Wat is er lekkerder dan een warm stokbrood met zelfgemaakte kruidenboter? Ik heb alleen niet altijd zin en tijd om kruidenboter zelf te maken. Maar de kruidenboter uit de supermarkt vind ik eigenlijk niet te nassen. Mijn oplossing is om een grotere hoeveelheid kruidenboter te maken en in te vriezen! Bij elke gelegenheid haal ik een beetje kruidenboter uit de vriezer en kan ik mijn gasten verrassen met lekkere verse boter. Ik laat je in dit recept zien hoe makkelijk het is om zelf kruidenboter te maken en in te vriezen!
Zelfgemaakte kruidenboter
Wat is er lekkerder dan een warm stokbrood met zelfgemaakte kruidenboter? Ik heb alleen niet altijd zin en tijd om kruidenboter zelf te maken. Maar de kruidenboter uit de supermarkt vind ik eigenlijk niet te nassen. Mijn oplossing is om een grotere hoeveelheid kruidenboter te maken en in te vriezen! Bij elke gelegenheid haal ik een beetje kruidenboter uit de vriezer en kan ik mijn gasten verrassen met lekkere verse boter. Ik laat je in dit recept zien hoe makkelijk het is om zelf kruidenboter te maken en in te vriezen!
Portiesporties
Ingrediƫnten
- 250 gram ongezouten roomboter
- 25 gram verse kruiden, zoals basilicum, peterselie, oregano, salie, tijm
- 1 teentje knoflook
- zout
- peper
Optioneel
- rasp van een halve citroen
Instructies
- Zorg dat de boter op kamertemperatuur is. Dit doe je door de boter een uur voordat je ermee wilt werken uit de koelkast te halen. Heb je even geen tijd? Verwarm de boter dan kort op een lage stand in de magnetron (zonder het papiertje!)Snij de boter in blokjes van ongeveer 1 x 1 cm, dat is handig om de boter goed te laten mengen. Doe de boter in een schaaltje.
- Pel de knoflook en snij deze super fijn. Voeg toe aan de boter.Verwijder de harde steeltjes van de kruiden. De zachte steeltjes (zoals de basilicum en peterselie) kun je wel gebruiken. Hak de kruiden fijn met een groot mes. Voeg de kruiden toe aan de boter.
- Meng de kruiden door de boter met een lepel of met je handen. Breng de boter op smaak met zout en peper en eventueel wat citroensap. Je kruidenboter is nu klaar!
- Wil je de kruidenboter invriezen? Dit kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld ijsklont of kleine muffin vormpjes gebruiken. Doe de boter in de vormpjes en vries in. Een andere manier is om de boter in bakpapier te rollen, zoals ik op de foto heb gedaan. Laat de boter even kort afkoelen in de koelkast en snij dan in plakjes. Bewaar de boter in het bakpapier in de vriezer en haal steeds een plakje uit de vriezer.
Kidsproof tips
- Kruidenboter kunnen veel kinderen wel waarderen.
- Hak de kruiden lekker fijn, dan krijg je geen discussie over ‘blaadjes’ in de boter.Ā
Wil je dit recept opslaan? Maak dan snel en gratis een eigen account aan!
Review