paddenstoelen-wijnsaus en lekkere groente als bijgerecht.

Kidsproof tips

  • Dit ‘gehaktbrood’ van linzen en noten is ook geschikt voor kinderen.Ā 
Vegetarisch hoofdgerecht kerst
Vegetarische kerstkrans van linzen, paddenstoelen, pastinaak en noten
Vegetarisch hoofdgerecht kerst
Vegetarische kerstkrans van linzen, paddenstoelen, pastinaak en noten

Overzicht van de lekkerste vegetarische kerstrecepten

Ik heb een paar handige overzichten gemaakt van kerstrecepten, zodat je makkelijk je eigen menu kunt samenstellen.

kerst vegetarisch
Vegetarisch kerstdiner
  • 7x de lekkerste vegetarische voorgerechten voor kerst
  • 7x de lekkerste vegetarische hoofdgerechten voor kerst
  • 7x de lekkerste vegetarische bijgerechten voor kerst
  • De lekkerste vegetarische desserts voor kerst

Daarnaast heb ik ook een paar kerstmenu’s voor je klaar staan met gerechten die ik zelf heb geselecteerd. Zo hoef je zelf helemaal niet meer na te denken over het samenstellen van een menu. Handig toch?!

  • Vegetarisch kerstmenu I
  • Vegetarisch kerstmenu II
  • Vegetarisch kerstmenu III