Kerst klassieker
Beef Wellington is veel gemaakt hoofdgerecht met kerst. Het is een bladerdeeg rol, gevuld met ossenhaas en duxelles, een soort champignontapenade. De rol kun je prachtig in plakken snijden waardoor iedereen een paar stukjes ‘rood vlees’ met bladerdeeg op zijn bord heeft. Een prachtig gerecht om te zien en alles behalve vegetarisch :). Het leek me super leuk om een lekkere vega variant te maken op deze kerst klassieker.
Foodies magazine
Toen foodies magazine mij in augustus dit jaar vroeg of ik een vegetarisch hoofdgerecht voor hun kerstnummer wilde maken, hoefde ik niet lang na te denken. Sowieso vond ik het een hele eer dat ze mij hier voor vroegen, dus ik zei meteen: ‘ja!’. En ik wist ook al meteen wat ik wilde maken… Een vega Wellington stond namelijk al op mijn lijstje. En nu staat hij dus in het leukste food magazine van Nederland te shinen. Wat ben ik daar trots op!
Beet in plaats van beef
Na wat googlen en pinteresten naar vegetarische Wellingtons besloot ik dat ik een variant met biet wilde maken. Dan heb je namelijk een prachtige rood / paarse kleur van binnen. Biet leent zich perfect om een Beet Wellington te maken. Ik koos ervoor om de champignonvulling te behouden. Dat hoort echt bij dit gerecht. Daarnaast voegde ik geitenkaas toe omdat dat zo heerlijk combineert met biet. En zo ontstond mijn versie van de Beet Wellington. Een perfect hoofdgerecht voor kerst!
Makkelijk te bereiden
Het recept van de Beet Wellington heb ik zo ontwikkeld, dat iedereen hem moet kunnen maken. De meeste recepten voor een Wellington zijn vrij ingewikkeld, maar foxilicious recepten moeten wel toegankelijk blijven. Ik geef toe, dit is niet het meest makkelijke recept dat je op mijn website kunt vinden, maar voor kerst mogen we ons wel een klein beetje extra uitsloven toch? Je maakt dit kerstgerecht met voorgekookte bietjes. Dat scheelt weer flink wat kooktijd.
Perfect oprollen van de Wellington
De ‘complexiteit’ van het gerecht zit in het oprollen van de Wellington.
Stap 1 hierbij is om de champignonvulling goed over het bladerdeeg te verspreiden. Laat aan alle kanten een paar centimeter over. Als je een gemiddelde maat bieten hebt, heb je niet de volledige lengte van het bladerdeeg nodig. Ik had zelf een rol bladerdeeg van 40 cm en ik heb 27 cm van de lengte gebruikt. De breedte heb ik wel volledig gebruikt. Het bladerdeeg wikkel je één keer om de biet heen. De rest van het deeg heb je niet nodig.
Stap 2 is om de geitenkaas over de champignons te kruimelen.
Stap 3 is het neerleggen van de bietjes aan de voorkant van de rol, op de champignons (let erop dat je de kontjes van de biet hebt afgesneden).
En dan begint stap 4… het rollen.. Dit is op zich goed te doen, maar je moet even het trucje weten. In dit filmpje zie je hoe je dat handig kunt doen (sorry, dit is trouwens niet bedoeld als reclame, maar je ziet wel goed hoe je kunt rollen met behulp van het bakpapier).
Serveren
De Beet Wellington kun je zien als een stukje ‘vlees’ voor het hoofdgerecht. Je serveert het met aardappeltjes of pastinaak friet en groente. Denk aan een lekkere salade, of haricot verts, worteltjes, spruitjes, noem maar op!
Paddenstoelen wijnsaus
Het is niet verplicht, maar wel heel erg aan te bevelen om de Beet Wellington te serveren met paddenstoelen wijnsaus. Deze saus maak je zelf van paddenstoelen bouillon, bloem en rode wijn en heeft een heerlijke wildachtige smaak. Dit maakt de kerstbeleving helemaal compleet en het gerecht echt af!
#verspillingsvrij
Doe jij ook mee met een #verspillingsvrije kerst? Jaarlijks gooien we zoveel eten weg en dat is zonde voor je eigen portemonnee en het milieu! Zeker met kerst zijn we geneigd om veel te veel eten te maken, want je wil niet dat je gasten met een lege maag zitten. Op deze website vind je allerlei tips om minder te verspillen. Ik probeer mijn kerstrecepten zoveel mogelijk te voorzien van verspillingsvrije tips om je te helpen! Hieronder lees je hoe je minder kunt verspillen bij dit gerecht.
Pas de porties aan
Met kerst zijn we geneigd om te veel te koken. Dat is op zich niet heel vreemd, want we eten niet elke dag een diner met meerdere gangen. De meeste recepten gaan er niet van uit dat je nog meer gangen of nog meer bijgerechten eet (ik maak me daar zelf ook schuldig aan). Wees daarom kritisch op de porties bij een recept.
Pas het aantal bijgerechten en de hoeveelheid per bijgerecht aan op het aantal personen dat je aan tafel hebt. Omdat je vaak meerdere gangen eet, kun je uitgaan van tussen de 100 en 200 gram groente per persoon. Halveer eventueel de hoeveelheden uit het recept als je graag meerdere bijgerechten wilt serveren. Als je nog bieten over houdt, kun je daar heerlijke salade van maken of wat denk je van deze risotto? Bekijk hier al mijn recepten met bieten.
Restjes recepten
Deze Wellington kun je de volgende dag nog wel eten. Warm hem opnieuw op in de oven en eet er een lekkere salade en een soepje bij en je hebt weer een volwaardige maaltijd!
Meer kerstinspiratie?
Zin in meer vegetarische kerstrecepten? Ik heb van alles voor je in de aanbieding; van de lekkerste vegetarische kerst voorgerechten, tot de beste hoofdgerechten, bijgerechten en desserts. Een vegetarisch kerstdiner is super veelzijdig, smaakvol en hoeft niet moeilijk te zijn! Fijne feestdagen!
Beet Wellington
Ingrediënten
Champignon vulling
- 30 gram roomboter
- 1 ui
- 1 teentjes knoflook
- 400 gram kastanje champignon
- 3 takjes verse tijm
- 2 eetlepel donkere balsamico azijn
- zout
- peper
Biet
- 500 gram biet 4 stuks, van ongeveer hetzelfde formaat
- zout
- peper
Beet Wellington
- 40 gram zachte geitenkaas
- 1 rol bladerdeeg 270 gram (hiervan gebruik je ongeveer 2/3)
- zout
- zwart sesamzaad
- 1 eidooier
Optioneel, om te serveren: paddenstoelen – wijnsaus
- 1 sjalotje
- 30 gram roomboter
- 100 gram wortel
- 1 laurierblaadje
- 1 takje tijm
- 2 theelepels bruine basterdsuiker
- 1 eetlepel bloem
- 250 ml paddenstoelen bouillon
- 50 ml rode wijn
- 1 eetlepel donkere balsamico azijn
- 1 eetlepel sojasaus
- 0,5 theelepel mosterd
Instructies
Champignon vulling
- Snij de ui, knoflook en champignon zeer fijn (tapenade structuur). Dit kan eventueel met de food processor of blender.
- Verwarm de roomboter een hapjespan. Bak hierin de champignons, ui , knoflook en de blaadjes van de tijmtakjes. Roer goed door en voeg de balsamico azijn toe. Bak ongeveer 10 tot 15 minuten tot het vocht is verdampt. Breng op smaak met zout en peper. Zet het champignon mengsel apart en laat even afkoelen.
Biet
- Haal de bieten uit de verpakking en snij de uiteinden eraf. Bestrooi met wat zout en peper.
Beet Wellington
- Tip: kijk voor het rollen van de Beet Wellington dit filmpje vanaf 2 minuten. Leg het bladerdeeg (inclusief het bakpapier) op het aanrecht. Bij middelgrote bietjes gebruik je ongeveer 24 x 27 cm van het deeg. Verdeel de de champignons over het bladerdeeg. Laat aan alle kanten ongeveer 3 cm aan de zijkant vrij. Kruimel de geitenkaas over de champignons.Leg de bieten op de champignons, aan de voorkant van het deeg, in de breedterichting.Kluts de eidooier en besmeer en bestrijk hiermee de randjes van het deeg. Rol het bladerdeeg strak op (met behulp van het bakpapier) totdat je één keer rond bent. Snij het deeg af en verwerk het uiteinde van het bladerdeeg aan de onderkant van de Beet Wellington. Vouw de zijkanten netjes dicht. Laat het deeg (ten minste) 30 minuten in het bakpapier of in huishoudfolie rusten in de koelkast. Tip: je kunt de Beet Wellington heel handig van tevoren klaarmaken en ter plekke afbakken!
- Verwarm de (hetelucht)oven voor op 180 graden. Leg een bakrooster met bakpapier klaar.
- Haal de Beet Wellington uit de koelkast en bestrijk met het geklutste eigeel. Maak wat inkepingen met een mes (ter decoratie). Bestrooi de Beet Wellington zeezout en zwart sesamzaad. Bak de Wellington in ongeveer 30-35 minuten goudbruin in de oven.
Optioneel: paddenstoelen – wijnsaus
- Snij het sjalotje fijn. Verwarm de roomboter in een steelpan. Bak de sjalot ongeveer 1 minuut. Schil de wortel en snij in grove stukken. Voeg de wortel, het laurierblaadje, de suiker en de blaadjes van de tijm toe aan de ui. Roer goed door en bak ongeveer 2 minuten. Roer de bloem erdoor en laat 3 minuten stoven op middelhoog vuur. Blijf goed roeren. Voeg de paddenstoelen bouillon, rode wijn, sojasaus, balsamico azijn en mosterd toe aan de saus. Laat ongeveer 20 minuten sudderen zonder deksel. Haal het laurierblaadje uit de pan en pureer totdat je een mooie gladde saus krijgt. Giet de saus nog even terug in de pan en breng opnieuw aan de kook. Laat de saus nog 5-10 minuten trekken.
Serveren
- Snij de Beet Wellington in plakken van ongeveer 2-2,5 cm dik en leg op een bord. Serveer met paddenstoelen – wijnsaus, aardappeltjes en groente of salade.
Kidsproof tips
- De meeste kinderen zijn gek op bietjes, dus dit is potentieel een super kerstmaaltje voor jouw kids.
- Je kunt de champignonvulling en de geitenkaas eventueel achterwege laten, mocht dat problemen opleveren ;).
Review