Lekker bij een kerstdiner

Dit is een heerlijke saus die perfect is bij een kerstdiner. Serveer bijvoorbeeld met een beef wellington, of een kerstkrans van ‘gehaktbrood’ met linzen of met een pastinaakpuree en gebakken paddenstoelen. De saus is is gemaakt met pastinaak, paddenstoelen bouillon en wijn.

Kidsproof versie

De wijn in de saus is flink ingekookt, dus de alcohol is flink verdampt. Mocht je het voor kinderen toch een bezwaar vinden, dan kun je de wijn prima achterwege laten en vervangen door een eetlepel balsamico azijn.

Paddenstoelen-wijnsaus

Deze vegetarische paddenstoelen wijnsaus is onmisbaar bij een kerst diner. Je maakt de saus eenvoudig zelf van wijn, paddenstoelen bouillon en pastinaak.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 30 minuten
GangBijgerecht, Hoofdgerecht, Voorgerecht
KeukenFusion
TrefwoordChampignons, Kerst, Kerstdiner, Paddenstoelen, Vegetarisch, Wijnsaus
Porties6 personen

Ingrediënten

Paddenstoelen-wijnsaus

  • 1 sjalotje
  • 30 gram plantaardige boter
  • 100 gram pastinaak
  • 2 theelepels bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel bloem
  • 250 ml paddenstoelen bouillon
  • 50 ml rode wijn
  • 1 eetlepel donkere balsamico azijn
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 0,5 theelepel mosterd
  • 1 laurierblaadje
  • 1 takje verse rozemarijn

Instructies

Wijnsaus

  • We beginnen met de wijnsaus. Snij 1 sjalotje fijn. Verwarm de vegan boter in een steelpan. Fruit de sjalot in de boter en bak ongeveer 1 minuut.
  • Schil de pastinaak en snij in grove stukjes. Voeg de pastinaak, het laurierblad, de suiker en de blaadjes van de rozemarijn toe aan de ui. Roer goed door en bak ongeveer 2 minuten.
  • Roer de bloem erdoor en laat 3 minuten stoven op middelhoog vuur. Blijf roeren.
  • Voeg de bouillon, rode wijn, sojasaus, balsamico azijn en mosterd toe. Laat de saus ongeveer 20 minuten pruttelen zonder deksel.
  • Verwijder het laurierblad en de rozemarijn uit de saus en pureer de saus met een staafmixer totdat je een mooie egale saus hebt.

Kidsproof tips

  • De wijn in de saus kun je eventueel achterwege laten en vervangen door een extra eetlepel balsamico azijn.

Overzicht van de lekkerste vegetarische kerstrecepten

Ik heb een paar handige overzichten gemaakt van kerstrecepten, zodat je makkelijk je eigen menu kunt samenstellen.