Wat is het verschil tussen vegetarische en veganistische recepten?

Ik eet zelf al 20 jaar vegetarisch. Vegetarisch betekent dat je geen vlees of vis eet. Een veganistisch dieet gaat nog net iets verder, namelijk helemaal geen dierlijke producten. Dat betekent dus ook geen zuivel en eieren. Ik eet zelf zo’n 3 keer per week vegan en de rest vegetarisch. Inmiddels heb ik daardoor ook heel veel lekkere vegan recepten ontwikkeld.

Op zoek naar een lekker vegan recept?

Ik geloof dat we in de toekomst steeds meer plantaardig gaan eten, daarom heb ik me afgelopen jaren steeds meer verdiept in de veganistische keuken. Al mijn vegan recepten vind je op mijn vegan pagina. In deze blog geef ik je mijn 10 lekkerste vegan recepten.

Hoe begin je met vegan koken?

Als je vaker vegan wilt eten, dan kun je een paar dingen doen. Het makkelijkste is om de dierlijke producten rechtstreeks te vervangen. Bijvoorbeeld een hamburger door een vegan burger, kip door vegan kipstukjes, kaas door vegan kaas en creme fraiche door haver fraiche. Deze switch is vrij makkelijk te maken. Het nadeel is alleen dat niet alle vervangers lekker zijn. Daarnaast heeft de vegan keuken zoveel meer te bieden. 1 op 1 vervangen is dus eigenlijk zonde.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Wat je ook kunt doen, is beginnen om vaker Aziatisch te eten. In de Aziatische keuken wordt weinig kaas en room gebruikt. Deze ingredienten mis je dus ook niet in een vegan gerecht. Daarnaast passen tofu, tempeh en erwten eiwitsnippers perfect bij Aziatische gerechten.

Tot slot zijn er een aantal producten die vaak worden gebruikt in de vegan keuken. Ik noem er een paar: tahini, miso, edelgist vlokken, agave of ahorn siroop, peulvruchten, volkoren granen en natuurlijk heel veel groenten.

Nog 1 nabrander: wees niet te streng voor jezelf. Als je begint met vegan eten, gaat het altijd een keer mis. Er komt een moment waarop je een product eet waar onverwacht toch iets dierlijks in is verwerkt. Wees niet te streng. Je bent al super goed op weg! Wil je meer tips over welke producten vegan zijn? Kijk dan eens op de website van Wat Eet Je Dan Wel.

Lekkere vegan vleesvervangers

Mijn 3 favoriete onbewerkte vleesvervangers zijn tofu, tempeh en erwten eiwit snippers. Tofu en tempeh zijn gemaakt van sojabonen. Erwten eiwitsnippers zijn zoals de naam doet vermoeden gemaakt van erwten. Deze 3 vervangers zijn rijk aan eiwitten en heerlijk voedzaam. Het nadeel van deze vleesvervangers is dat ze van zichzelf niet echt lekker smaken. Je moet er wat mee doen en je moet echt weten hoe je het lekker kunt bereiden. Gelukkig weet ik dat en ik deel deze kennis maar al te graag met je. Hieronder geef ik je in elk geval mijn tips hoe je tofu en tempeh knapperig krijgt.

Knapperige tofu
Wil je weten hoe je tofu echt lekker én knapperig kunt maken? Bekijk dan dit recept. Een blok tofu, maizena, wat caeyennepeper, zout en olie. Meer heb je niet nodig.
Bekijk recept
De lekkerste knapperige tempeh
Tempeh is een perfecte vleesvervanger. Het is gemaakt van sojabonen en geheel plantaardig. Met dit recept maak je de lekkerste knapperige tempeh. Nooit meer mislukte tempeh gerechten. Met dit recept maak je tempeh altijd lekker.
Bekijk recept

10x lekkere vegan recepten

En dan nu mijn tips voor 10 lekkere vegan recepten!

1. Poke bowl met quinoa en sticky tofu

Vegan poke bowl met quinoa en sticky tofu
Vegan poke bowl met quinoa, sticky tofu en veel groente. Zo'n poke bowl smaakt het lekkerst als je het zelf maakt. Een heerlijke vegan maaltijd als lunch of diner. Of serveer de salade bowl als bijgerecht.
Bekijk recept

2. Vegan pasta met roomsaus van bloemkool

Vegan pasta alfredo met bloemkool
Ben je gek op een romige pastasaus en wil je een lekkere vegan variant hierop proberen? Dan is deze vegan pasta alfredo met bloemkool en cashewnoten echt een aanrader! Een super smaakvolle plantaardige pastasaus met verstopte groente.
Bekijk recept

3. Vegan goulash met linzen

Vegetarische goulash
Goulash is van nature een vlezig gerecht. Maar wist je dat je ook onzettend lekker goulash kunt eten zonder vlees? Deze vegan goulash met seitan smaakt echt geweldig. Het staat binnen een half uur op tafel. Smakelijk!
Bekijk recept

4. Dal curry van gele linzen

Vegan dal curry van gele linzen
Dal, ook wel dahl of dhal genoemd is een curry op basis van split linzen. Dit recept voor dal is helemaal vegan en super voedzaam. Het is een budget proof curry die je heel eenvoudig maakt zonder pakjes en zakjes. Een lekker bordje comfort food!
Bekijk recept

5. Pasta met palmkool en miso

Vegan pasta met palmkool en misoboter
Palmkool is familie van boerenkool en je kunt er heerlijk mee koken. Deze pasta met palmkool met misoboter is echt een aanraderr!
Bekijk recept

6. Kung pao tofu

Kung Pao Tofu
Met deze Kung Pao tofu verras je al je tafelgasten. Dit gerecht is een absolute smaakbom en ook nog eens gezond! Vol met verse groente en lekker knapperige tofu.
Bekijk recept

7. Snelle vegan noedels

Snelle vegan noedels met pindadressing
Met deze noedels trakteer je jezelf op een super snelle vegan comfort food maaltijd. Lekker met prei en een zelfgemaakte pindadressing. Je hebt geen pakjes en zakjes nodig voor een smaakvolle Aziatische maaltijd.
Bekijk recept

8. Pasta met gegrilde tomaat en paprika

Makkelijke pasta met gegrilde tomaat en paprika
Makkelijke pasta met gegrilde tomaat en paprika: Deze pasta maak je met een saus van gegrilde groente uit de oven én witte bonen. Makkelijk, snel, vegan en lekker voedzaam.
Bekijk recept

9. Pesto risotto met sperziebonen

Vegan pesto risotto met sperziebonen
Vegan pesto risotto. Dit is een super lekker en makkelijk recept voor een bordje comfort food. Deze risotto is vegan door de vegan pesto en vegan kaas. Je kunt het recept ook vegetarisch maken. Vervang de vegan pesto en kaas dan door gewone pesto en kaas.
Bekijk recept

10. Chili con carne met vegan gehakt

Chili con carne met vegan gehakt
Vegan chili sin carne. Aan deze chili mis je echt geen vlees. De chili is gevuld met bonen, mais, paprika, tomaat en vegan gehakt. Breng de chili eenvoudig op smaak met zelfgemaakte Mexicaanse kruiden. Comfort food dat super snel op tafel staat.
Bekijk recept