Ik heb weer een heerlijk Aziatisch gerecht voor je klaar staan. Geen idee uit welk land dit komt, ik heb het namelijk zelf bedacht, haha.
Mijn inspiratie voor dit recept haalde ik uit een bitterbalrecept. Een bitterbalrecept? Ja je leest het goed. Collega foodblogger Ilona van Worstenbrood en Wijn is een eigen bitterballenboek aan het maken. Zij vroeg mij een paar vegetarische bitterbal recepten te testen en dat heb ik met heel veel liefde en plezier gedaan. Ik ben mega fan van de oesterzwam bitterballen en bedacht me dat ik daar een lekker recept mee wilde maken. Zonder bitterballen, dat dan weer wel…
Het werd dit recept met noedels en gemarineerde tofu. Super lekker en niet ingewikkeld.
Het bourgondische bitterballen kookboek
Denk je trouwens; hé, zo’n bitterbalkookboek moet ik hebben? Dat snap ik. Je kunt het boek hier bestellen!
Noedels met Aziatisch gekruide oesterzammen en tofu
Ingrediënten
- 250 gram tofu (blok)
- 8 eetlepel sojasaus
- 3 eetlepel gembersiroop
- 1 theelepel sambal
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 2 teentjes knoflook
- 2 cm gember
- 400 gram kastanje champignon
- 300 gram oesterzwam
- 300 gram noedels
- 1 blokje paddenstoelen bouillon
- 250 ml kokosmelk
- 3 stengels bosui
Optioneel, om te garneren
- 1 theelepel sesamzaad wit of zwart
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een bakplaat met bakpapier klaar een een ovenschaal.
- Snij de tofu in blokjes van ongeveer 1×1 cm. Doe 2 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel gembersiroop en een halve theelepel sambal in de ovenschaal en leg de tofu erin. Hussel even zodat alle tofublokjes met marinade zijn bedekt. Laat ongeveer 15 minuten intrekken.
- Schil de gember en knoflook en snij fijn. Bak de gember en knoflook. Doe deze met 4 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels gembersiroop en een halve theelepel sambal in een bakje. Roer goed door.
- Snij intussen de champignons in vieren en scheur de oesterzwammen. Leg alle paddenstoelen op de bakplaat en sprenkel de sojasaus dressing erover. Roer goed door met je handen zodat de dressing goed is verspreid.
- Schuif de paddenstoelen in de oven en zet ook de ovenschaal met gemarineerde tofu in de oven. Bak ongeveer 20 minuten op 200 graden. De tofu moet licht knapperig zijn.
- Kook intussen de noedels gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking, met een paddenstoelen bouillonblokje in het water. Giet af en zet even apart.
- Snij de bosui in dunne ringen. Meng de noedels en de paddenstoelen door elkaar in een pan. Giet de kokosmelk erdoor en verwarm nog even kort.
- Garneer met de bosui. Garneer eventueel met wat sesamzaad (wit of zwart).
Kidsproof tips
- Voor dit gerecht moet je kind wel van champignons houden, anders wordt het niets.. De smaak van de sojasaus en gembersiroop is lekker zoet en vinden kinderen vaak wel lekker.
- Vervang de oesterzwammen eventueel door gewone champignons, die vinden kinderen vaak wat lekkerder.Â
Review