Kleuren combineren kleding

Als je een kleurenanalyse hebt gedaan, dan weet je welke kleuren jou het allerbeste staan. Je weet of je beter warme of koele kleuren kunt dragen, of een beetje tussen warm en koel in. Je weet of je beter lichte of donkere kleuren kunt hebben, of juist midden kleuren qua diepte. En je weet ook hoe helder of hoe gedempt jouw beste kleuren zijn.

Met een kleurenanalyse heb je een paspoort of een waaier of een kleurkaartje mee naar huis gekregen met daarop kleuren die het mooiste bij jou passen. Ik werk zelf met maatwerk kleurenanalyse. Hierbij kijken we per kleurgroep (bv blauw) welke tinten het aller mooist staan.

Zo’n paspoort, waaier of kleurkaartje is een perfecte basis voor het combineren van kleding. Alle kleuren uit jouw paspoort hebben dezelfde kleureigenschappen en zijn familie van elkaar. Daardoor zijn ze perfect te combineren.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Aan de slag met kleuren combineren voor je kleding!

Een kleurenanalyse geeft vaak heel veel nieuwe mogelijkheden aan combinaties. Het is heel leuk om binnen je paspoort op zoek te gaan naar verrassende combinaties.

Hoe doe je dat?

Het is gewoon een kwestie van doen. Leg eerst steeds 2 kleuren uit jouw kleurplan bij elkaar en bekijk wat je ervan vindt.

Leg er vervolgens nog een kleurkaartje bij en bekijk wat dit doet. Maakt het completer? Of stoot het wat af?

Als je een paspoort hebt met losse kleurkaartjes, kun je de kaartjes eruit halen. Heb je een waaier? Dan kun je steeds een paar kleuren naar 1 kant leggen en de rest van de kleuren op elkaar houden. Heb je een kleurkaartje? Ga dan naar de bouwmarkt en zoek verfstaaltjes die passen bij het kleurkaartje. Knip hier vervolgens losse kleurkaartjes van en ga hiermee aan de slag met combineren.

Hoeveel kleuren combineer je met elkaar?

Qua stijl is er een basisregel die zegt dat het mooi is om in een outfit 3 kleuren met elkaar te combineren. Dat zorgt voor rust en balans en toch wat spanning.

Je kunt natuurlijk ook meer of minder kleuren met elkaar combineren. Het is maar net wat past bij jouw persoonlijkheid en stijl. Ik hou er zelf van om 2 kleuren te dragen in 1 outfit. En bij andere vrouwen staat het juist ook prachtig als ze vier of vijf kleuren met elkaar combineren.

Probeer dit gewoon eens uit. Waar wordt jij blij van?

Welke kleuren staan mooi bij elkaar?

Kleuren uit jouw kleurplan kun je allemaal onderling met elkaar combineren. Ze hebben dezelfde eigenschappen en dat geeft rust.

Soms kan het juist leuk zijn om bewust een kleur toe te voegen met een andere kleureigenschap. Bijvoorbeeld een warme kleur bij twee koelere kleuren. Dit is een kwestie van proberen of het bij je past.

Hoeveel contrast is mooi in een kleding outfit?

Bij de een is het mooi om een groot contrast te gebruiken qua kleur in een outfit. Bijvoorbeeld wit met donkerblauw. Bij de ander is het juist mooi om ton sur ton kleuren te combineren (kleuren die dicht bij elkaar liggen qua kleurdiepte). Bij lente en zomertypes is het mooi om kleuren te combineren die dichtbij elkaar liggen. Winter en herfsttypes kunnen wat meer contrast hebben. Heb je donker haar en een lichte huid? Dan is het vaak mooi om aan de buitenkant van je top een donkere kleur te doen en binnen in een lichtere kleur. Denk bijvoorbeeld aan een shirtje met daarover een blazer of vestje.

Bij een persoonlijk kleurplan geef ik ook altijd advies over hoeveel contrast het mooiste bij je past. Over het algemeen geldt dat je alle kleuren uit je paspoort mooi kunt combineren.

Welke kleur is mooi voor schoenen?

Schoenen kun je ook heel goed kopen in de kleuren uit jouw kleurpaspoort. Dit combineert namelijk heel mooi met de rest van jouw kleding. Wat ook erg mooi is, is om schoenen te kopen in de kleur van je haar. Zo zorg je dat jouw uiterlijk een mooi afgerond geheel is, met dezelfde kleur bij ‘kop en staart’.