Ik moet je eerlijk bekennen dat ik nog nooit een echte steak tartare heb gegeten. Ik eet vanaf m’n 16e vegetarisch en rauw vlees eten de meeste mensen geloof ik pas op meer volwassen leeftijd. Anyhow, steak tartare is bij mij dus een onbekend begrip qua smaak. Ik vind het er wel altijd erg mooi uit zien en dat inspireerde mij om te experimenteren met een vegetarische steak tartare. Eentje mĆ©t veel smaak, zodat ie wel kan concurreren met z’n vlezige broertje.

Kerst voorgerecht

Deze steak tartare is een prachtig voorgerecht voor kerst. Het ziet er mooi uit en is ook nog eens makkelijk om te maken. Een echte steak tartare heeft een ei bovenop de steak. Ik hou zelf niet zo van smeuiig eigeel, dus ik heb besloten om het ei te vervangen door een mayonaise van kerrie en kurkuma. Deze mayo smaakt heerlijk bij de tomaat en geeft een feestelijk tintje aan de tomaten.

Meal preppen

Zoals al mijn kerstrecepten, is deze steak tartare ook goed van tevoren klaar te maken. Het enige wat je nog niet kan doen, is het serveren op de borden. Er komt vrij veel vocht vrij uit de tomaten, zelfs als je ze lang hebt laten afgieten. Hierdoor gaan de taartjes inzakken als je ze van tevoren klaar maakt.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

āœ“ E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

āœ“ Makkelijk om te maken

āœ“ Binnen 15-25 minuten op tafel

āœ“ Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Wat kun je dan al wel meal preppen? Nou eigenlijk alles. De tomaten bereid je van tevoren en ook de mayonaise kun je vooraf bereiden. Bewaar alles in plastic bakken en maak de borden ter plekke op met een serveerring.

Verspillingsvrij

Ik probeer zelf steeds bewuster om te gaan met mijn eten. Ik eet bewust vegetarisch en probeer zo min mogelijk eten te verspillen. Ik maak weekmenu’s en bedenk van tevoren welke ingrediĆ«nten ik nodig heb. Ik laat minimaal 1 dag in de week ‘open’ en op die dag probeer ik de restjes uit mijn koelkast zoveel mogelijk op te maken.

Met kerst koken mensen al snel te veel. Zonde van al dat eten en je portemonnee. EĆ©n van de redenen dat er vaak teveel wordt gemaakt, is de portionering. Porties bij recepten zijn vaak gebaseerd op dat er Ć©Ć©n gang wordt gegeten en niet per se op een 5 of 7 gangen kerstdiner.

Een tip is dus om de portionering van je gerecht aan te passen als je meerdere gangen eet. Dat geldt ook voor deze tomaten tartare. Als je nog meerdere gangen hiervoor en hierna eet, kun je wat kleinere hoeveelheden aanhouden. Gebruik eventueel een kleinere diameter steekring, of maak een wat lagere steak tartare.

Meer kerstinspiratie?

Zin in meer vegetarische kerstrecepten? Ik heb van alles voor je in de aanbieding; van de lekkerste vegetarische kerst voorgerechten, tot de beste hoofdgerechten, bijgerechten en desserts. Een vegetarisch kerstdiner is super veelzijdig, smaakvol en hoeft niet moeilijk te zijn! Fijne feestdagen!

Vegetarische ‘steak tartare’ van tomaat

Steak tartare, maar dan vegetarisch. Kan dat dan? Jazeker! Deze steak tartaar is een smaakbommetje, gemaakt van tomaat. Een prachtig gerecht om te zien en super smaakvol. Ook voor vleeseters. Dit gerecht doet het ook goed als voorgerecht met kerst.
Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 15 minuten
GangVoorgerecht
KeukenAmerikaans, Fusion
TrefwoordCherrytomaat, Kerst, Steak tartare, Tomaten tartaar, Vegetarisch
Porties4 personen

Keukengerei

  • Steekring van 8 cm doorsnede

Ingrediƫnten

  • 1200 gram tomaten kies voor tomaten met een volle, zoete smaak, zoals cherry trostomaten of roma tomaten
  • 1 ui
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 eetlepel panko fijngemalen broodkruim, of paneermeel
  • 1 theelepel sojasaus
  • 0,5 theelepel srirachasaus alternatief: chipotlesaus
  • 0,5 theelepel grove mosterd
  • zout
  • peper

'Ei'

  • 1,5 theelepel mayonaise
  • 1 theelepel kurkuma
  • 0,5 theelepel kerriepoeder

Instructies

Tomaten

  • Snij met een scherp mesje een kruis aan de onderkant van te tomaten. Leg de tomaten in een bak met kokend water en laat ongeveer 30 seconden wellen. Doe de tomaten daarna in een vergiet en blus af met koud water. Verwijder nu het vel van de tomaat.
  • Snij de tomaat doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snij nu in plakken en vervolgens in kleine stukjes. Doe de tomaat in een vergiet en laat goed uitlekken.

Saus

  • Maak het 'ei' door de mayonaise, kerrie en kurkuma te mengen in een schaaltje en zet apart.

Mengen

  • Doe de sojasaus, sriracha en mosterd in een kom.
  • Snij intussen de kappertjes en de ui super fijn. Doe ze in de kom. Voeg de tomaten toe. Roer alles goed door elkaar en doe de panko erbij. Proef en breng op smaak met zout en peper en eventueel extra sriracha of mosterd.

Opmaken

  • Zet borden en de serveerring klaar. Leg de serveerring op een bord en doe 1/4 van de tomaten in de ring. Haal de serveerring eraf en doe een koffielepel mayonaise op de tartare. Doe hetzelfde voor de overige borden. Serveer direct.

Kidsproof tips

  • Voor kinderen is deze steak tartare misschien net iets te gekruid.Ā 
  • Je kunt wel heel eenvoudig een kidsproof versie maken van deze tartaartjes. Hou hiervoor een deel van de tomatenstukjes apart voordat je het op smaak brengt. Gebruik een steekring om de ongekruide tomatenstukjes op het bord te serveren.Ā 
  • Je kunt eventueel ook wat mayonaise door de ongekruide tomaat roeren en licht op smaak brengen met zout en peper.Ā 
Steak tartaar tomaat vegetarisch
Steak tartare
Steak tartaar tomaat vegetarisch
Steak tartare