Croissant met sperziebonen

Ik werd geĆÆnspireerd voor dit recept door een heel leuk recept dat ik op internet voorbij zag komen van croissants met sperziebonen. Het is een super leuk gerechtje om te serveren met kerst of bij een brunch of lunch. Je kunt het als voorgerecht serveren, of als bijgerecht, snack of amuse. Erg veelzijdig dus. Ik maakte er mijn versie van met wortels.

Hoe maak je deze croissants?

Eerst bereid je de gekarameliseerde wortels. Volg hiervoor de aanwijzingen in de receptkaart die hieronder staat.

Vervolgens rol je de croissantdeeg uit en snij je de 6 croissantdeegjes uit elkaar.

E-book

12 vega(n) kerst recepten

Keuze uit: 2 voorgerechten, 2 hoofdgerechten, 2 nagerechten en 6 bijgerechten.

āœ“ makkelijk te meal preppen; voor een stressvrij kerstdiner

āœ“ 9 vegan en 3 vega recepten met vegan opties

āœ“ Voor slechts 5,99 ipv 7,99

āœ“ inclusief 7 tips voor een duurzaam kerstinder

Strooi wat Italiaanse kruiden over het deeg. Leg 4-5 stukjes wortel op het brede stuk van elk stuk deeg.

kerst recept vegetarisch
Croissants met gekarameliseerde wortel

Rol elk stuk deeg daarna op. Eindig steeds met het dunste stukje deeg.

Bestrijk de croissants met eigeel en schuif ze vervolgens in de oven. In de receptkaart hieronder vind je de uitgebreide beschrijving.

kerst recept vegetarisch
Croissants met gekarameliseerde wortel

Meal preppen van dit bijgerecht

Dit gerecht is natuurlijk het lekkerst als het vers uit de oven komt. Maar je kunt het zeker van tevoren klaar maken. Je kunt ervoor kiezen om het in z’n geheel te meal preppen en daarna kort op te piepen in de oven. Dit doe je door de croissants 5 minuten te verwarmen op 180 graden. Je kunt ook een deel van het recept van tevoren klaar maken. Karameliseer de wortels volgens het recept en bewaar deze maximaal 2-3 dagen in de koelkast. Bereid de rest van het recept ter plekke.

kerst recept vegetarisch
Croissants met gekarameliseerde wortel

Vegetarische kerst recepten

Maak jij deze croissants met kerst? Maak er dan nog wat andere lekkere kerst recepten bij. Ik heb mijn favoriete bijgerechten voor je op een rij gezet. In de categorie voorgerechten kan ik aanraden om een caprese taartje te maken. Of een carpaccio van courgette. Dit jaar maak ik als hoofdgerecht een kerstkrans tulband met ‘gehaktbrood’ van linzen als hoofdgerecht. Vorig jaar maakte ik een heerlijke beet wellington als show stopper.

Croissants met gekarameliseerde wortels

Deze croissants met wortel zijn heerlijk als ontbijt, brunch, lunch, snack of als voorgerecht of bijgerecht. Kortom; hier word je op elk moment blij van. Bijvoorbeeld ook met kerst!
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Oventijd: 12 minuten
Totale tijd: 32 minuten
GangBijgerecht, Snack, Voorgerecht
KeukenFusion
TrefwoordCroissant, Geglaceerde wortels, Gekarameliseerde wortels, Kerst, Kerstdiner, Kidsproof, Vegetarisch, Wortel
Porties6 personen

Ingrediƫnten

Gekarameliseerde wortels

  • 6 wortel ongeveer 250-300 gram
  • 40 gram roomboter
  • 0,5 blokje groente bouillon
  • 150 ml kokend water
  • 1,5 eetlepel honing
  • zout
  • peper

Overig

  • 1 blik croissantdeeg
  • eigeel
  • 2 theelepels Italiaanse kruiden

Instructies

  • Snij of knip het groen van de wortels. Laat het bovenste stukje groen zitten, dat ziet er leuk uit.
  • Schil de wortels met een dunschiller. Snij de wortels in de lengte in vieren.
  • Verwarm de boter in een hapjespan en voeg de wortels toe. Bak de wortels ongeveer 2 minuten en schudt de pan af en toe zodat de wortels omdraaien.
  • Blus af met 150 ml water en een half blokje groente bouillon. Doe de deksel op de pan en zet het vuur wat lager, zodat de bouillon zacht pruttelt. Smoor de wortels in 10-12 minuten gaar (afhankelijk van de dikte van de wortels.
  • Haal de deksel van de pan. Giet het grootste deel van de bouillon af. Zorg dat je nog 2-3 eetlepels bouillon over houdt. Voeg de honing toe. Roer goed door en bak de wortels een paar minuten in de honing zodat het gaat glaceren. Haal de wortels uit de pan en breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een bakplaat met bakpapier klaar.
  • Rol de croissantdeeg uit. Strooi wat Italiaanse kruiden over het deeg.
  • Verdeel de wortels over de 6 croissants en rol de croissants op. Bestrijk de croissants met eigeel. Garneer eventueel met Italiaanse kruiden.
  • Bak de croissants 12-15 minuten in de oven.

Kidsproof tips

  • Deze croissants zijn perfect voor kinderen! De wortels zijn heerlijk zoet.
  • Houdt jouw kind niet van wortel? Vul de croissants dan met gekookte sperziebonen.Ā 

Overzicht van de lekkerste vegetarische kerstrecepten

Ik heb een handig overzicht gemaakt van kerstrecepten, zodat je makkelijk je eigen menu kunt samenstellen.

kerst vegetarisch
Vegetarisch kerstdiner