In deze blog deel ik een heerlijk recept voor tofu saté! Eet je net als ik vegetarisch? Of misschien ontvang je gasten die vegetariër zijn, no worries, ik heb hét BBQ-recept voor jou! Deze vegetarische tofu saté spiesen zijn namelijk super lekker! Bij een lekkere saté spies hoort natuurlijk goede pindasaus. Dat recept heb ik ook meteen uitgewerkt. Dit is een geheel plantaardig recept, dus ook veganisten kunnen deze tofu saté eten.
Tofu bereiden
Als je tofu zonder bereiding aan de spies rijgt, krijg je niet echt een smakelijke saté. Tofu wordt pas lekker als je het goed kruidt en er niet teveel vocht in zit. Je moet daarom eerst het vocht uit de tofu laten trekken en marineren. Dat is niet moeilijk, maar je hebt er wel even geduld voor nodig. In totaal heb je minimaal 45 minuten hier voor nodig. Tijdens die 45 minuten kun je gerust iets anders doen, maar verwacht dus niet dat je spiesen binnen een kwartier op de BBQ liggen. Het voorbereiden van de tofu kun je trouwens prima een dag van tevoren doen. Hoe langer de tofu kan marineren, hoe smaakvoller deze wordt.
Ingrediënten voor de marinade
- 2 eetlepels sojasaus of tahin (geen tahine)
- 1 eetlepel honing
- 2 eetlepels water
- 0,5 theelepel knoflookpoeder
- 0,5 theelepel paprikapoeder
- 1 mespunt zout
- 1 mespunt sambal oelek
Pindasaus
De lekkerste pindasaus maak je gewoon zelf. De basis hiervoor is pindakaas. Met wat knoflook, gember, citroensap, sambal en kokosmelk, maak je in no time de lekkerste pindasaus.
Tofu saté met pindasaus
Ingrediënten
- 250 gram tofu
Marinade
- 2 eetlepels sojasaus of tahin (geen tahine)
- 1 eetlepel honing
- 2 eetlepels water
- 0,5 theelepel knoflookpoeder
- 0,5 theelepel paprikapoeder
- 1 mespunt zout
- 1 mespunt sambal oelek
Pindasaus
- 2 teentjes knoflook
- 2 cm gember
- 125 gram pindakaas
- 1,5 eetlepel limoensap
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 theelepel sambal naar smaak
- 150 ml kokosmelk
Instructies
- Als je houten spiesen gebruikt, leg deze dan in een bak water, zodat het vocht in het hout trekt. Hierdoor verbranden de spiesen niet op de bbq.
- Leg het blok tofu op een stuk keukenpapier. Leg er nog een stuk keukenpapier bovenop en leg daarbovenop 2 dikke boeken. Laat 15-30 minuten staan, om het vocht uit de tofu te laten trekken.
- Snij het blok tofu doormidden en snij vervolgens 8 repen uit de tofu. De repen zijn ongeveer cm dik en hebben de lengte van het oorspronkelijke tofublok.
- Maak de marinade door alle marinade ingredienten te mengen. Leg de tofu repen in de marinade en laat minimaal 30 minuten marineren (als je tijd hebt, mag het langer, bijvoorbeeld een hele nacht. Hoe langer, hoe meer de smaken intrekken)
- Maak de bbq aan.
- Rijg de tofu in de lengte aan de spiesen.
- Legen stuk aluminiumfolie op de bbq en leg de spiesen daarop. Keer de spiesen regelmatig om en grill ze in ongeveer 10-15 minuten gaar.
- Maak de pindasaus. Pel de knoflook en snij fijn. Schil de gemberwortel en snij fijn. Bak de gember en knoflook een paar minuten in een scheut zonnebloemolie in een pan. Voeg vervolgens de pindakaas, limoensap en sambal toe en roer goed door. Schenk beetje bij beetje wat kokosmelk bij de saus en blijf goed roeren.
- Serveer de tofu saté met de pindasaus.
Kidsproof tips
- Mijn kids zijn gek op tofu.
Review