Groente stoof: gezond comfort food
Wat een plaatje toch? Deze Midden-Oosterse groentestoof met falafel balletjes? Heb je zin in een makkelijk, snel en verwarmende maaltijd? Dan is dit stoofpotje echt een aanrader. Met wortel, paprika, courgette, tomatenblokjes en raz el hanout kruiden maak je heel eenvoudig een lekkere stoof. Bak er wat falafel bij en serveer met Griekse yoghurt en bulgur.
Falafel van Boon
Voor dit recept gebruikte ik de falafel balletjes van Boon. Dit zijn momenteel mijn favoriete voorverpakte falafel ballen uit de supermarkt. Ze zijn super goed op smaak en niet zo droog, zoals je ze ook weleens hebt. Ik maakte er eerder heerlijke pita’s met falafel en tzatziki mee. Falafel is van oorsprong Libanees, maar je kunt ze super goed combineren met andere keukens. In dit stoofpotje komen ze heerlijk tot hun recht.
Meer falafel recepten
Ben jij ook zo gek op falafel? Probeer dan ook eens een broodje falafel burger, of deze buddha bowl met falafel . Falafel met paprika en appel is ook een heerlijke combi. Deze vegetarische falafel bowl maak ik ook erg graag. Je kunt natuurlijk ook eens proberen om zelf falafel te maken.
Vegetarisch stoofpotje met falafel balletjes
Ingrediënten
- olijfolie
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 200 gram wortel
- 2 paprika
- 1 courgette
- 170 gram falafel balletjes 10-12 ballen
- 400 gram tomatenblokjes uit blik
- 1 eetlepel raz el hanout
- 0,5-1 theelepel harissa pasta
- 200 gram bulgur of couscous
- zout
- peper
Optioneel, om mee te garneren
- 1 handje verse koriander
- 4 eetlepels Griekse yoghurt
Instructies
- Verwarm een flinke scheut olijfolie in een hapjespan (waar een deksel op kan) of tajine.
- Snij de ui en knoflook fijn en bak in de olijfolie voor ongeveer 2 minuten.
- Schil de wortel en snij in plakjes. Was de paprika en courgette en snij in blokjes. Voeg de groente toe aan de ui en bak ongeveer 5 minuten.
- Blus de groente af met de tomatenblokjes, 200 ml water, 1 eetlepel raz el hanout en harissa pasta naar smaak. Doe de deksel op de pan en zet de pan op middelhoog vuur; het stoofpotje mag licht pruttelen. Laat de stoof ongeveer 15 minuten pruttelen.
- Wel intussen de couscous, of kook de bulgur gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Bak de falafel balletjes in een andere pan in een scheut olijfolie in 4-6 minuten goudbruin. Doe de falafel balletjes vervolgens bij de groentestoof.
Optioneel, om bij te serveren
- Serveer eventueel met Griekse yoghurt met fijngehakte koriander.
Kidsproof tips
- Onze kinderen zijn gek op falafel balletjes, dus dit gerecht viel goed in de smaak.Â
- Zijn stukjes groente bij jullie een probleem? Pureer de saus dan voordat je de falafel toevoegt.Â
- Houdt jouw kind niet van bulgur of couscous? Eet het stoofpotje dan met wat (pita)brood, of pasta of rijst. Kan prima!
Dit recept heb ik met trots ontwikkeld voor een betaalde samenwerking met Boon.
Review