Ben je op zoek naar een lekker en makkelijk bloemkool recept? Maak dan eens deze bloemkool ‘steaks’. De steaks zijn heerlijk romig en zoet van smaak. Hier verras je zelfs bloemkoolhaters én vleeseters mee!
Bloemkool steak vegetarisch
Ik maakte deze steaks met komijnzaad, korianderzaad, kurkuma en chilipoeder. Deze kruiden smaken perfect bij elkaar. De bloemkool is ook heerlijk met andere kruiden. Voor een Arabisch tintje gebruik je za’atar, raz el hanout of baharat, voor een meer Indiase smaak voeg je garam masala toe aan de kruidenmix. Je kunt ook Italiaanse kruiden gebruiken. Met de kruiden bepaal je zelf welke wereldkeuken je op tafel serveert.
Bloemkool uit de oven: romig en zoet gerecht
Deze bloemkool steaks zijn super romig en zoet door de roomboter, suiker en het grillen. Daardoor vallen ze ook goed in de smaak bij mensen en kids die niet van bloemkool houden. Je kunt de roomboter ook vervangen door olijfolie. Dit geeft een iets minder romige smaak, maar de steaks blijven heerlijk!
Gegrilde bloemkool ‘steak’
Ingrediënten
- 1 flinke bloemkool
- 25 gram roomboter
- 2 theelepels limoensap
- 0,25 theelepel zout
- 0,5 theelepel komijnzaad
- 0,5 theelepel korianderzaad
- 1 theelepel kurkuma
- 0,5 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel bruine basterdsuiker of kokossuiker, of een ander lichtbruin alternatief
Optioneel, om te garneren
- 100 gram creme fraiche
Instructies
- Verwarm de oven op 180 graden en zet een bakplaat met bakpapier klaar.
- Was de bloemkool en snij de bladeren er vanaf en snij het onderste stukje van de steel eraf. Leg de bloemkool op een snijplank met de steel naar onderen. Snij de bloemkool nu doormidden en vervolgens in plakken van 1,5 – 2 cm dik. Je krijgt ongeveer 3-4 steaks uit 1 bloemkool. De zijkanten vallen waarschijnlijk in roosjes uiteen. Deze kun je gebruiken voor een andere maaltijd (op mijn website heb ik meerdere lekkere bloemkool recepten staan) of lekker mee bakken op de bakplaat. Leg de steaks en eventueel de losse roosjes op het bakpapier.
- Verwarm de boter in een bakje in de magnetron zodat het vloeibaar wordt. Voeg de overige ingrediënten toe aan de boter en roer goed door. Smeer de botermarinade met een kwast op beide kanten van de bloemkool steaks. Bak de steaks ongeveer 25-30 minuten in de oven totdat ze mooi gekarameliseerd zijn.
Optioneel, om te garneren
- Garneer de bloemkool eventueel met een klodder creme fraiche
- Serveer eventueel met aardappeltjes en een salade.
Kidsproof tips
- Goeie kans dat je succes hebt bij je kids met deze bloemkool steaks, ook als je kind niet van bloemkool houdt. De bloemkool wordt namelijk heerlijk zoet en romig van smaak door de suiker en boter en het grillen. Daar zijn kinderen gek op!
Review