Nasi zonder pakjes en zakjes
Dit is een heerlijk vegetarisch recept voor fried rice, of nasi zonder pakjes en zakjes. Ik ben zelf geen fan van pakjes en zakjes kruiden uit de supermarkt, dus ik probeer zoveel mogelijk zonder pakjes en zakjes te koken. Dat gaat heel goed. Inmiddels heb ik een flinke kruidenla, waardoor ik niet hoef terug te vallen op pakjes en zakjes.
Het nadeel van veel recepten zonder pakjes en zakjes vind ik dat er nog wel eens ingewikkelde ingrediënten in het recept staan. Kruiden die je nooit meer gebruikt, of bijvoorbeeld citroengras, waarvan je maar een deel gebruikt en het andere deel later ligt weg te rotten in de koelkast. Bij mijn recepten hou ik er daarom rekening mee om redelijk standaard kruiden te gebruiken. De ingrediënten in dit recept zijn ook de basis voor veel van mijn andere recepten.
Het perfecte spiegelei
Een goed bord nasi, daar hoort een lekkere spiegelei bij. Zeker als je vegetarische nasi eet, is het fijn om een ei erbij te bakken voor de nodige eiwitten. Ik zelf eet mijn ei liever lekker doorbakken, maar mijn vriend en kinderen vinden het heerlijk als het eigeel nog lekker runny is. Hoe krijg je nou een perfect spiegelei?
Het allerbelangrijkste is om de pan waarin je het ei bakt goed heet te laten worden. Verwarm eerst de pan en giet vervolgens wat olie aan de pan en laat deze ook even goed warm worden. Vervolgens doe je het ei in de pan. Doordat de olie heet is, blijf het ei compact bij elkaar en voorkom je dat het de hele pan door gaat. Doe een deksel op de pan en bak een paar minuten. Door de deksel wordt het buitenste laagje van het eigeel een beetje hard, maar blijft het binnenin lekker zacht. Als het eiwit goed is gestold, na zo’n 4 minuten, is het ei klaar!
Meer Aziatische toppers
Ben jij liefhebber van Aziatische gerechten? Dan is deze fried rice met ananas ook iets voor jou! Of deze Aziatische noedels. Wat denk je van pindanoedels met tempeh of curry met ei?
Fried rice met sperziebonen en spiegelei
Ingrediënten
- 250 gram basmatirijst
- arachideolie of zonnebloemolie
- 2 eetlepels sesamolie
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- 3 cm gember
- 0,5-1 theelepel sambal naar smaak
- 500 gram sperzieboon
- 2 paprika
- 3 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel gembersiroop
- 1 eetlepel limoensap
- 4 eieren
Optioneel, om te garneren
- bosui
Instructies
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Giet af en zet apart.
- Verwarm 2 eetlepels arachideolie en 2 eetlepels sesamolie in een hapjespan. Schil de ui, knoflook en gember. Snipper de ui, hak de knoflook en gember fijn. Bak de ui, gember en knoflook, samen met de sambal in de olie voor ongeveer 2 minuten.
- Was de sperziebonen en de paprika. Dop de boontjes en snij doormidden. Snij de paprika in reepjes. Doe de boontjes en paprika in de hapjespan. Bak ongeveer 4 minuten op hoog vuur. Blus af met 150 ml water en laat nog eens 5 minuten pruttelen. Als het goed is, is het vocht nu droog gekookt.
- Blus af met de sojasaus, gembersiroop en limoensap. Roer de rijst door de groente.
- Bak intussen in een andere pan de eieren in een flinke scheut arachideolie. Doe een deksel op de pan en bak ongeveer 4 minuten zodat het eigeel nog niet hard is.
- Serveer de fried rice met het spiegelei. Garneer eventueel met een bosui, in dunne ringen gesneden.
Kidsproof tips
- Mijn kinderen zijn gek op rijst, paprika, sperziebonen en ei, dus bij hen krijg ik deze maaltijd er goed in.
- Je kunt altijd voor andere groente kiezen, zoals courgette, wortel en champignons.
- De sperziebonen heb ik in dit recept gebakken en licht laten koken. Ze zijn daardoor nog wat knapperig. Heb je ze liever flink gaar? Kook ze dan eerst even apart in een pan met heet water.
Review