Nachoschotel met andijvie, dat klinkt misschien niet per se als het beste recept ooit, maar ik beloof je, dat is het wel! In mijn studententijd maakte mijn vriendin Lobke dit gerecht eens voor mij. Een sausje van (vega) gehakt, een laagje andijvie met creme fraiche en daarboven op heel veel nacho chips. Echt verrassend lekker! Niet per se heel gezond, want volgens mij was andijvie de enige groente in het gerecht en is het originele gerecht met vlees. Ik heb daar mijn eigen Foxilicious draai aan gegeven en een vegetarische variant gemaakt en damn wat smaakte dat goed! Waar een studentenrecept wel niet toe kan leiden….
In mijn nachoschotel zitten zwarte bonen, mais, courgette, paprika en cherrytomaten verstopt. Daarnaast dus een flinke laag met andijvie, dat compenseert mooi voor de nachochips ;).
Ik moet je eerlijk zeggen dat ik het wel spannend vond of dit gerecht gewaardeerd zou worden door mijn kritische huisgenoten. Mijn zoontje houdt namelijk niet van ‘blaadjes’, dus die andijvie was nogal een heftige gok. Maar goed, ik ben van de opvoedingsstrategie: proeven moet, opeten mag, dus ik waagde me toch aan de andijvie. Toen Joppe het eten zag dacht ie: ‘yes, we eten vandaag chips’. Daarna volgde een kleine teleurstelling omdat hij de blaadjes zag onder de chips. Uiteindelijk (na wat onderhandelingen) heeft ie een flink bord leeg gegeten en zei ie dat ie de blaadjes lekker vond. Zo hoor ik het graag ;). En Jolijn (die inmiddels 1 is) heeft ook een heel bord leeg gegeten. Voor haar heb ik de chips er wel even uit gehaald, want dat vond ik toch nog wat overdreven voor mijn baby.
Houdt jouw kind nu niet van andijvie? Dan kun je voor hem een apart ovenschoteltje maken zonder de laag andijvie. Er zit toch al genoeg groente in de bonensaus! Zelf niet overtuigd van deze nachoschotel variatie? Probeer dan deze eens!
Eet smakelijk!
Nachoschotel met andijvie
Ingrediënten
- 1 paprika
- 1 courgette
- 250 gram cherrytomaten
- 2-3 eetlepels Mexicaanse kruidenmix zie makkelijk recept op mijn blog of gebruik een zakje tacokruiden
- 240 gram zwarte boon uitlekgewicht
- 140 gram mais uitlekgewicht
- 250 gram andijvie
- 125 gram creme fraiche
- 1 zak naturel nacho / tortilla chips 185 gram
- 75 gram geraspte kaas
- olijfolie
- peper
- zout
Optioneel, voor garnering
- guacamole
- rode ui
- tomaat
- chipotlesaus of tabasco
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet een grote ovenschaal, of een bakplaat met bakpapier klaar.
- Was en snij de paprika en de courgette in stukjes van ongeveer 1×1 cm. Bak ze in een scheutje olijfolie in een hapjespan in ongeveer 5 minuten gaar. Voeg vervolgens de cherrytomaten, de uitgelekte zwarte bonen, mais en de Mexicaanse kruidenmix toe. Roer goed door. Breng eventueel extra op smaak met Mexicaanse kruiden, zout en peper en laat nog een paar minuten pruttelen.
- Heb je een krop andijvie, snij deze dan in flinterdunne reepjes. Was de andijvie en laat goed drogen. Heb je voorverpakte andijvie, dan kun je deze stap overslaan.
- Doe de creme fraiche bij de andijvie en bestrooi met wat zwarte peper.
- Doe nu het bonenmengsel in de ovenschaal of leg op de bakplaat. Leg hier de andijvie overheen en vervolgens een laag nacho chips. Bestrooi met geraspte kaas. Bak de nachoschotel ongeveer 15 minuten op 180 graden.
- De nachoschotel smaakt al heerlijk van zichzelf. Je kunt eventueel nog wat garneren met rode ui ringen, fijn gesneden tomaat en guacamole. Ook lekker met wat chipotlesaus of tabasco!
Kidsproof tips
- Ik heb zo waar de andijvie bij mijn peuter naar binnen zien gaan! Dat is vrij uitzonderlijk. Mocht je denken dat andijvie echt geen goed plan is bij jouw kind, maak dan een apart ovenschaaltje zonder de laag andijvie. In het bonenmengsel zit gelukkig al voldoende groente verwerkt.Â
- De paprika en courgette kun je eventueel vervangen door champignons of extra mais / cherrytomaten.
Review