5x waarom koken met seizoensgroente een goed idee is!

          Waarom koken met seizoensgroente een goed idee is.

Ik ben gek op koken met seizoensgroente! In Nederland heb je heel duidelijk vier seizoenen. Als het ijskoud is, dan wensen we weleens om op een Mediteraans plekje te wonen, waar de temperatuur altijd boven de twintig graden is. Maar stiekem geniet ik toch wel van de seizoenen die ons kikkerlandje kent. Elk kwartaal kan ik weer koken met andere producten en daar geniet ik heel erg van! Ik deel graag de voordelen van het koken met seizoensgroente.

Voordelen van koken met seizoensgroente

  1. Portemonnee – Allereerst zijn seizoensgroenten beter voor je portemonnee. Het is nu eenmaal een stuk duurder om zomergroente en -fruit in de winter te kopen. Producten moeten van ver worden verscheept, of worden op kunstmatige manier verbouwd om enigszins toonbaar in de schappen te liggen in de winter. Kijk maar eens in de supermarkt welke groente het best te betalen zijn. Over het algemeen zijn dit producten van het seizoen!
  2. Milieu – Seizoensproducten zijn ook beter voor het milieu. Je koopt namelijk lokalere (lees: vaak nationale en regionale) producten. Hierdoor hoeft de groente geen wereldreis af te leggen om in de supermarkt te komen.
  3. Kwaliteit – De smaak van groente in het seizoen is ook echt een stuk lekkerder. Denk eens aan tomaten in de zomer versus tomaten in de winter. ’s Zomers smaken die een stuk lekkerder! Hetzelfde geldt voor komkommer. Daar zit in de winter echt een ander smaakje aan. Doordat seizoensgroente vaak lokaler geteeld worden, hoeven ze ook minder ver te reizen en krijgen ze minder te verduren; dat proef je!
  4. Variatie – Koken met het seizoen zorgt ook voor meer variëteit op je bord. In de winter eet ik graag winterse kost zoals boerenkool, zuurkool en wortels, terwijl ik in de zomer heel veel tomaten en komkommer eet. Elk seizoen ziet mijn bordje avondeten er daardoor anders uit!
  5. Bewust – Het eten van seizoensproducten draagt ook bij aan je bewustzijn wat je allemaal eet. En vaak is dat ook nog eens heel natuurlijk. In de zomer heeft bijna niemand zin in een flinke zuurkoolstamppot. Je lichaam voelt haarfijn aan waar het behoefte aan heeft en meestal matcht dat wel met het seizoen. Bewustzijn zit em bij mij ook in het feit dat ik meer lokaal eet doordat ik voor seizoensproducten kies. Ik heb een abonnement op een biologische groentetas uit de streek. Hierdoor steun ook ook de lokale boeren.
Pin it Print
Vegetarische aardappelsalade Aardappelsalade met pesto
Pasta met tomatensaus en vegetarische balletjes Vegetarische pasta met rode saus

Een reactie op “5x waarom koken met seizoensgroente een goed idee is!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.