Groente stoof: gezond comfort food

Wat een plaatje toch? Deze Midden-Oosterse groentestoof met falafel balletjes? Heb je zin in een makkelijk, snel en verwarmende maaltijd? Dan is dit stoofpotje echt een aanrader. Met wortel, paprika, courgette, tomatenblokjes en raz el hanout kruiden maak je heel eenvoudig een lekkere stoof. Bak er wat falafel bij en serveer met Griekse yoghurt en bulgur.

Falafel van Boon

Voor dit recept gebruikte ik de falafel balletjes van Boon. Dit zijn momenteel mijn favoriete voorverpakte falafel ballen uit de supermarkt. Ze zijn super goed op smaak en niet zo droog, zoals je ze ook weleens hebt. Ik maakte er eerder heerlijke pita’s met falafel en tzatziki mee. Falafel is van oorsprong Libanees, maar je kunt ze super goed combineren met andere keukens. In dit stoofpotje komen ze heerlijk tot hun recht.

Meer falafel recepten

Ben jij ook zo gek op falafel? Probeer dan ook eens een broodje falafel burger, of deze buddha bowl met falafel . Falafel met paprika en appel is ook een heerlijke combi. Deze vegetarische falafel bowl maak ik ook erg graag. Je kunt natuurlijk ook eens proberen om zelf falafel te maken.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

✓ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

✓ Makkelijk om te maken

✓ Binnen 15-25 minuten op tafel

✓ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Vegetarisch stoofpotje met falafel balletjes

Dit vega stoofpotje is super gezond comfort food. De groentestoof zit vol met wortel, paprika en courgette. De falafel balletjes maken het helemaal af. Eet het stoofpotje met bulgur of couscous en serveer eventueel met wat Griekse yoghurt.
4.17 van 6 stemmen
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
GangHoofdgerecht
KeukenArabisch, Libanees
TrefwoordFalafel, Groentestoof, Kidsproof, Stoofpotje, Vegetarisch
Porties4 personen

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 gram wortel
  • 2 paprika
  • 1 courgette
  • 170 gram falafel balletjes 10-12 ballen
  • 400 gram tomatenblokjes uit blik
  • 1 eetlepel raz el hanout
  • 0,5-1 theelepel harissa pasta
  • 200 gram bulgur of couscous
  • zout
  • peper

Optioneel, om mee te garneren

  • 1 handje verse koriander
  • 4 eetlepels Griekse yoghurt

Instructies

  • Verwarm een flinke scheut olijfolie in een hapjespan (waar een deksel op kan) of tajine.
  • Snij de ui en knoflook fijn en bak in de olijfolie voor ongeveer 2 minuten.
  • Schil de wortel en snij in plakjes.
    Was de paprika en courgette en snij in blokjes.
    Voeg de groente toe aan de ui en bak ongeveer 5 minuten.
  • Blus de groente af met de tomatenblokjes, 200 ml water, 1 eetlepel raz el hanout en harissa pasta naar smaak.
    Doe de deksel op de pan en zet de pan op middelhoog vuur; het stoofpotje mag licht pruttelen. Laat de stoof ongeveer 15 minuten pruttelen.
  • Wel intussen de couscous, of kook de bulgur gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Bak de falafel balletjes in een andere pan in een scheut olijfolie in 4-6 minuten goudbruin.
    Doe de falafel balletjes vervolgens bij de groentestoof.

Optioneel, om bij te serveren

  • Serveer eventueel met Griekse yoghurt met fijngehakte koriander.

Kidsproof tips

  • Onze kinderen zijn gek op falafel balletjes, dus dit gerecht viel goed in de smaak. 
  • Zijn stukjes groente bij jullie een probleem? Pureer de saus dan voordat je de falafel toevoegt. 
  • Houdt jouw kind niet van bulgur of couscous? Eet het stoofpotje dan met wat (pita)brood, of pasta of rijst. Kan prima!
Arabische groentestoof met falafel
Vegetarisch stoofpotje met falafel balletjes

Dit recept heb ik met trots ontwikkeld voor een betaalde samenwerking met Boon.