Zuurkoolstamppot met een twist
Deze vegetarische zuurkoolstamppot valt niet onder de categorie ‘kale stamppot met worst’. Deze stamppot heeft namelijk veel meer te bieden! Ik heb er een heleboel verassende ingrediĆ«nten in verwerkt die (geloof het of niet) super goed bij elkaar passen! Een waar feestje aan smaken en daarom noem ik het ook graag een zuurkoolstamppot met een twist.
Peer en gorgonzola door je stamppot
Gorgonzola (blauwe kaas) en peer is eigenlijk een vrij klassieke combinatie waar veel gerechten en borrelhapjes op gebaseerd zijn. Zo zijn er verschillende salades met deze smaakcombinatie, maar wordt het ook gebruikt als topping voor pizza’s of bijvoorbeeld als vulling voor bladerdeeghapjes. Vaak worden er ook nog noten en/of honing aan toegevoegd. Bij deze stamppot heb ik er daarom voor gekozen om als zoetje wat rozijnen toe te voegen en hazelnoten voor een lekkere crunch.
Ingrediƫnten voor zuurkoolstamppot
Deze stamppot is veel minder ingewikkeld dan hij klinkt! Je heb er namelijk maar een paar ingrediƫnten voor nodig en zet daarmee echt een top maaltijd op tafel.
Dit heb je nodig:
- 1 kilo kruimige aardappels
- 1 blokje groente bouillon
- 150 ml halfvolle melk
- 1000 gram zuurkool
- 3 peren
- 80 gram rozijnen
- 200 gram milde gorgonzola of een andere blauwe kaas
- 100 gram hazelnoten
- zout
- peper
Vegetarische stamppotten zonder Ć©n met vleesvervanger
Bij deze vegetarische stamppot heb ik er bewust voor gekozen om gƩƩn vega worst, spekjes of gehakt toe te voegen. Met de vulling van de kaas, peer, hazelnoten en rozijnen heeft de zuurkoolstamppot namelijk al genoeg lekkere smaken en structuren!
Mocht je graag wel een vleesvervanger bij je stamppotten willen eten? Neem dan eens een kijkje naar deze zuurkool stamppot met appel en vegetarische rookworst ,of wat dacht je van boerenkool stamppot met vegetarische spekjes? Deze andijvie stamppot met appel en vegetarisch gehakt en prei stamppot met vega balletjes zijn trouwens ook toppers!
Zuurkoolstamppot met blauwe kaas en peer
Ingrediƫnten
- 1 kilo aardappel
- 1 blokje groente bouillon
- 150 ml halfvolle melk
- 1000 gram zuurkool
- 3 peer
- 80 gram rozijnen
- 200 gram milde gorgonzola of een andere blauwe kaas
- 100 gram hazelnoten
- zout
- peper
Instructies
- Verwarm de (hetelucht)oven voor op 200 graden en zet een ovenschaal klaar.
- Schil de aardappels en snij in grove stukken. Kook de aardappels in ruim kokend water gaar met een blokje groente bouillon in ongeveer 12 minuten.
- Giet de aardappels af. Voeg de melk toe aan de aardappels en stamp de aardappels fijn met een stamppot stamper (of pureer met een staafmixer). Roer 3/4 van de blauwe kaas erdoor en breng op smaak met zout en peper.
- Was de peren en snij 2 peren in kleine blokjes en 1 peer in dunne plakjes in de lengte. Stamp de hazelnoten in de vijzel of in een kruidenmaler op je food processor of blender. Giet de zuurkool af en roer door de aardappelpuree. Roer ook de rozijnen, 3/4 van de hazelnoten en de blokjes peer erdoor.
- Doe de stamppot in een ovenschaal en leg de plakjes peer erop en de rest van de blauwe kaas. Kruimel ook de laatste noten erover. Zet de ovenschaal ongeveer 15-20 minuten in de oven.
Kidsproof tips
- Zuurkool is niet het eerste gerecht waaraan je denkt als je aan kidsproof denkt, maar mijn kinderen vonden dit heerlijk. Dat komt denk ik door peer die het lekker zoet maakt en rozijnen. Dit geeft wat zachtheid en zoetigheid. Hierdoor wordt de zuurkool wat minder zuur van smaak.Ā
- Je kunt de zuurkool eventueel nog extra omspoelen in een vergiet zodat het zure er nog wat meer afgaat.Ā
- Niet ieder kind houdt natuurlijk van blauwe kaas. Je kunt de blauwe kaas eventueel vervangen door geitenkaas of geraspte belegen kaas. Of probeer het gewoon met blauwe kaas, maar dan een kleinere hoeveelheid. Dan proeft je kind het niet zo erg, maar geeft het toch wat smaak aan de stamppot.Ā
Review