Meer met minder kleding

Heb je wel eens het gevoel dat je niets hebt om aan te trekken, terwijl je kast vol hangt met kleding? Of dat je steeds dezelfde outfits draagt, zonder veel variatie? Of dat je te veel geld uitgeeft aan kleding die je eigenlijk niet nodig hebt? Dan is de 10×10 challenge iets voor jou!

Wat is de 10×10 challenge?

De 10×10 challenge is een mini capsule wardrobe, waarbij je 10 kledingstukken kiest waarmee je jezelf 10 dagen kunt kleden. De challenge is bedacht door Leena Normington, de auteur van het boek “Curated closet“>The Curated Closet“.

Het doel van de challenge is om creatiever te worden met je eigen kleding en nieuwe combinaties te ontdekken. Je leert ook om minder afhankelijk te zijn van winkelen en meer tevreden te zijn met wat je al hebt. Bovendien is het een leuke manier om je eigen stijl beter te leren kennen en te spelen met je kast. Dit helpt je uiteindelijk om duurzamer met je kledingkast om te gaan. Kortom: het is heel leuk en nuttig om te doen!

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Waarom de 10×10 challenge?

De 10×10 challenge heeft veel voordelen, zowel voor jou als voor het milieu. Door de challenge te doen, kun je:

 • Geld besparen: Je hoeft geen nieuwe kleding te kopen voor de challenge, want je gebruikt alleen wat je al hebt. Je kunt ook ontdekken welke kledingstukken echt essentieel zijn voor jou en welke niet, zodat je in de toekomst minder miskopen doet.
 • Tijd besparen: Je hoeft niet elke ochtend lang na te denken over wat je aan gaat trekken, want je hebt al een beperkte keuze. Je kunt ook makkelijker inpakken als je op reis gaat, want je hebt maar 10 items nodig.
 • Ruimte besparen: Je hebt minder kleding in je kast, waardoor je meer overzicht en rust hebt. Je kunt ook makkelijker opruimen en doneren wat je niet meer draagt of nodig hebt.
 • Plezier hebben: Je kunt experimenteren met verschillende stijlen, kleuren, patronen en accessoires. Je kunt ook foto’s maken van je outfits en ze delen met anderen die ook de challenge doen. Je kunt elkaar inspireren en complimenteren.
 • Duurzamer zijn: Je vermindert je ecologische voetafdruk door minder te consumeren en meer te hergebruiken. Je draagt bij aan een circulaire economie, waarbij grondstoffen zo lang mogelijk in gebruik blijven. Je stimuleert ook de vraag naar kwalitatieve en ethische kleding, in plaats van fast fashion.

Welke kledingstukken tellen mee met de 10 stuks?

De regels van de 10×10 challenge zijn niet heel strikt, maar over het algemeen tellen alleen de volgende kledingstukken mee met de 10 stuks:

 • Tops: Denk aan blouses, shirts, truien, vesten, etc.
 • Bottoms: Denk aan broeken, rokken, shorts, etc.
 • Jurken en jumpsuits: Deze tellen als één stuk, maar kunnen ook als twee stukken worden gezien als je ze combineert met een top of een bottom.
 • Schoenen: Denk aan laarzen, sneakers, hakken, etc.

Wat niet meetelt met de 10 stuks zijn:

 • Accessoires: Denk aan riemen, sieraden, sjaals, hoeden, tassen, etc.
 • Jassen: Deze kun je naar wens wisselen, afhankelijk van het weer.
 • Ondergoed en sokken: Deze kun je zo vaak verschonen als nodig is.
 • Sportkleding en pyjama’s: Deze draag je alleen voor specifieke doeleinden.

Ik doe zelf de 10×10 challenge zonder schoenen. Daar kun je dus je eigen keuze in maken.

Hoe selecteer je kledingstukken voor de 10×10 challenge?

Het selecteren van de juiste kledingstukken voor de 10×10 challenge kan best lastig zijn. Je wilt immers genoeg variatie hebben om elke dag een andere outfit te kunnen maken. Hier zijn een paar tips om je te helpen:

 • Bekijk het weerbericht voor de komende 10 dagen en pas je kledingkeuze daar op aan. Houd rekening met het weer en de temperatuur als je je kledingstukken kiest. Kies bijvoorbeeld warme en zachte stoffen voor de winter, zoals wol, flanel of corduroy. Kies lichte en luchtige stoffen voor de zomer, zoals katoen, linnen of zijde.
 • Bekijk ook je agenda voor de komende 10 dagen en zorg dat je kleding kiest die bij je agenda activiteiten past.
 • Kies een kleurenpalet: Dit zorgt ervoor dat al je kledingstukken goed bij elkaar passen.
 • Kies kledingstukken die je graag draagt: Dit spreekt voor zich, maar het is belangrijk dat je je comfortabel en zelfverzekerd voelt in je kleding. Kies dus kledingstukken waar je blij van wordt.
 • Kies eventueel ook een kledingstuk waar je al langer over twijfelt. Door het item op te nemen in de challenge, dwing je jezelf om het kledingstuk te dragen en er creatief mee te zijn. Twijfel je nog steeds na de challenge? Dan past het item niet (meer) bij jou.
 • Kies kledingstukken die veelzijdig zijn: Dit betekent dat je ze op verschillende manieren kunt dragen en combineren. Kies bijvoorbeeld kledingstukken die je kunt layeren, zoals een blouse onder een trui of een jurk over een broek.
 • Denk verder vooral niet te lang na over welke kleding je kiest. Ga op je gevoel af. Er is geen goed of fout. Het is ‘maar’ een challenge.

Een voorbeeld van het aantal items bij de 10×10 challenge in de herfst

 • 3 bottoms (bijvoorbeeld 2 broeken en een rok)
 • 3 vestjes
 • 3 blousjes
 • 1 lange mouwen top

Dit is slechts een richtlijn. Kies vooral wat bij jou past. Je kunt bijvoorbeeld ook een jurk toevoegen of truien.

Tips voor de 10×10 challenge

Tot slot nog een paar tips om de 10×10 challenge tot een succes te maken:

 • Wees creatief: Probeer elke dag iets nieuws met je kleding. Draag bijvoorbeeld een blouse achterstevoren, knoop een trui om je middel, rol je broekspijpen op of draag een riem over een jurk. Je kunt ook spelen met accessoires, zoals een opvallende ketting, een kleurrijke sjaal of een leuke hoed.
 • Wees flexibel: Het kan gebeuren dat je halverwege de challenge iets wilt veranderen aan je 10 stuks. Misschien heb je een kledingstuk gekozen dat toch niet zo fijn zit, of heb je een kledingstuk vergeten dat je heel graag wilt dragen. Dat is geen probleem, want de challenge is geen wedstrijd. Je kunt altijd een kledingstuk ruilen of toevoegen als dat beter voelt voor jou.
 • Plan vooruit: Het kan handig zijn om van tevoren al je outfits te bedenken en te fotograferen. Zo kun je zien welke combinaties je leuk vindt en welke niet. Je kunt ook een kalender maken waarop je elke dag een outfit noteert. Zo voorkom je dat je in de ochtend stress hebt of dat je outfits gaat herhalen
 • Wees trots: Het belangrijkste is dat je plezier hebt in de challenge en dat je trots bent op jezelf. Je doet iets wat niet veel mensen doen: minder consumeren en meer creëren. Je laat zien dat je met weinig kleding veel outfits kunt maken. Je laat zien dat je duurzaam en stijlvol kunt zijn. Je laat zien dat je bewust en tevreden bent met wat je hebt.

Meedoen met de 10×10 challenge?

Ik doe de 10×10 challenge zelf van 23 oktober t/m 1 november 2023 samen met mijn concullega Marianne van Colouratelier Marie. Doe je ook mee?

Winactie 10×10 challenge!

Als je meedoet met de 10×10 challenge, maak je ook nog eens kans op een gratis ticket voor de mid winter wardrobe boost mini cursus die Marianne en ik in januari lanceren. Tijdens de mini cursus gaan we samen aan de slag met jouw kast zodat je weer zin krijgt om je aan te kleden.

Wat moet je doen om kans te maken op een gratis ticket? Deel in jouw Instagram stories dat je meedoet aan de 10×10 challenge en tag hierbij @foxilicious.nl en @colour_atelier_marie. Meedoen met de winactie kan t/m 5 november 2023.

Wil je hulp bij het samenstellen van jouw capsule wardrobe?

Is de 10×10 challenge je goed bevallen en smaakt het naar meer? Dan is het heel leuk om aan de slag met het samenstellen van een capsule wardrobe voor een heel seizoen. Hiermee kun je meer uit je kleding halen, je meer kleden naar hoe jij je wilt voelen en wat jij wilt uitstralen. Bovendien is een capsule een mooie manier om je kledingkast te verduurzamen.

Wil je hulp met het samenstellen van je capsule? Ik help je graag. Bekijk hier mijn aanbod.