Perfect basisrecept voor vega balletjes
Dit recept voor vegetarische Griekse kofta is een perfect basisrecept voor vegetarische balletjes. Met linzen en zwarte bonen, panko en tomatenpuree maak je namelijk de beste vega balletjes. De structuur is super! De kruiden pas je aan, naar gelang je recept. Voor deze Griekse balletjes koos ik voor paprikapoeder en komijn, om een lekkere Griekse smaak te geven.
Bakken in de oven
Deze kofta bak je in de oven. Hierdoor vallen ze niet snel uit elkaar en blijven ze mooi rond. Daarnaast zijn ze hierdoor wat minder vet en dus gezonder dan wanneer je ze in een pan bakt.
Vegetarische Griekse kofta
Ingrediënten
- 400 gram zwarte boon uit blik, 240 gram uitlekgewicht
- 400 gram linzen uit blik, 265 gram uitlekgewicht
- 80 gram panko of zelfgemaakt broodkruim
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel paprikapoeder gerookt
- 1 theelepel komijn
- 1 teentje knoflook
- 0,5-1 theelepel zout
- 1 theelepel (zwarte) peper
Instructies
- Giet de linzen en zwarte bonen af en doe in een kom. Stamp fijn met een aardappel stamper. Meng de rest van de ingrediënten erdoor. Proef goed of je genoeg zout en peper hebt toegevoegd. Zet even 5 minuten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 190 graden. Leg een bakplaat met bakpapier klaar.
- Rol nu balletjes, of ovaal vormpjes, of mini burgers met je hand. Ik had 12 balletjes. Rijg de balletjes eventueel aan een (vochtige) satéprikker. Leg de balletjes op de bakplaat en bak ongeveer 25 minuten in de oven op 190 graden. Draai halverwege een keer om.
Kidsproof tips
- Mijn kinderen zijn gek op ‘gehaktballetjes’.
- Ik hou ervan om de balletjes niet super fijn te prakken, dan houdt het wat meer structuur. Voor kinderen kun je er voor kiezen om toch iets fijner te prakken of zelfs te pureren. Voeg eventueel wat extra panko toe, want hierdoor worden de balletjes vaak wat vochtiger en slapper.
- Een beetje ketchup erbij doet vaak wonderen 🙂
Review