Per ongeluk te pittig gemaakt

Heb je ook weleens dat je per ongeluk te veel peper, chili-olie of sambal toevoegt aan een gerecht? Dat het eten iets (of een stuk) pittiger uitpakt dan je had gehoopt? Hoe maak je eten minder pittig?

Dat gebeurt mij helaas ook weleens…. Vorige week nog.. Ik had een lekkere pasta gekookt en strooide er aan het eind nog wat chilivlokken over. Om het net iets pittiger te maken. Maar helaas… ik was een beetje te enthousiast met de chilivlokken…

Geen probleem! Met deze 5 tips kun je jouw pittige maaltijd weer een beetje balanceren en je eten te redden.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

5 tips om eten minder pittig te maken

  1. Voeg (plantaardige) zuivel toe. (Plantaardige) zuivelproducten, zoals melk, yoghurt, crème fraîche of room, kunnen helpen om de pittige smaak te verzachten. Voeg een paar eetlepels toe aan je gerecht en roer goed door.
  2. Voeg zetmeel toe. Zetmeel, zoals aardappelpuree, rijst of pasta, kan ook helpen om de pittige smaak te absorberen. Voeg een paar eetlepels toe aan je gerecht en roer goed door.
  3. Voeg een zuur toe. Zure ingrediënten, zoals citroensap, azijn of tomatenpuree, kunnen helpen om de pittige smaak te neutraliseren. Voeg een paar eetlepels toe aan je gerecht en roer goed door.
  4. Voeg een zoet toe. Zoete ingrediënten, zoals suiker, honing of zoete sojasaus, kunnen helpen om de pittige smaak te balanceren. Voeg een paar eetlepels toe aan je gerecht en roer goed door.
  5. Voeg een neutrale smaak toe. Neutrale ingrediënten, zoals groenten, bonen of vlees, kunnen helpen om de pittige smaak te verzachten. Voeg een paar eetlepels toe aan je gerecht en roer goed door.

Weer een goede daad verricht: je hebt je eten gered.

Met deze tips kun je je eten in een mum van tijd minder pittig maken. Dus maak je geen zorgen als je per ongeluk iets te veel peper hebt toegevoegd. Met een beetje creativiteit kun je je eten nog steeds lekker maken.

Andere creatieve oplossingen bij soep

Een kleine disclaimer: is het echt extreem uit de hand gelopen met de peper? Dan zul je zien dat deze tips misschien nog niet genoeg helpen. Het eten wordt dan wel minder pittig, maar misschien nog wel pittiger dan je wil. Kijk dan eens naar andere creatieve oplossingen, zoals deze voor soep:

  • Extra water toevoegen aan de soep. Voeg dan extra water toe om de pittigheid te neutraliseren. Waarschijnlijk wordt de soep nu iets minder gekruid. Het kan zijn dat je daarom een extra stukje van een bouillonblokje nodig hebt om de soep weer op smaak te krijgen.
  • Verdeel de soep. in 2 porties. Maak vervolgens een extra pan soep. Voeg hieraan geen peper toe. Verdeel deze nieuwe pan soep over de 2 porties die je eerder hebt gemaakt. Beide porties zijn nu een stuk minder pittig geworden. Vries een portie in voor later!