Ik krijg vaak vragen over hoe ik kook. Hoe ik het manage om in een druk leven met werk en kinderen om elke dag vegetarisch en behoorlijk gezond te koken voor het hele gezin?
Voor mij is dat de gewoonste zaak van de wereld, maar ik kan me voorstellen dat dit niet voor iedereen even makkelijk is. Dat het bij mij zo gewoon is, komt door een aantal zaken: allereerst is lekker eten een van de belangrijkste dingen op aarde voor mij. Ik wil zelf graag elke dag lekker eten en gun dit mijn kinderen en vriend ook. Ten tweede vind ik het belangrijk (en lekker!) om gezond te leven. Ik ben ervan overtuigd dat je je daardoor beter voelt. Daarnaast vind ik het ook nog eens heel leuk om te koken en over leuke recepten en lekker eten na te denken. En tot slot ben ik vrij perfectionistisch, dus een dagje ‘vies’ eten kan ik in mijn hoofd niet aan :).
Naast deze dingen is er een heel belangrijk punt waardoor ik het voor elkaar krijg om elke dag lekker te koken: ik organiseer namelijk boodschappen, voorraad en koken heel handig. Komende tijd deel ik je mijn tips voor het organiseren van boodschappen, voorraad en koken. Vandaag lees je mijn tips & trics voor voorraadbeheer. Hier komt ie!
5 tips voor de ideaal werkende voorraadkast
- Ontdek wat de standaard dingen zijn die jij vaak gebruikt en stem hier je voorraad op af. Zie hieronder voor mijn basis gevulde kast.
- Zorg dat je veel gebruikte dingen standaard op voorraad hebt staan, maar sla niet te veel in.
- Houd je voorraad bij. Trek je een zak pasta open? Zet dan meteen een nieuwe zak op je boodschappenlijstje.
- Hou overzicht door voorraad te scheiden van open verpakkingen. Open verpakkingen organiseer ik in handige bewaardozen en voorraad staat los daarvan in de voorraadkast. Zo voorkom je dat je meerdere verpakkingen van hetzelfde soort tegelijk open trekt.
- Houd je voorraad overzichtelijk op 1 plek. Niets is zo onoverzichtelijk dan voorraad in verschillende kastjes en lades.
Mijn basis gevulde kast
En dan hieronder de producten die ik standaard in huis heb. Hiermee kan ik altijd allerlei verschillende maaltijden maken, zonder dat ik daar per sé voor naar de winkel hoef. Hartstikke handig!
Kruiden en specerijen
Zeezout | Zwarte peper | Korianderzaad | Komijnzaad | Kerriepoeder | Chilivlokken | Cayennepeper | Paprikapoeder | Oregano | Tijm | Rozemarijn | Kaneel | Nootmuskaat | Kruidnagel | Laurier | Garam masala | Kardemon | Verse gember | Gemberpoeder | Knoflookpoeder | Verse basilicum | Verse peterselie | Verse koriander
Bakken
Zelfrijzend bakmeel | Tarwebloem | Speltbloem | Bakpoeder | Cacao | Kristalsuiker | Basterd suiker | Kokossuiker | Vanille suiker | Honing | Ahornsiroop | Chocola | Noten | Gedroogd fruit
Azijnen, olies en sauzen
Balsamicoazijn | Witte wijn azijn | Natuurazijn | Olijfolie | Arachideolie | Zonnebloemolie | Tamarinde pasta | Sesamolie | Mosterd | Groenten bouillonblokjes | Gembersiroop | Ketjap | Sojasaus | Citroensap | Limoensap
Vriezer
Hartige taartdeeg | Bladerdeeg | Filodeeg | Diepvriesfruit | Spinazie | Doperwten | Tofu | Falafelballetjes
Koelkast
Kaas | Feta | Geitenkaas | Parmezaanse kaas | Eieren | Yoghurt | Roomboter | Creme fraiche
Groenten – elke week / regelmatig vers
Ui | Knoflook | Zoete aardappel | Limoen | Citroen | Broccoli | Champignons | Courgette | Paprika | Avocado | Zoete aardappel | Seizoensgroenten
Review