Een overschot aan prei

Het was weer eens zo ver: ik had een overschot aan prei opgebouwd in mijn groentela. Ik had een paar weken achter elkaar prei gekregen in mijn biologische groentetas en die had ik ongemerkt opgespaard. Met vier preien lag mijn groentela flink vol, dus ik moest eraan geloven. Ik had al een tijdje in m’n hoofd zitten om prei pannenkoeken te maken, dus dit was mijn moment!

Geinspireerd door Ottolenghi

Mijn eerste idee was om het recept voor preikoekjes te maken uit Plenty van Ottolenghi. Dit is een super lekker kookboek met groente in de hoofdrol. Toen ik het recept voor me had liggen werd ik alleen iets minder enthousiast. Er kwam een hoop ingrediënten aan te pas en daar had ik even geen zin in. Ik wilde een redelijk simpel recept maken voor prei fritters, dus vandaag was Ottolenghi niet mijn vriend. Uiteindelijk bedacht ik zelf dit recept. De basis ingredienten en smaakmakers zijn prei, feta en wat verse kruiden. Met zelfrijzend bakmeel en ei maak je hiermee vrij eenvoudig deze super lekkere prei fritters. Wat mij betreft absoluut voor herhaling vatbaar!

Prei fritters met feta

Deze preipannenkoekjes zijn een super lekkere manier om extra groente te eten. Deze vegetarische groentepannenkoeken maak je eenvoudig zelf en hebben een fantastisch lekkere smaak. Ook ideaal voor kinderen!
2 van 7 stemmen
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 12 minuten
Totale tijd: 27 minuten
KeukenFusion
TrefwoordFritters, Groentepannenkoek, Kidsproof, Prei, Preikoekjes, Vegetarisch
Porties10 fritters

Ingrediënten

  • 3 prei
  • 4 sjalotjes
  • 1 chilipeper
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 eieren
  • 80 gram feta
  • 1 theelepel bakpoeder
  • een paar takjes verse dragon alternatief: verse bieslook, tijm, dille, peterselie of rozemarijn

  • zout
  • peper
  • olijfolie

Voor de dip

  • 150 gram creme fraiche
  • 50 ml halfvolle yoghurt
  • 1 citroen of 1 eetlepel citroensap
  • 1 teentje knoflook
  • verse koriander

Instructies

  • Snij de prei in ringen, doe in een vergiet en was de preien goed. Laat even uitlekken.
  • Snij de sjalotjes fijn. Verwijder de zaadlijsten uit de chilipeper en hak fijn.
  • Verwarm een flinke scheut olijfolie in een hapjespan en bak hierin de prei, sjalotjes en chilipeper in ongeveer 8-10 minuten gaar totdat de ringen mooi uit elkaar vallen en zacht zijn. Doe de prei weer in het vergiet en laat even uitlekken.
  • Doe het zelfrijzend bakmeel en bakpoeder in een kom en klop de eieren erdoor heen. Klop het geheel totdat je een mooie gladde massa hebt. Roer vervolgens de prei en de gekruimelde feta erdoor heen. Hak de dragon fijn en roer door het beslag. Breng op smaak met zout en peper. Als het goed is heb je nu een beslag dat langzaam van je lepel afvalt. Is het te droog? Voeg dan wat melk toe. Is het te nat? Voeg nog wat extra meel toe.
    De pannenkoeken bakken het makkelijkst als je het beslag even laat rusten in de koelkast.
  • Verwarm een scheut olijfolie in een hapjespan. Gebruik 2 lepels om een portie fritter in de pan te scheppen. Ik vind zelf 5 cm een mooie doorsnee voor een fritter. Bak de fritters ongeveer 6 minuten aan elke kant, totdat ze lichtbruin kleuren. Laat de fritters even uitlekken op wat keukenpapier.

Dip

  • Roer de yoghurt en crème fraiche in een schaaltje tot een egale saus. Was de citroen en rasp deze over de yoghurt. Snij de citroen doormidden en voeg sap van een halve citroen toe aan de yoghurt. Doe dan 1 eetlepel citroensap door de dip.
    Hak de knoflook en koriander fijn en voeg toe aan de dip. Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de fritters met de dip.

Kidsproof tips

  • Deze groentepannenkoeken zijn een ideale manier om je kind meer groente te laten eten. Pannenkoeken vinden de meeste kids heerlijk. Het enige wat je doet, is er wat lekkere groente aan toe voegen. 
  • Kook je dit gerecht voor je kids? Snij de prei dan lekker fijn, zodat de groente mooi verstopt zit in de pannenkoek. 

E-book

5 onmisbare vega recepten

Jouw hulp voor als je vaker vega wilt eten en wel wat inspiratie kunt gebruiken!

E-book met 3 vega en 2 vegan recepten

Makkelijk om te maken

Binnen 15-25 minuten op tafel

Voor slechts 1,99 ipv 7,99