Wil jij een duurzamer leven? In deze blog lees je 7 redenen waarom een persoonlijke kleurenanalyse de perfecte basis is voor een duurzame kledingkast en daarmee bijdraagt aan duurzaamheid.

Wat is een kleurenanalyse?

Een kleurenanalyse is een manier om te ontdekken welke kleuren het beste passen bij jouw uiterlijke kenmerken. Vaak krijg je bij een kleurenanalyse een waaier, paspoort of kaartje met jouw beste kleuren.

In een sessie ontdek je op basis van 6 dominanties welke kleureigenschappen het beste bij jou werken. Op basis hiervan kun je bepalen welk kleurseizoen bij jou past. Niet iedereen past precies in een hokje. Daarom adviseer ik om een maatwerk kleurenanalyse te doen. De uitkomst van een maatwerk kleurenanalyse is een persoonlijk kleurplan met kleuren die jou het allerbeste staan.

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99

Wanneer is kleding duurzaam?

Kleding is duurzaam wanneer het geproduceerd is zonder mens, dier of milieu te schaden. Op internet kun je je snel verliezen in een groot scala websites die schrijven over duurzaamheid en kleding. Maar in de kern komt het op het volgende neer op het behoud van mens, dier en milieu.

Duurzame kleding gaat verder dan duurzaam materiaal

Duurzaamheid gaat dus verder dan alleen het gebruik van duurzame materialen. Het gaat ook om eerlijke arbeidsomstandigheden, zo min mogelijk belastende logistiek, diervriendelijkheid etc.

Het kopen van duurzame kleding is een manier om duurzamer met kleding om te gaan. Echter, de meest duurzame kleding, is kleding die vaak gedragen wordt.

Wear me 30 times

Een laagdrempelige manier om bezig te zijn met duurzaamheid als het gaat om kleding, is zorgen dat je kleding vaak draagt. Ga hierbij uit van minimaal 30 keer. Dus als je een nieuw kledingstuk koopt, vraag jezelf dan af: ‘ga ik dit minimaal 30 keer dragen?’. Zo nee? Dan wordt het geen duurzaam kledingstuk en kun je het beter laten liggen en investeren in iets anders.

Slimmer kopen, langer gebruiken, beter weg doen

Milieu cenetraal heeft, vind ik, een heel handig geheugensteun met 10 tips bedacht als het gaat om duurzame kleding.

Slimmer kopen

  • Koop alleen wat je nodig hebt
  • Koop tweedehands, leen of huur
  • Kies herbruikbaar of gerecycled materiaal

Langer gebruiken

  • Geef door, ruil, of verkoop
  • Repareer kapotte kleding
  • Maak het weer als nieuw
  • Maak er nieuwe kleren van
  • Maak er iets anders van

Beter wegdoen

  • Lever in voor hergebruik en recycling
  • Pas als niets anders kan, is het afval

7 redenen waarom een persoonlijke kleurenanalyse bijdraagt aan een duurzame kledingkast

Mijn eerste stap richting een duurzamere kledingkast, was een persoonlijke kleurplan. Ik liet een maatwerk kleurplan maken. Ik heb nu een kleurplan paspoort met mijn allerbeste kleuren. Hiermee heb ik de basis gelegd aan een duurzame kledingkast. Ik wist niet dat zoiets ogenschijnlijk simpels als een persoonlijk kleurplan zoveel impact kon hebben in mijn leven.

Hieronder geef ik je 7 redenen waarom een persoonlijke kleurenanalyse bijdraagt aan een duurzame kledingkast.

1. Met een kleurenanalyse doe je geen miskopen meer

Als je eenmaal weet wat je beste kleuren zijn, kun je heel gericht shoppen. Je kunt 75% van de kleding links laten liggen. Hierdoor heb je geen twijfels meer of een kledingstuk bij je past qua kleur. De kans op miskopen daalt hierdoor gigantisch.

2. Met een kleurenanalyse blijft je kleding niet meer ongedragen in je kast hangen

Als je je kledingkast samenstelt op basis van jouw beste kleuren, ga je je kleding veel meer dragen. In Nederland dragen 80% van de tijd maar 20% van onze kleding. Hierdoor blijft kleding vaak ongedragen in de kast liggen. Dat is zonde van alle grondstoffen, arbeid en logistiek die gestoken is de productie en vervoer van de kleding. Een persoonlijk kleurplan zorgt ervoor dat jij kleding in je kast hebt in kleuren waar jij echt blij van wordt. Hierdoor ga je je kleding meer dragen.

3. Met een kleurenanalyse kun je makkelijker kleding combineren

Een van de redenen waarom kleding vaak in de kast blijft hangen, is omdat het lastig te combineren is met andere kledingstuks. Het mooie van een persoonlijk kleurplan, is dat alle kleuren onderling perfect te combineren zijn. Hiermee voorkom je dat er ‘wezen’ onstaan in je kast.

4. Met een kleurenanalyse kun je jouw persoonlijke stijl vormgeven

Een persoonlijk kleurplan zorgt ervoor dat je meer focus kunt aanbrengen in je kledingkast. Je kiest voor een aantal kleuren. Hierdoor krijg je steeds meer gevoel welke kleding iets voor je doet. Dit zorgt ervoor dat je een persoonlijke stijl ontwikkelt en nog gerichter en bewuster kunt investeren in kleding.

5. Met een kleurenanalye kun je makkelijker een capsule wardrobe samenstellen

Met een maatwerk kleurenanalyse kun je eenvoudig een capsule wardrobe samenstellen. Een capsule wardrobe is een kledingkast van maximaal 30-40 kledingstuks. Hierdoor draag je je kleding vaker en blijft het niet meer ongedragen in je kast liggen. Een goede kleurenanalyse is wat mij betreft de basis voor een succesvolle capsule wardrobe.

6. Met een kleurenanalyse investeer je bewust in (nieuwe) kleding

Met een persoonlijk kleurplan investeer je bewust in nieuwe kleding. Je vraagt je vaker af: heb ik dit kledingstuk echt nodig? Past het ook echt bij mij? Ga ik het echt dragen?

7. Met een kleurenanalyse krijg je rust in je kast en rust in je hoofd

Duurzaamheid gaat niet alleen over het milieu. Ik geloof heel sterk dat het ook te maken heeft met mentale gezondheid. Mijn ervaring is dat een persoonlijk kleurplan zorgt voor rust in je hoofd en in je kast. Ik ken inmiddels heel veel voorbeelden van vrouwen die hierdoor meer rust hebben in hun leven en daardoor duurzamer een leefstijl kunnen volhouden.

Jouw eigen persoonlijke kleurplan

Wil jij ook een persoonlijk kleurplan laten maken? Ik help je graag. Bekijk hier mijn aanbod op gebied van het persoonlijk kleurplan en capsule wardrobe coaching.

Wat is een kleurenanalyse?

Een kleurenanalyse is een manier om te ontdekken welke kleuren het beste passen bij jouw uiterlijke kenmerken. Vaak krijg je bij een kleurenanalyse een waaier, paspoort of kaartje met jouw beste kleuren.

Wanneer is kleding duurzaam?

Kleding is duurzaam wanneer het geproduceerd is zonder mens, dier of milieu te schaden. Een duurzame manier om met kleding om te gaan is: slimmer kopen, langer gebruiken, beter weg doen

Waarom is een persoonlijke kleurenanalyse duurzaam?

Een maatwerk kleurenanalyse helpt bij het samenstellen van een duurzame kledingkast. Je doet geen miskopen meer, kleding blijft niet meer ongedragen in je kast liggen, je kunt kleding makkelijker onderling combineren, het zorgt voor een persoonlijke stijl, je kunt een capsule wardrobe samenstellen, je investeert bewuster in kleding en het zorgt voor rust in je hoofd en in je kledingkast. Het draagt dus bij aan slimmer kopen, langer gebruiken en beter weg doen.